Handboll

Planen: Rakt in i VM-playoff efter fyra månaders paus

”Utsätter spelarna för en risk”

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Handbollsherrarna kan tvingas rakt in i ett VM-playoff – utan att ha spelat eller tränat handboll på nästan fyra månader.

– Det låter inte hälsosamt för någon, säger landslagets team manager Tobias Karlsson.

Bundesliga i handboll när fortfarande en liten dröm om att återuppta ligan den 15 maj. Men det är det ingen som tror på och de flesta andra av handbollsligorna runt om i Europa har redan stängt definitivt.

Men i det internationella förbundets plan ligger det fortfarande ett VM-playoff i början på juli. Där ska Sverige möta vinnaren av Turkiet och Ryssland, som ska mötas veckan före, i ett direkt avgörande dubbelmöte om en plats i Egypten-VM i januari.

– Det är otroligt viktiga matcher, säger Blågults Simon Jeppsson.

”Måste säkerställa spelarnas hälsa”

Om detta kval blir av, vilket landslagen nu måste utgå från, så innebär det alltså att spelarna kastas rakt in i ett VM-playoff efter att inte spelat (och troligen inte tränat) handboll på nästan fyra månader. De flesta ligor lade ju ner andra veckan i mars på grund av coronapandemin.

Den ökade skaderisken är ju uppenbar.

– Det låter inte hälsosamt för någon, säger landslagets nye team manager Tobias Karlsson och fortsätter:

– Det finns studier på hur många veckor man behöver för att komma tillbaka efter x antal veckors uppehåll. Jag tror man behöver sex-åtta veckor för att vara i bra form efter tre månaders uppehåll. Kanske det går att komma ner kortare än så men det blir svårt att samla spelarna på måndagen och spela kval på torsdagen. Vi får se på möjligheter att samla dem några dagar tidigare.

Målvakten Mikael Appelgren:

– Man utsätter spelarna för en viss risk. Det gäller att vi får tillräckliga förberedelser. Klart vi vill spela det här kvalet men man måste säkerställa spelarnas hälsa. Först måste man testa så ingen har corona och att vi får isolerade förberedelser till det här.

”Väldigt konstig situation”

Skulle kvalet trots allt komma till stånd (vilket innebär att Sverige ska flyga till Turkiet eller Ryssland och turkarna eller ryssarna till Sverige) lär det nog spelas inför tomma läktare dessutom.

Även damerna ska spela kval – till EM i december. Det är tänkt att gå redan i början av juni, vilket väl ingen tror på egentligen.

Men skulle det bli av handlar det alltså om tre månader utan handboll innan man går in det kvalet.

– Det vore en väldigt konstig situation. Det är visserligen lika för alla men har man hållit uppe i tre månader behöver man ju verkligen börja från basic igen, säger damernas förbundskapten Henrik Signell.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

”Då drar man undan livbojen för flera klubbar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Simon Jeppsson

Henrik Signell

Tobias Karlsson (handbollsspelare)

Mikael Appelgren (handboll)