En hästspark i solar plexus på gubbväldet i sporten - tack för det!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-20

JEREZ

Hoppning har alltid varit en tjejsport i Sverige. Nu är det så i världen också.

Tack för det, Malin Baryard och Helena Lundbäck.

Det var på tiden att någon placerade en hästspark i solar plexus på gubbväldet.

Året var 1953 och det första världsmästerskapet i hoppning skulle avgöras.

En spanjor vid namn Francisco Goyoaga vann, följd av Fritz Thiedemann och Pierre Jonquéres.

Visst fanns det kvinnliga ryttare på plats när kvartetten gjorde upp om VM-guldet i Paris den där dagen, men de fick inte tävla och tvingades beundra sina älsklingsdjur från läktaren.

Först 1978, efter tre separata dam-VM, fick tjejerna vara med och slåss om medaljerna, fast det är sällan de har lyckats ända fram. 1986 tog USA guld med Katie Monahan och Katerine Burdsall i laget, men sedan dess har sporten handlat om John, Markus, Franke, Rodrigo, Ludger och Eric, män, män och åter män med plånböcker grövre än hästarna de rider.

Ryttarvärlden har aldrig varit jämlik

Trots att det är tjejerna som överbefolkar de svenska ridhusen har ryttarvärlden aldrig varit jämlik, men förhoppningsvis är den på väg att bli det. Drygt 20 av de 97 hästar som startade i VM hade en kvinna, vilket historiskt sett är många. De lär bli ännu fler när andra nationer gör som den svenska landslagsledningen och verkligen vågar satsa på ungdomarna.

Ingen kan ta ifrån Peter Eriksson, 42, och Royne Zetterman, 44, deras bragdinsatser, men i mina ögon är det Malin Baryard, 27, och Helena Lundbäck, 26, som ger VM-silvret diamantvärde.

Malin kom i kontakt med de ståtliga djuren när hon följde med sina systrar till ridskolan. Hon föddes alltså inte in i ridsporten och var rädd när hon hoppade, men med talang och mod besegrade rädslan.

Med två landslagsryttare (dressyr-Solveig och hopp-Hans) som föräldrar har Helena en helt annan bakgrund. Det märkliga är att hon tog sig till VM på Mynta. Det lilla stoet kostade bara 20 000 kronor och skulle användas som ridskolehäst.

Under VM har de svenska tjejerna bevisat att man kan lyckas utan egentlig förutsättning, att man kan lyckas med en utdömd häst, men framförallt har de bevisat att man kan lyckas även som tjej.

Genom VM-silvret förverkligade de en dröm, samtidigt som de gav tiotusentals unga svenska hästtjejer en anledning att fortsätta drömma.

Det är till och med guld värt.

Stefan Holm

Följ ämnen i artikeln