Rosenqvist kan göra sitt sista race på succébanan

Publicerad:
Uppdaterad:
Felix Rosenqvist var besviken efter kvalet.
Foto: Viaplay
Felix Rosenqvist var besviken efter kvalet.

SPORTBLADET

2019 gjorde han en sensationell debut i St Petersburg.

19 månader senare kan Felix Rosenqvists karriär hos toppteamet Chip Ganassi Racing ta slut på samma bana.

Svensken startade karriären i IndyCar med att leda stora delar av stadsloppet i St Petersburg 2019 och han slutade fyra i sin premiär. Det var en fenomenal debut och han var årets nykomling i sin första säsong för toppteamet Chip Ganassi Racing.

2020 har däremot inte gått som förutspått. Premiären i just St Petersburg ställdes in bara timmar innan motorerna skulle rulla igång. Säsongen har varit komprimerad och mästerskapet har inte kört på en enda stadsbana.

– Det är kul att få avsluta den här väldigt speciella säsongen med ett stadsrace. Stadslopp brukar passa mig bra och vi hade ett starkt race i St. Pete förra året, säger Felix Rosenqvist.

Foto: Viaplay

Rosenqvists tid struken

Svensken var snabb i den första kvalomgången inför loppet i St Petersburg, Florida, men domarna ansåg at han blockat Alex Palou och strök hans två snabbaste varvtider. Det gjorde att Rosenqvist, precis som kollegan Marcus Ericsson, startar säsongsfinalen från en position långt ner i fältet.

– IndyCar förser oss med en mjukvara som ska tala om vilken bil som är på ett utvarv och vilken bil som är på ett snabbt varv, mjukvaran visade tydligt att bil 55 var på ett utvarv, men det var hans snabba varv. Det är väldigt synd, säger en frustrerad Rosenqvist till NBC.

– Allt kan ju hända och jag hoppas att vi kan göra någonting trots en startposition långt ner. Nu är det bara att ladda om.

Svensken har under året tagit sin första seger i IndyCar, men också haft ett par betydligt tyngre insatser och han ligger tia i mästerskapet. Det är efter hans egna förväntningar och även klart efter teamkollegan Scott Dixon som leder NTT IndyCar Series inför säsongsfinalen.

– Jag hade hoppats vara högre upp i listan i det här skedet av säsongen, men det har inte gått vår väg, förklarar Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Rosenqvist placeras hos McLaren

Årets säsongsfinal kan bli Rosenqvists sista lopp för teamet som gav honom chansen i IndyCar. Sponsorn NTT Data är på väg bort från IndyCar och svensken placeras hos konkurrenterna Arrow McLaren SP. Där väntas han ersätta Oliver Askew intill Pat O’Ward.

Något som dock inte är bekräftat.

– Vi har vår föraruppställning klar för nästa år. En av förarna, Pat O’Ward, är redan officiell medan hans kollega väntar på att bli bekräftad, säger McLarens vd Zak Brown till motorsporttotal.com.

Chip Ganassi Racing satsar nästa år på den flerfaldige mästaren Scott Dixon i kombination med Nascar-stjärnan Jimmie Johnson som tävlar på stadsbanor och traditionella racerbanor, men inte på ovaler. Det sägs också att Marcus Ericsson får fortsatt förtroende i teamet.

Publicerad:

LÄS VIDARE