Läkaren: Aregawi borde inte straffas

Uppdaterad 2016-03-05 | Publicerad 2016-03-04

”Är nonsens – finns inga bevis”

Abeba Aregawi riskerar det längsta dopningstraffet i svensk idrottshistoria.

Nonsens, tycker läkaren som uppfann preparatet som stjärnlöperskan misstänks ha tagit.

– Meldonium är inte prestationshöjande, säger Ivars Kalvins till Expressen.

Följ ämnen
Friidrott

Det slog ner som en bomb när beskedet att den svenska världsstjärnan Abeba Aregawi testat ­positivt för meldonium kom ut. ­Inte bara det svenska förbundet röt ”nu får det fan vara nog”, landslagskollegor, managern Valentijn Trouw och stora delar av fri­idrottsvärlden reagerade också kraftigt på fallet.

Svenska friidrottsprofiler höll med.

– I min värld ska det vara livstids avstängning, sa Kajsa Bergqvist.

–  Jag blir väldigt besviken, sa Carolina Klüft.

Sportbladet åkte till löpar­landets huvudstad, Addis Abeba, och kunde avslöja att flera doktorer från Ukraina och Ryssland – doktorer som pekats som misstänkta för inblandning i härvan – nu sitter fängslade på ökända Kality-fängelset.

– Vi håller på att utreda det här mycket noggrant, sa etiopiska friidrottsförbundet generalsekreterare Alebachew Niguisse.

”Finns inga bevis”

Nu tar Ivars Kalvins – forskaren som uppfann Abeba Aregawis dopningspreparat – bladet från munnen och ryter till. I en intervju med Expressen hävdar Kalvins att Meldonium inte är prestationshöjande och att Aregawi således inte borde straffas.

– Meldonium skyddar bara idrottaren. Det är inte prestationshöjande. Det finns inga tester som visar det! Det finns inga bevis, säger Kalvins.

”Är orättvist”

Meldonium har funnits med på Wadas bevakningslista sedan 1 januari i fjol och förbjöds först vid årskiftet 2015/2016.

Sportbladet har varit i kontakt med Laila Kļaviņa, presstalesperson på Grinden, som tillverkar Meldonium. Hon hävdar samma sak.

”Hittills finns inga omfattande tester som vetenskapligt bevisar att användning av Meldonium höjer en idrottares kapacitet. Därför anser vi att det är orättvist att Meldonium finns med på Wadas lista över förbjudna substanser”, skriver hon i ett mejl.

Vad har Meldonium för effekt?

”Det minskar förmågan för organismer att använda fettsyror som energikälla. Det kan vara livsnödvändigt vid ischemi (när en vävnads blodförsörjning inte räcker för dess behov, reds.anm). Det förhindrar oxidation av fettsyror men det i sin tur leder inte till en ökad energi”.

”Rimligt säkert”

Men Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission, har tidigare hävdat det motsatta. I en intervju med TT beskrev han Meldonium som en substans som visst förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskler.

– I dag kan det anses rimligt säkert att Meldoniums effekt kan spåras till mitokondrierna (”cellens kraftverk”), vilket är intressant eftersom mitokondrier finns i alla celler i kroppen, vilket gör det möjligt att meldonium skulle kunna påverka alla organ i kroppen som kan ha nytta av en bättre energiomsättning, har Andrén-Sandberg sagt.

Följ ämnen i artikeln