I trängseln blir hon en superhjälte

Inför loppet sa sig Stina Nilsson inte veta hur hon låg till i totalställningen.

Goda nyheter: du kan fortsätta att strunta i det.

Precis alla andra har koll på vem som leder.

Ingen Björgen, ingen Johaug, ingen mästerskapsdistans. Ändå är slutsatsen efter Stina Nilssons åttonde seger i världscupen påträngande tydlig.

Ingen tidigare förstaplats har varit lika imponerande.

23-åringen släppte loss sina unika egenskaper i ett udda lopp med skidbyte på mitten. Det rusades och positionerades på en trång bana där stavar sprack och folk klämdes. Hon fastnade i en klättring och såg uträknad ut men käkade upp luckan. Hon undvek trasslet som fällde Ingvild Flugstad Östberg och spurtade ner Jessica Diggins på upploppet.

31 av 32 segrar...

Världscupssegern var hennes första i ett distanslopp och skiner därför i egen prakt bredvid de sju sprinttriumferna. Men uppdelningen är inte helt relevant, för i Stinas fall hänger framgången lika mycket på tävlingsform som på loppens längd.

I ett skidlopp med individuell start gäller det att åka fort och ha god kondition. Skidorna och vallan spelar in, men i det stora hela vinner den som pinnar på snabbast, mest tekniskt och inte kroknar. I den mån du kan prata om taktik handlar det om disponeringen av krafterna så att sista kilometern inte blir såsigare än den första.

Bär med dig den vetskapen när du läser igenom Stina Nilssons resultatlista så ser du mönstret. På Internationella skidförbundets hemsida radas loppen upp, från de första stavtagen som 16-åring i Bruksvallarna, till dagens triumf i Oberstdorf.

Totalt har hon 32 segrar.

En enda, ett juniorlopp i Åsarna när hon var 18 år, har kommit i individuell start.

Ingen kan hindra henne

Övriga 31 befäster vad vi ser helg efter helg. Stina Nilsson trivs i sällskap. Åkstyrkan är tillräcklig för att tävla på högsta seniornivå, men ska hon vinna tarvas klungor, dueller, täta kurvor, upplopp. Clark Kent smet undan i telefonkiosker för att byta om till Stålmannen, Stina Nilssons superhjältekrafter triggas av trängsel. Och av blickar. Alla ser vad som håller på att hända men ofta kan ingen hindra det.

Stina Nilsson har emellanåt vänt sig mot beskrivningen av henne som utpräglad sprinter. Ibland har det verkat fåfängt – kan hon inte nöja sig med att vara i topp i längdsportens racergren? – men i dag visade hon att det kan gå lika bra på tio kilometer som på en.

Tre av sju etapper är körda i Tour de ski. Stina Nilsson påstår att hon inte har koll på totalställningen och så får det gärna fortsätta om det hjälper ledaren att ladda om inför avgörandet.

Fortfarande är Heidi Weng rungande favorit medan Ingvild Flugstad Östberg och Krista Pärmärkoski är de huvudsakliga utmanarna.

Stina Nilssons stora och muskulösa kropp kommer att få det tungt i den avslutande slalombacken. Om något talar för henne är det inte att de återstående sträckorna passar extra bra – det är ju inte ens någon sprint kvar.

Om något talar för att Stina Nilsson ska ta hem hela Tour de ski är det att tre av fyra lopp vinns av den som är först i mål.