Man måste älska det man håller på med

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-03-05

Sportbladet har träffat tränings- narkomanen Emma Igelström

Vad tänker man på under sex timmars daglig träning i en bassäng?

Räknar man kakelplattor? Nej, Emma Igelström väljer ut tre saker från sin mentala lista som ska sitta i ryggmärgen när det gäller. Och det stora målet är solklart. Bilden över hur det kommer att vara i Aten är klar.

Emma kan redan känna vattnet.

Hur ser din träningsplanering ut?

- Jag lägger upp en grov säsongsplanering tillsammans med min tränare Martina Aronsson och min landslagstränare Magnus Lennartsson. Där ser man vilka tävlingar jag ska köra och var de tyngsta träningsperioderna ska ligga.

- Simmare har säsong hela tiden och har därför inte samma uppbyggnadsperioder som många andra idrottare. Det är intensiv och hård träning året om med ett fåtal tävlingar som man toppar formen till. Det gör att man hela tiden håller på och balanserar på gränsen till överträning. Och det är just därför det gäller att hitta ett program som gör att man håller sig frisk och inte blir nerkörd.

Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?

- Det är väldigt olika beroende på vilken period man ligger i men jag kör mellan två och tre pass per dag. Två simpass och ett fyspass - det kan bli sex timmar per dag.

Hur delar du upp kondition, fart och fysträning?

- I simningen jobbar vi med olika farter från 1 till 5 där 5 är absolut max, som på tävling. Men jag har vissa pass där jag bara hoppar i och njuter - lugna och långa pass.

Mycket styrka

- När det gäller fysträning så jobbar jag mycket med styrka, spänst, explosivitet och rörlighet. Förr körde jag spinning men just nu kör jag bara simning. Man får så mycket kondition genom simningen plus att fysträningen, som löp- och smidighetsövningar, ger en viss kondition på land också.

Vad tänker du på i simbassängen?

- Jag har skrivit en lista med 100 olika saker som ska sitta i ryggmärgen när det gäller. Det kan vara allt från teknikbyten och att dricka rätt till att simma in och av ordentligt. Jag brukar ta med mig tre saker till träningspasset som jag ska tänka extra på. Då får jag kvalitet i träningen hela tiden.

Vad är jobbigast i träningen?

- Det kan vara jobbigt att hålla fokuseringen hela tiden eftersom man tränar så mycket och man har så långa säsonger. Men jag älskar att ha den här kontrollen på alla delar av min simning och kunna styra mina känslor. Man måste älska det man håller på med annars är det lätt att fokusera på de tråkiga grejerna.

Mental rådgivare

Använder du dig av mental träning?

- Jag har en mental rådgivare sen ett par år, Olle Anfelt, som jag har ett nära samarbete med. Det ger mig väldigt mycket. Han ger mig tips och lär mig hur jag ska tänka på rätt sätt. För att jag ska nå maxresultat måste ju allt annat i livet runt omkring mig stämma också.

Får du någon ledig tid över för vänner?

- Ja, när jag går ur duschen är jag inte simmaren Emma utan personen Emma. Därför försöker jag umgås mycket med vänner som inte har med simningen att göra. Fast det faller sig ganska naturligt att umgås med simmare när man har samma intresse, lika tider och förutsättningar.

Hur noga är du med kosten?

- På den här nivån gäller att alla bitar faller på plats. Det är viktigt att sköta kosten rätt och jag har ju haft problem med ätstörningar tidigare. Därför får jag tänka ännu mer på hur jag äter. Man känner med en gång om man inte har ätit rätt, speciellt om man har ätit för lite.

Kan bli starkare

Vad krävs för att du ska bli ännu bättre?

- Tid. Jag har bara simmat på heltid i ett och ett halvt år. Jag kan fortfarande bli starkare, mer uthållig och ändra på saker i tekniken. Sen betyder erfarenhet otroligt mycket.

Vad motiverar dig?

- Målet. Att hela tiden ha ett mål som man kan uppnå.

Som är?

- Att vinna ett OS-guld i Aten 2004. Jag har en sådan klar bild över hur det kommer vara. Jag kan liksom känna vattnet, det är det som driver mig så mycket.

Hur ofta tänker du på det?

- Varje dag när jag vaknar och varje dag när jag går och lägger mig.

- Det är klart att man har delmål där emellan som man fokuserar på. Just nu tränar jag för VM i sommar i Barcelona. Jag sätter upp mål för varenda träning och tävling för att ha någonting att jobba emot.

För att få bättre förutsättningar att nå mitt stora mål.

Så tränar Igelström:

En simmare använder i stort sett hela kroppen under ett lopp. Här är tre av de viktigaste musklerna:

Hur mycket träning krävs för att bli bäst? Hur håller elitidrottarna motivationen uppe timme efter timme, vecka efter vecka? Svaren finns i en mental kom-ihåg-lista, hos en kinesiolog i Östersund, i ett skidspår i Borlänge och i ett hemmagjort gym i Surte. Sportbladets JOHANNA GARÅ har gjort en svettig granskning av fyra svenska landslagsstjärnor.

Johanna Garå

Följ ämnen i artikeln