Jauhojärvi: Rally hade kunnat vara en idé

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter skandalerna kring Petter Northug kommer en udda uppmaning från hans gamle rival.

Sami Jauhojärvi föreslår att norrmannen ska satsa på rally.

– Det innebär både träning, spänning, höga farter och vackra kvinnor. Allt i ett, säger Jauhojärvi till norska Dagbladet.

14 augusti kom nyheten om att Petter Northug, 34, stoppats för fortkörning, och att det dessutom hittades kokain i norrmannens bostad.

– Jag har nått botten av mitt liv. Jag inser att jag behöver hjälp, det har gått över styr, sa Northug när han med egna ord beskrev händelsen för första gången.

Nu uttalar sig 34-åringens gamla rival, Sami Jauhojärvi, om händelsen och kommer med ett något kontroversiellt förslag till Northug – en helt ny karriär.

”Rally hade varit en idé”

– Jag tror att Petter behöver hitta ett nytt mål i livet. Rally hade kunnat vara en idé. Det innebär både träning, spänning, höga farter och vackra kvinnor. Allt i ett, säger Jauhojärvi till norska Dagbladet.

Jauhojärvi
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jauhojärvi
Foto: ASTRID PEDERSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Förslaget sägs med glimten i ögat, och finländarens budskap är att det är viktigt att hitta nya mål efter att en idrottskarriär tar slut.

– I Finland erbjuder den olympiska kommittén hjälp till idrottare som avslutat sina karriärer. Hjälp att hitta nya mål. Jag hoppas Norge har ett liknande system, säger han.

Behöver hjälp med tomheten

Jauhojärvis landsman, legendaren Juha Mieto, har sett det förr. Tomheten som kan följa efter en karriär är slut kan vara jobbig för många.

– Det är väldigt olyckligt det som har hänt med Petter. Det förvånar mig att någon med sådan fantastisk kontroll i skidspåren inte har det på utsidan, säger Mieto.

Den gamla skidfantomen tror att – framförallt – de stora stjärnorna skulle tjäna på att förbereda sig bättre för ett liv efter idrotten. Att ha något att sträva efter när karriären är slut är viktigt menar han, och att man inte borde behöva göra det ensam.

– Tidigare idrottare har ett ansvar att hjälpa de som behöver. Vi kan alla bidra till att den övergången blir så bra som möjligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE