DÖDENS ARENA

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-31

Fångar på väg till avrättning förnedrades på OS-stadion.

FUKUOKA. Beijing Workers’ Stadium är värd för fotbollsfesten under OS.

På arenan i Peking – där svenska damlandslaget spelar sin tredje match – genomfördes massmöten då fångar förnedrades inför publik och fick sina dödsdomar förkunnade.

Beijing Workers’ Stadium, nationalarena innan Fågelnästet byggdes inför OS, ligger i Chaoyang-distriktet i östra Peking.

Här ska flera gruppspelsmatcher i fotboll spelas. Dessutom avgörs två semifinaler, en herr och en dam, samt damernas final och match om tredje pris.

Den vita fasaden har putsats, sätena är nya och renoveringen för OS-festen klar.

Men arenans smutsiga historia kan ingen tvätta bort.

Offentliga rättegångar

I veckan berättade engelska Evening Standard om hur arenan under Kulturrevolutionen 1966–76 användes för massmöten där fångar i handbojor förnedrades inför en skrikande massa på läktaren, innan de fördes bort för avrättning.

Enligt Sportbladets kinesiska uppgifter användes ”Arbetarnas stadion” i Peking till vad man kallade för offentliga rättegångar.

Huang Heqing, en kinesisk författare som lever i exil i Spanien, är redaktör för boken Anti-högerkampanjen i Kina 1957.

Ett utdrag ur boken handlar just om hur massmötena på ”Arbetarnas stadion” var en plats där ”högerelement” fick sina dödsdomar förkunnade inför mobben.

Texten nämner flera konkreta exempel. Ett handlar om historikern Shen Yuan. Han var student vid Institutionen för historia vid Beijings universitet 1957 och blev stämplad som ”högerelement”. 1970 åtalades, dömdes och avrättades han som landsförrädare.

Fångarna kollapsade

Enligt boken minns professor Guo Luoji från Beijings universitet Shen Yuan så här:

”En aprildag 1970 hölls ett offentligt rättegångsmöte på Arbetarnas stadion i Beijing, för att förkunna dom mot antirevolutionära element. Efter ett upprop tvingade soldaterna upp ett tjugotal fångar på scenen och ställde upp dem på rad längst fram. Det kallades ’offentlig rättegång’ men det fanns inte åklagare eller försvar, man bara förkunnade domen.

Förutom två som fick mildare straff för att visa att myndigheterna kunde vara överseende med dem som samarbetade, dömdes alla till döden. Detta för att visa att de som inte samarbetade med myndigheterna fick hårdare straff. När en fånge fick dödsdomen uppläst kollapsade han.

Massmöten

Två soldater som stod bakom fick då lyfta upp honom. Ett tjugotal fångar kollapsade: det var bara en som fick dödsstraff men fortfarande stod upp.

När den offentliga rättegången var slut kunde ingen som dömts till döden gå ut själv, utan alla släpades ut av soldater. Det var bara en person som gick på egna ben.

På avrättningsplatsen ropade den personen högt: ’Jag har viktiga saker att berätta!’ Bödeln tog kulan ur geväret och eskorterade honom tillbaka.

Alla de andra låg redan och badade i blod. I verkligheten hade mannen inte något ’viktigt’ att berätta och han avrättades nästa dag...”

Mannen var Shen Yuan, han avrättades när han var 32 år.

Det har varit vanligt att massmöten före avrättningar har hållits på idrottsarenor, då de tar mycket folk. Bilderna härintill är från en arena i Chengdu där dödsdömda personer är på väg mot avrättning, 23 juni 2001. Detta skedde under en hård kampanj mot brottslighet.

Enligt en Amnestyrapport 2001 har det skett massmöten på Beijing Workers’ Stadium senare än 1970-talet.