Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige föll mot Kanada efter målvaktsbytet

Av: Jarkko Päiväniemi

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige chockade hemmanationen Kanada i inledningen av JVM-semifinalen. Två snabba mål fick målvakten Connor Ingram utbytt.

Men ersättaren Carter Hart blev väggen som stoppade Juniorkronorna.

– Jag är bara tom, säger forwarden Rasmus Asplund efter 2–5-förlusten.

– Det är inget snack. Kanada var starkare, säger förbundskaptenen Tomas Montén.

Sverige inledde JVM-semin i full fart mot hemmanationen Kanada i Bell Centre i Montreal.

Lagkaptenen Joel Eriksson Ek gjorde 1–0 för Juniorkronorna – i boxplay – efter 6.05.

Kanada kvitterade snabbt, men Carl Grundström satte 2–1 endast 22 sekunder efter 1–1, fint framspelad av Alexander Nylander och Eriksson Ek.

”En riktigt dålig start”

Då – efter 8.05 – fick Kanadas målvakt Connor Ingram nog och byttes ut efter två insläppta mål på två skott.

In kom i stället Carter Hart.

– Han har fått en riktigt dålig start, Kanadas målvakt. Det är bra för Sverige, sa SVT:s expert Mikael Renberg i sändningen.

Men det blev precis tvärtom.

För 18-årige Carter Hart, till vardags i Everett Silvertips i juniorligan WHL, visade sig bli den som stoppade alla svenska försök under resten av matchen.

Både med stor skicklighet och en gnutta flyt.

Med 1.11 kvar av den första perioden kvitterade Kanada. Ett dragskott från Anthony Cirelli satt högt bakom Sveriges målvakt Felix Sandström.

Puck på mållinjen

I den andra perioden ökade Kanada trycket rejält. Julien Gauthier gav lönnlöven en 3–2-ledning efter 12.02. Därefter handlade det mycket om Felix Sandströms storspel när Kanada skapade flera klara målchanser.

Med 2.12 var Sverige ytterst nära att kvittera. Rasmus Dahlén avlossade ett skott som Carter Hart bara delvis parerade. Pucken studsade ned bakom honom, men Hart hann dit med plockhandsken och räddade på mållinjen.

”Den är katastrofal”

I den tredje perioden fick Sverige ett powerplay, men fick bara chansen i fem mot fyra i 39 sekunder innan Oliver Kylington mycket tveksamt blev utvisad för en fasthållning.

Då satte Kanadas stjärna Dylan Strome 4–2.

– Direkt felaktig. Det säger jag inte för att vara partisk, den är katastrofal, sa SVT:s expert Mikael Renberg om utvisningen.

Även förbundskaptenen Tomas Montén var kritisk.

– Vi tycker att vi åker på en ganska tuff utvisning där. Men jag får ta på mig en del också med coachningen. Vi ville nyttja ytorna där i spel fyra mot fyra och spela med de bästa spelarna. Då kommer 4–2 i stället. Det får jag ta på mig, sa Montén till SVT.

Sverige chansade på slutet, tog ut Felix Sandström ur kassen och satte in en extra utespelare. Då punkterade Julien Gauthier definitivt matchen med 5–2-målet.

Matchens bästa spelare i det två lagen blev Rasmus Asplund och Carter Hart.

– Vi kom inte upp i nivå och Kanada spelade väl också sin bästa match i turneringen. Jag är bara tom nu, säger Asplund till SVT.

”De var starkare”

Tomas Montén erkände också att Sverige i grunden var chanslöst.

– Det är inte så mycket att snacka om. Vi kom inte upp i tredje perioden, de var starkare. Vi borde kanske gjort någon mer kasse när vi hade 2–1. Men i slutändan fick vi inte fart på pucken och Kanada var för kvicka. Vi fastnade i deras forechecking hela tiden, sa Montén till SVT.

Sveriges bronsmatch mot Ryssland spelas klockan 21.30 på torsdagen. Finalen mellan USA och Kanada startar 02.05.

Bronsmatchen sänds i TV12 och CMore. Finalen i SVT.

Foto: JIMMY WIXTRÖM OCH SVT
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: