Publicerad 2022-11-11

Måstematch mot Estland i VM-kvalet.

Efter ett tajt drama lyckades Sverige dra ifrån i sista perioden.

Det blev en seger med 87–82 – därmed lever hoppet om VM.

En skrällartad seger mot Israel i VM-kvalet senast och Sverige inledde i dag övertygande mot Estland – men det blev ingen lätt historia.

– Det är ingen bra match som Sverige gör. Estland fick ta massa enkla returer och komma tillbaka i matchen. Men bra lag vinner även om de är dåliga. Och det tycker jag att Sverige är i dag, säger SVT-experten Nick Rajacic.

Estland bjöds in

Ludvig Håkanson (24 poäng), som missade samlingen senast, imponerade i återkomsten och efter första perioden hade svenskarna ledningen med 27–13.

Men Estland, utan fyra nyckelspelare, blev inbjudna i matchen och i stället fick hemmalagets Kristian Kullamae, noterad för 24 poäng och sju returer i matchen, utrymme att trolla. Estland närmade sig Sverige och förfinade siffrorna till 37–39 inför halvtid.

– Sverige har ett bättre lag, de ska vinna. Så enkelt är det, sade SVT-experten Nick Rajacic i halvtid.

Men enkelt blev det inte.

Duo imponerade

Det var tajt och Estland var länge med i matchen. I sista perioden klev dock 29-årige Tobias Borg och Simon Birgander fram. Duon bidrog starkt till att Sverige lyckades hålla undan.

– Vad i självaste glödheten? sade Rajacic om Borgs insats.

Slutsiffrorna skrevs till 87–82.

På måndag väntar en ny VM-kvalmatch för Sverige, då mot Israel. De blågula ligger fyra i en grupp där de tre bästa tar sig vidare till VM. Sverige har, med tre matcher kvar att spela, två poäng upp till tredjeplacerade Tyskland.