Vatikanstaten

Vatikanstaten startar idrottslag – siktar mot OS

Lagledaren: ”Vem vet? Vi kanske även hamnar på podiet”

Av: 

Daniel Sörensen

Foto: Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

SPORTBLADET

Vatikanstaten i OS?

Ja, snart kan det bli verklighet. Den självstyrande staten med bara ett par hundra invånare hoppas kunna delta i stora internationella tävlingar under egen flagg. Det första steget är taget.

Den italienska idrottskommittén (Coni) har godkänt Vatikanstatens ansökan om att ha egna idrottslag som tävlar under den självständiga statens flagg.

Den första idrottslaget som godkänts är det vatikanska löparlaget, som enligt The Guardian i dagsläget består av 60 idrottare; schweiziska väktare, präster, nunnor och en 62-årig bibliotekarie är de första officiella medlemmarna i truppen.

Tack vare Conis godkännande tillhör löparlaget nu den italienska organisationen, men förhoppningen är att gå med i det internationella idrottsförbundet IAAF för att på sikt tävla under egen flagg i internationella tävlingar.

”Vi kanske även hamnar på podiet”

Några av de tävlingar som staten hoppas kunna delta i är Spelen för små stater i Europa (för stater med mindre än en miljon invånare) och Medelhavsspelen. Vatikanen hoppas även kunna skriva samma sorts samtal med den italienska paralympiska kommittén.

Löparlaget är det första officiella idrottslaget i Vatikanstaten – men förhoppningen är att de även får tävla i andra sporter snart. De har redan ett inofficiellt lag i fotboll och i cricket.

– Drömmen som vi har är att se Vatikanstatens flagga bland delegaterna under öppnandet av de olympiska spelen. Vem vet? Vi kanske även hamnar på podiet, säger Monsignor Melchor Jose Sánchez de Toca y Alameda som är lagledare samt chef för idrottsdepartamentet.

Mer från våra prisbelönta profiler

Lyssna på Frändéns nya hyllade podd med Simon Bank

Följ Frändén på Twitter

Följ Niva på Instagram

Allt med Frändén och Niva

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vatikanstaten

IAAF, International association of athletics

Löpning