Historiska loppet – alla diskades

Uppdaterad 2018-03-03 | Publicerad 2018-03-02

BIRMINGHAM. 400 meter kaos.

Det skrevs historia när ett helt startfält diskades i ett stort mästerskap för första gången i friidrottshistorien.

– Jag vet inte vad som hände, men det är okej. Det kommer fler chanser, säger Qatars Abdellalah Haroun.

Det var Haroun, en av favoriterna, som diskades först när han tjuvstartade i heaten på 400 meter i inne-VM här i Birmingham.

Han bara drog iväg långt innan startern ens tryckt fingret mot avtryckaren.

Det gjorde att det bara var fyra löpare kvar i loppet och Grenadas Bralon Taplin sprang hem en enkel seger.

Ingen reagerade ens på att det skulle skett några fler regelbrott i loppet.

Men fem minuter senare var allas resultat strukna.

”Det är kallt överallt”

Det visade sig att samtliga i fyra loppet varit inne på fel bana vid något tillfälle.

Till råga på allt var heat tre det starkaste av alla i försöken och segraren Bralon Taplin är världsetta inomhus i vinter.

Grenada överklagade också diskningen och menade att Taplin inte störde någon.

Men juryn var obeveklig och stod fast vid sitt beslut.

Taplin verkar dock inte speciellt ledsen över att får lämna snökaoset och blåsten i Birmingham.

– Det är kallt överallt här. Inne, ute, överallt, sa han efter loppet.

Det mest uppmärksammade övertrampet gjorde amerikanskan Gwen Torrence vid VM i Göteborg 1995.

Hon var mästerskapets största kvinnliga namn och vann 200 meter helt överlägset på tiden 21.77. Ingen var i närheten. Men mitt under segerintervjun kom beskedet att hon diskats efter att hårfint ha trampat över linjen i kurvan.