Planet kom aldrig högre än tio meter

Publicerad 2016-09-07

”Anser mig själv vara oskyldig”

44 människor omkomna och ett helt KHL-lag förintat.

Fem år har gått sedan den 7 september 2011 – datumet för rysk hockeys värsta katastrof någonsin.

Dessutom: dagen då Sverige förlorade en folkkär landslagsmålvakt.

Det var en vädermässigt klar höstdag strax utanför staden Jaroslavl i västra Ryssland den 7 september 2011.

Stefan Liv var tillsammans med sina lagkamrater i Lokomotiv Jaroslavl redo för avfärd mot Vitryssland där säsongspremiären i KHL mot Dinamo Minsk skulle spelas.

Planet nådde dock aldrig fram och hann knappt lyfta innan det ögonblicket senare, klockan 16.50 lokal tid, låg avbrutet i två bitar i floden Volga.

Kom inte upp i höjd

Farkosten var av typen Yak-42 och störtade drygt fyra kilometer från Tunosjna-flygplatsen. Orsaken till kraschen var att planet aldrig kom upp i tillräckligt hög hastighet och således inte nådde tillräckligt hög säkerhetshöjd på den tre kilometer långa startbanan.

Detta gjorde att planet fastnade i en mast strax utanför flygplatsens område, fattade eld, tippade åt sidan och störtade.

Förutom sju besättningsmedlemmar miste 37 passagerare med spelare, ledare och övriga lagrepresentanter livet.

– Piloten bad om starttillstånd vilket jag gav honom, sedan väntade jag på att planet skulle nå 200-metersnivån, men planet kom aldrig högre än tio meter, sa flygplatschefen Aria Novick till ryska Lifenews efter kraschen.

Misstag från piloterna

Först fyra år senare, efter en tre år lång utredning, slogs det fast att olyckan skedde på grund av misstag från piloterna som ska ha trampat på bromsen i samband med att planet lyfte.

Den som hölls ansvarig för personalens träning var den dåvarande biträdande chefen på flygbolaget Yak Service, Vladim Timofejev, som den ryska åklagarmyndighetens utredningskommitté menade hade brutit mot säkerhetsreglerna för flygtrafik.

Kommittén slog fast att det fanns ett direkt samband mellan piloternas misstag och den utbildning som Timofejev hade det yttersta ansvaret för.

– Låt mig bara få uttrycka mina kondoleanser, för jag kan bara säga att besättningen hade hög klass. Men situationen var övermäktig. Om inte de klarade av situationen är jag övertygad om att ingen annan heller hade gjort det. Jag anser mig själv vara oskyldig, sa Timofejev under rättegångens första dag i december 2014.

Benådades direkt

Timofejev dömdes hösten 2015 till fem års straffläger – men benådades direkt . Detta i enighet med Rysslands beslut om tillfällig amnesti för förstagångsförbrytare, som fattades i april samma år.

I Sverige togs nyheten om katastrofen och Stefan Livs död emot med stor sorg. Den svenske målvakten hedrades stort i hemmastaden Jönköping och sin tidigare klubb HV71. Inför en hemmamatch mot Timrå den 10 januari 2012 hissades Stefan Livs tröja, med nummer 1, upp i taket i Kinnarps Arena.

Stefan Liv blev 30 år gammal och begravdes i Sofiakyrkan i Jönköping den 2 oktober 2011. Han efterlämnade sig hustrun Anna Liv och sönerna Herman och Harry.

Följ ämnen i artikeln