Den största gåtan i hela Paralympics

Publicerad 2016-09-19

Krig och ekonomisk kris – ändå tog Ukraina storslam i Rio

Det måste vara Paralympics största gåta.

Det krigs- och krishärjade Ukraina gjorde i Rio sitt sämsta sommar–OS någonsin.

Så hur kan landet raka hem 117 medaljer och slå USA i Paralympics?

Följ ämnen
Ukraina

I ungdomen hade Lidija Solovjova ont om karriärsval, så hon satsade på idrotten. Den kortväxta tjejen hade fallenhet för tyngdlyftning och fick i takt med framgångarna plats på toppanläggningen Jevpatoria på Krimhalvön.

Förhoppningen var i första hand inte att vinna medaljer, utan att försörja sig.

– I vårt land är det väldigt svårt att hitta ett jobb för personer med handikapp. Paralympisk sport är min huvudinkomst. Jag lever på den, har Solovjova sagt till BBC.

2014 annekterade Ryssland Krim och tvingade idrottarna där att söka sig till trygg mark. Lidija Solovjova och hennes kollegor bosatte sig tillfälligt på hotell för att fortsätta satsningen mot Paralympics.

Sprider de aktiva över landet

Många försämrade sina prestationer under den tvååriga vistelsen, men inte Lidija. I Rio pressade hon upp 107 kilo, slog personligt rekord och vann guld i klassen -50 kilo.

Fler gulblåa följde hennes exempel.

Ukraina gjorde just sitt sämsta sommar-OS någonsin, bara två guld, men tog i Paralympics 117 medaljer. De 41 gulden gjorde att de knep tredjeplatsen i medaljligan före USA, tidernas bästa paralympiska nation. Samtidigt blöder landet ekonomiskt, plågas av konflikten med Ryssland och varken har handikappsanpassat stadsmiljöerna eller arbetsmarknaden.

Hur är det möjligt?

Valerij Susjkevytj, grundare av Ukrainas paralympiska kommitté, pekar på spridningen av anläggningar. Över hela landet elitsatsar idrottarna, därför är toppen bred och kan överbrygga förlusten av ett elitcenter.

117 pallplatser bevisar att "det omöjliga är möjligt", enligt Susjkevytj, som tror att det hade kunnat bli ännu fler.

– Jag kan tveklöst säga att vi hade presterat bättre om det inte var krig i Ukraina, säger han till BBC.

"Förskonade – tack och lov"

Hans Säfström, paralympiskt ansvarig i Sverige, håller inte med om det sista.

– Klart att de inte lyfter fram kriget, det skulle inte jag heller göra, men det är en klart avgörande faktor. Du har mycket krigförande länder i topp och därmed många amputationer på grund av minor och annat. Den delen är vi från förskonade ifrån, tack och lov, säger Säfström.

Rio är de sjätte olympiska spelen i rad där Ukraina är topp fem i medaljligan. Sverige har skäl att snegla på framgångsreceptet, men enligt Hans Säfström går det inte att kopiera rakt av.

– De lägger mycket ekonomi och är målmedvetna. I början struntade de i lagidrotterna för att det finns mer medaljer individuellt, men nu satsar de på allt. Ändå är det svårt att jämföra sig med ett land med betydligt större befolkningsmängd (45 mot 10 miljoner) och fler med funktionsnedsättning. Skulle vi exempelvis satsa på goalball på tre ställen i Sverige hade det blivit en eller två spelare per plats.