Norska protesten mot IOK:s beslut

Publicerad 2017-12-19

Norge ryter till inför OS i Sydkorea.

Landet vägrar skicka dopningskontrollanter till vinterspelen för att arrangören inte betalar ut någon lön, enligt Aftenposten.

– Antidopningsarbetet borde inte vara ett frivilligt yrke för de som har lust, säger Anders Solheim vid Antidoping Norge till tidningen.

Dopningshärvan har präglat rapporteringen inför OS i Sydkorea i februari.

Sedan Internationella olympiska kommittén (IOK) valde att porta Ryssland som nation från vinterspelen, efter avslöjandena om en statsstyrd rysk dopning under Sotji-OS 2014, har IOK lovat att höja säkerheten kring proverna under OS i februari.

Men det finns problem.

”Borde få en rimlig lön”

Norska Aftenposten uppmärksammar att arrangörerna inte betalar lön till dopningskontrollanterna och därför vägrar nu Norge att skicka kontrollanter till Pyeongchang.

– Om du säljer tv-rättigheter för såna här arrangemang för miljarder kronor, då tycker vi att det är fel att vi ska betala för att norska dopningskontrollanter ska hjälpa till med kontrollerna. En kontrollant borde få en rimlig lön och sin resa betald för de tre veckorna han eller hon ska vara där, säger Anders Solheim vid Antidoping Norge till Aftenposten enligt Expressen.

Solheim ser det som en avprofessionalisering av yrket, eftersom oavlönat arbete helt enkelt är detsamma som volontärarbete.

– Antidopningsarbetet borde inte vara ett frivilligt yrke för de som har lust. Det är en nedprioritering av vårt arbete, och det är vi trötta på. Förr eller senare måste någon sätta ner foten och säga att internationell idrott inte kan driva antidopningsarbetet på de här villkoren, säger han.

”Tycker det är viktigt”

Expressen har varit i kontakt med Matt Richardson, chef på Antidoping Sverige.

Han berättar att Sverige inte deltar i bojkotten, men stöttar Norges protest.

– Det är dåligt, absolut, att man ska be kontrollanterna betala för sig själva. Men vi tycker det är så pass viktigt att vi ställer upp när det behövs, för vi tror på det globala antidopingarbetet. Sen är det också viktigt att komma ihåg att det är väldigt utvecklande för personerna som åker dit, att jobba där. Vi ser det som personalutveckling, säger Richardson till Expressen.