Får leda lag under matcher – trots avstängning

59-åringen är avstängd som spelare

Av: Andreas Käck, Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Dick Tollbring
Foto: Bildbyrån
Dick Tollbring

Handbollstränaren Dick Tollbring, 59, stängdes av i ett år för rasistiska kommentarer.

Men han får leda lag på träningar och matcher – trots att han är avstängd.

– Konsekvensen av beslutet blev inte som vi tänkt och det är väldigt olyckligt, säger förbundets tävlingschef Adam Engström.

Rimbos förra tränare Dick Tollbring stängdes i maj av i ett år för att ha riktat en rasistisk kommentar – ”Är så trött på den svarte fan” – mot domaren Mohamed Abdulkadir, vilket Sportbladet skrev om.

Avstängningen överklagades av Tollbring och Rimbo, men fick avslag av Riksidrottsnämnden, RIN.

Inte avstängd från ”uppdrag”

RIN tolkar dock omfattningen av avstängningen annorlunda än vad Disciplinnämnden gjort. Tollbring dömdes till ”avstängning för deltagande i tävling och uppvisning inom handbollen”, och Norrtelje Tidning skriver att Tollbring nu tillåts leda ett lag under matcher, trots att han är avstängd.

Detta eftersom Disciplinnämnden inte har varit tillräckligt precisa kring straffets omfattning.

– Det stämmer. Detta efter att han endast blivit avstängd från "tävling och uppvisning" och inte från "uppdrag", skriver Ida Arvidsson, förbundsjurist vid Riksidrottsförbundet, i ett mejl till tidningen.

”Måste reda ut”

Tollbring är alltså i praktiken avstängd från att delta som spelare, men inte som ledare.

– Riksidrottsnämnden har valt att gå in i begreppstolkning och sagt att vårt besluts formulering är sådan att Dick inte ska vara avstängd från tränaruppdrag. Samtidigt skriver ju RIN att man anser och tror att vårt syfte med beslutet var att stänga av honom från all verksamhet, säger förbundets tävlingschef Adam Engström.

Är du förvånad över RIN:s tolkning?

– Jag vill inte recensera beslutet förrän jag pratat med dem. Det är nästa steg nu, att prata med RIN och reda ut var det har brustit.

I grund är botten är det väl ert fel att formuleringen möjliggör för Dick att fortsätta träna?

– Vi kan konstatera att konsekvensen av beslutet inte blev som vi tänkt och det är väldigt olyckligt. Givetvis måste vi reda ut vad vi hade kunnat göra annorlunda, om det är något i våra tävlingsbestämmelser som måste korrigeras. Det är extra viktigt när ärendet går hela vägen till RIN, eftersom domen blir prejudicerande, säger Engström.

Efter att Tollbring stängdes av valde Rimbo att anställa Dag Lundin som tränare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN