Karlsson: City är redo att erövra Europa

Det blev spännande till slut, men vi måste börja med den här Champions League-kvällens höjdpunkt.

Första 25 minuterna på Etihad.

Mötet mellan Manchester City och Napoli var redan före avspark, taktiskt sett, ett av de mest intressanta den här hösten.

Manchester Citys superform där laget krossar allt motstånd känner vi till, men i skuggan av påpassade Premier League har Maurizio Sarris Napoli senaste åren seglat upp som ett av Europas absolut mest sevärda lag. Och Sarri själv har blivit en av kontinentens mest intressanta tränare.

58-årige Sarri, som gått den långa vägen och tränat lag i amatörligorna lämnade bankjobbet 2002 för att satsa på att bli fotbollstränare. Hans sevärda fotboll har fått namnet ”Sarri-ball”, en form av ”vertikal tiki-taka” där uppbyggnaden sker från målvakten Pepe Reina med passningstrianglar – helst så snabbt som möjligt till motståndarnas mål. När de inte kan gå till anfall direkt har Napoli visat upp ett häpnadsväckande kombinationsspel som påminner en hel del om hur Barcelona charmade världen under en viss Pep Guardiola.

Det var alltså två idealister som möttes ikväll, Guardiola vs Sarri, och det var så spännande att se om Napoli skulle klara av att göra det laget lyckats så framgångsrikt med i Serie A.

On a windy night at Etihad, typ.

Det gick så där, och det handlade framför allt om att de mötte ett lag som gjorde samma sak – fast så mycket bättre.

Från en annan planet

Manchester City kom från målfesten i lördags där laget gjorde sju mål på Stoke. Dessförinnan hade laget sju raka septembervinster i alla turneringar med målskillnaden 25-1.

Den här hösten spelar de fotboll från en annan planet, och vill man ha argument kan man se första halvlek från den här kvällen.

Det dröjde nio minuter innan Raheem Sterling placerade in 1–0 och fyra minuter senare kom 2–0 från Gabriel Jesus, elegant framspelad av planens lirare Kevin De Bruyne. Detta följdes av två bollar som dansade på mållinjen så siffrorna var klart i underkant.

Det som imponerade mest var dock inte målen och målchanserna utan sättet man gjorde det på. Spelet, kombinationerna, dominansen.

Napoli är vana vid att lägga beslag på bollinnehavet och sedan återvinna bollen snabbt.

Nu blev de utsatta för samma behandling.

Manchester City gjorde som de ville och när Napoli försökte pressa dem högt så spelade de sig ur med en fantastisk kyla och kvalitet.

Förstärkning mellan stolparna

Vi är flera som inför säsongen har satt frågetecken för Manchester Citys backlinje, men som de spelat senaste matcherna har de inte tillåtit motståndarna att komma så långt. Nitton gånger av tjugo har de kvävt anfallsförsöken långt innan motståndarna har nått offensivt straffområde. Och när de väl hittar in bakom agerar nye målvakten Ederson sweeper-keeper och tar hand om djupledsbollarna.

Ederson har gjort försvaret så mycket bättre och tryggare och idag framstår Manchester City som ett betydligt mer komplett lag med en exceptionell offensiv.

Här och nu, sett till form och sett till att Real Madrid hackat i höst, är de Europas bästa lag.

Kan det räcka hela vägen? Är de redo att utmana om Champions League-titeln?

Ja, jag tror det.

Dubbla straffar

Napoli fick livlinor in i matchen när domaren pekade på straffpunkten två gånger, en gång före paus (straffräddning av Ederson på Mertens försök) och sedan efter paus (fint förvaltad av Diawara).

Det fanns någon kvitteringschans, mest för att hemmalaget slappnade av och blev övermodigt, men 2–2 hade varit missvisande sett till vilken lektion Manchester City bjöd på första halvtimmen.

Tottenham åkte till Bernabéu med ett lågt 5-3-2 (en formation som nu blivit på tapeten i Premier League i höst) och spelade hem ett meriterande kryss. Real Madrid hade tillräckligt med chanser för att vinna, men Hugo Lloris storspelade mellan stolparna och nu har Spurs slagläge i ”dödens grupp”.

Det här kan mycket väl vara poängen som betyder avancemang.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.