Svenska Hjältar: ”De tar VM-guld två gånger i veckan”

Cecilias ”Hjälteträning” inkluderar alla människor

Publicerad 2018-10-24

Eldsjälen Cecilia ”Cilla” Brönemyr, 40, brinner för att hjälpa människor med olika funktionsvariationer att våga träna och testa sina gränser.

Som grundare till Hjälteföreningen ser hon till att alla som vill träna ska få göra det, oavsett vem man är.

– Vi försöker att normalisera träning för människor med funktionsvariation, samhället ska inte lyfta på ögonbrynen när de kommer, säger hon till Sportbladet.

Det är inte alltid så lätt att få ihop det så kallade livspusslet och ständigt kunna balansera arbets- och privatlivet. Vi människor har tyvärr inte åtta armar och oändligt med tid till allt man måste eller vill hinna göra.

På något vänster får Cecilia Brönemyr från Umeå tiden att räcka till – både till att arbeta heltid på ett gruppboende, att ta hand om och umgås med sin familj (har en nioårig son med ADHD/autism) samt att som en av grundarna till Hjälteföreningen se till att människor med olika typer av funktionsvariationer får möjligheten att träna ihop och hjälpa varandra. Det sistnämnda gör hon på sin fritid.

– Det började med att jag jobbade på ett gruppboende och sprang på ett gäng 20-åriga, träningsvilliga människor med olika diagnoser. De ville springa Toughest (hinderbana) och tillsammans med dem lät vi dem uppfylla sin dröm, berättar hon.

”De blev som lokala kändisar”

Gruppen med ungdomar kallar sig Uttervägens Hjältar och de sprang Toughest för första gången på hösten 2016. Sedan dess har det blivit fler hinderbanor, både i Umeå och i Stockholm.

– Umeå är inte den största staden så många vet vem jag är och vad jag gör. De som sprang detta lopp blev som lokala kändisar och vi kom på att vi skulle starta en förening för alla som ville hålla på. Det är viktigt att människor med funktionsvariationer kan vara förebilder för andra, säger hon.

Föreningen döptes till Hjälteföreningen.

– Alla vill vi ju vara superhjältar, förklarar ”Cilla” och skrattar.

Har startat eget hinderbanelopp

Föreningen arrangerar sin ”Hjälteträning” två gånger i veckan och alla människor med funktionsvariation är välkomna att träna. Oftast handlar det om högintensiv cirkelträning med någon av föreningens personliga tränare.

– Det är många som ställer upp för att det här är så roligt. Det är någonting utöver det vanliga, det är nästan så man går därifrån hög. Den glädje att se dem lyckas med någonting är oslagbar, säger Cecilia Brönemyr.

Sedan ett tag tillbaka har föreningen även skapat ett eget hinderbanelopp – Hjälteloppet – i Umeå. Dessutom spelar ”Cilla”, tillsammans med kollegan John Gröntvedt, in Hjältepodden. Där pratar de om allt som har med träning och fördomar mot människor med funktionsvariationer att göra.

Vad är det som driver dig att göra allt det här på din fritid?

– Det som får mig att driva vidare är glädjen jag får tillbaka. Det är många av de som börjar träna med oss som aldrig har varit på en plint eller hållit balansen själv förut. Varje gång de klarar något nytt är det som att de tar VM-guld. Tänk att få vara med om det två gånger i veckan, varje måndag och torsdag.

”Viktigaste är att vi ser de här människorna”

Cecilia Brönemyr är en av Sveriges alla sporthjältar. Tillsammans med andra eldsjälar och vardagshjältar gör hon ovärderliga idrottsinsatser för sina medmänniskor.

– Det är fint att någon ser vad man gör, men jag gör inte det här för att vinna något pris. Det viktigaste är att vi ser de här människorna varje dag och ser hur de utvecklas. Självkänslan och självbilden ändras när man tränar och den känslan vill vi ge till dem, att de är bra och lyckas, säger hon och fortsätter:

– Kanske kan vårt arbete ge ringar på vattnet och få folk att våga komma ut och träna när de ser hur andra människor med funktionsvariationer klarar det.