Dahlqvist: ”Tuffa dagar – känslor upp och ner”

Publicerad 2023-02-27

VILLACH. Maja Dahlqvist var besviken.

Hon trodde att hon skulle åka hem.

Nu ska hon i stället köra 10 kilometer fristil under tisdagen.

– Det var kanske mitt femtehandsalternativ, säger Dahlqvist.

Maja Dahlqvist tog brons i sprinten som inledde VM men petades till sprintstafetten till förmån för Jonna Sundling och Emma Ribom som tog guld och silver i sprinten.

Det var en tudelad Maja Dahlqvist som följde den nya guldsuccén under söndagen.

– Det är klart att man blir lite ambivalent. Jag var jättejätteglad över att de vann och får åka. Samtidigt var jag den första utanför laget och hade gärna velat åka, säger Dahlqvist.

Maja Dahlqvist under en träning på VM-arenan i Slovenien under måndagen.

Var beredd att åka hem

Hur var det att få beskedet att du är utanför?

– Det är klart att det är tufft men det visste vi om på förhand. Vi vet att det är hårt om platserna och att folk kommer bli besvikna. Nu var det jag och det är klart att det är tufft, det var ett mål för mig det här VM:et. Nu får jag en 10-kilometersstart i stället, som kanske var mitt femtehandsalternativ. Samtidigt är jag glad att jag får köra ett till lopp. Det är klart att det har varit några tuffa dagar med känslor upp och ner.

– Jag trodde att det nästa jag skulle åka var ”hem”. Nu är jag glad att jag får ett till lopp men det är klart att det har varit lite upp och ner.

Känns det som en kompensation för att du inte fick åka?

– Ja, på ett sätt. Det är som sagt kanske mitt femtehandsval om jag hade fått välja på förhand men det är ändå en VM-start och jag tycker det är kul att tävla och går in med mindre press än på en sprint.

”Det värsta med jobbet”

Landslagschefen Anders Byström vill inte tala om någon ”kompensation”.

– Det handlar det inte om. Vi tror ju att Maja kan åka ett bra skejtlopp. Sen handlar det lite om att se inför stafetten vilka som är heta och inte. Kompensation skulle inte funka i ett mästerskap, så jobbar vi inte, säger Byström.

Hur jobbar ni för att hålla åkarna nöjda i den hårda konkurrensen?

– Vi kan ju inte ta med i beräkningen att någon blir mer ledsen än någon annan, det funkar ju inte. Vi måste vara objektiva och se på det sportsliga, men vi måste prata med dem ordentligt när vi nekar någon att tävla.

Byström vill att åkarna ska förstå argumenten när en åkare inte får en av de fyra platserna som Sverige får fylla till VM-loppen.

– När man väl kommit över den största besvikelsen i början får man snacka ihop sig och se framåt. Men det är ju det värsta med det här jobbet, även om det mest är tränarna som får ta de där tuffa samtalen.

Följ ämnen i artikeln