Publicerad:
Uppdaterad:

Skidtränaren Ola Ravald klar för skidskyttelandslaget

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Ola Ravald var aktuell för en återkomst i det svenska skidlandslaget i våras, men tackade nej och förstärker nu skidskyttelandslaget.

Han fortsätter som personlig tränare för sprintstjärnan Linn Svahn, som fick nyheten för en dryg vecka sedan.

– Hon sa att hon var glad för min skull och sa att det bara var att ”stå på”, säger Ravald.

Ola Ravald har sedan början av 2000-talet varit en av Sveriges mest uppskattade skidtränare.

Han gjorde sig kanske allra mest känd som tränaren bakom det svenska sprintundret i OS 2006 då Björn Lind med flera fixade medaljer till Sverige i Turin.

Efter uppdrag i det kinesiska landslaget och norska skidskyttelandslaget blev han herrtränare i svenska skidlandslaget 2016, det uppdraget klev han av 2018 för att vara mer med familjen i Östersund.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Under vintern har han arbetet med yngre skidåkare på Jämtlands gymnasium i Östersund men också som personlig tränare för succéåkaren Linn Svahn. Nu ska han alltså förstärka skidskyttelandslaget som tekniktränare, något som tidningen Expressen var först att berätta men som kort efter avslöjandet bekräftades från Svenska skidskyttelandslaget.

Linn Svahn, som får behålla sin personliga tränare, fick beskedet förra veckan. Ola Ravald beskriver stjärnans reaktion.

– Så länge hon ser att hon har de som hon har runt sig och får hjälp med det hon behöver tycker hon att det är superbra. Hon var glad för min skull. Det fanns inga tråkigheter, hon ser bara möjligheter, säger Ola Ravald.

Ola Ravald var i ett tidigt skede aktuell för svenska skidlandslaget i våras när den nya organisationen skulle sättas. Då sa han till Sportbladet att han var nöjd med sin hemmasituation och inte ville resa i större omfattning. Nu får han chans att kombinera den rollen med uppdraget i skidskytteförbundet.

– Med Ola på plats i Östersund så kan vi bedriva teknikutvecklingen i den dagliga träningen, vilket jag ser stora fördelar med, säger sportchefen Anna-Maria Uusitalo i pressmeddelandet.

Ola Ravald har redan startat sitt arbete i Östersund på Vintersportcentrum.

– Jag vill börja från början med att observera rörelsemönstret för att se var styrkor och svagheter finns. Utifrån det styr vi sedan utvecklingsarbetet och ger åkaren förslag på justeringar som kan handla om teknik och styrka, såväl som rörlighet. Här kommer jag att jobba nära tillsammans med lagets fysioterapeut Marcus Bystedt, säger han i pressmeddelandet.

Samarbetet med Marcus Bystedt, som tidigare varit resursperson inom längd, kommer även bidra i utvecklingen kring Linn Svahn.

– Han är inkopplad i arbetet kring Linn också. Vi har påbörjat ett arbete inför den kommande säsongen, hon har saker att utveckla och har en del småsaker som hon behöver ta tag i, säger Ola Ravald.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: