Virpi Kuitunen tog ledningen direkt i Tour de Ski

OBERHOF. Anna Haag, 22, slutade elva i Tour de Ski-premiären.

Då kom ett utbrott – i riktning mot vallarna.

– Skidorna var helt fel. Jag tappade allt fäste i sista backen, säger hon till sportbladet.se.

Anna Haag var på lördagen 14,6 sekunder bakom ettan Claudia Nystad, Tyskland, i den 2,8 km långa fristilsprologen i tyska Oberhof.

Men på söndagens tio kilometer jaktstart dröjde det bara fyra kilometer innan Nystad var ikappåkt av konkurrenterna.

Segrare blev till slut finskan Virpi Kuitunen på tiden 24.20,7. Kuitunen, som tog över ledartröjan i niodagarstävlingen, följdes närmast av Marit Björgen, Norge, och Justyna Kowalczyk, Polen.

– Det var en bra start för mig, säger Kuitunen till SVT.

”Ganska förbannad”

Men det kunde knappast Anna Haag säga. Svenskan, som siktat på att åka upp sig, behöll sin elfteplacering från prologen och åkte i mål 46,5 sekunder efter Kuitunen. Direkt efter loppet riktade Haag indirekt skarp kritik mot dem som vallat hennes skidor.

– Jag är arg. Jag har varit pigg under hela loppet och haft en offensiv inställning och kört på järnet, men skidorna var inte kompis med mig. De slant och jävlades.

För lite fäste?

– Ja, och det är fyra spår, och man har bara åkt i de i mitten, så när man kom i de yttre blev det glatt.

– Skidorna höll inte uppför sista backen. Jag gjorde ett ryck och trodde jag hade min chans att gå in som sjua, men tappade all fart.

Så du är förbannad nu?

– Ja, jag är ganska förbannad.

Maria Rydqvist följde upp sin 13:e plats i prologen med att åka in på 15:e plats. Sara Lindborg avancerade från 36:e till 28:e plats och Jenny Hansson föll från 34:e till 43:e plats.

Efter de två inledande loppen i tyska Oberhof väntar närmast en sprinttävling i Prag på måndagen. Tour de ski omfattar sju tävlingar.