EM-vapnet: Superbredden

Publicerad 2022-01-13

Sverige har sin bredaste trupp sedan Bengan Boys.

Rätt utnyttjat ska det ta Blågult hela vägen.

– Kan vi rulla på två uppställningar har vi otroliga krafter i slutet av turneringen, säger Martin Boquist, assisterande förbundskapten.

För ett år sedan gick Sverige till VM-final.

– Enligt mig är laget starkare nu än i VM, säger lagkaptenen Andreas Palicka inför dagens EM-premiär.

Förbundskapten Glenn Solberg vill inte säga att laget är bättre nu utan lyfter i stället fram ”den fantastiska bredden”.

Det är han inte ensam om att tycka.

– Det är en ofattbar bredd och djup i det här laget på niometer och kanterna, säger Viasats expert Martin Frändesjö och fortsätter:

– Sedan är man definitivt tunnare på målvaktssidan, men där man har höjden med Palicka när han är på sitt bästa humör. Och så får vi hoppas mittsex blir lite bättre offensivt än i OS.

”Gör exceptionella saker”

Men tillbaka till niometersspelarna:

– Jag vet inte om vi haft en så bra besättning på vänsternio någon gång, säger Frändesjö.

Jonathan Carlsbogård, som fick sitt genombrott i VM och är klar för Barcelona (efter att valt bort Kiel) till sommaren, har där sällskap av unga mästerskapsdebutanten Eric Johansson och Karl Wallinius, som båda spelar i Champions League till vardags.

– Eric och Karl gör exceptionella saker, säger Palicka.

Jonathan Carlsbogård hyllas.

Då ska vi veta att en rad högkalibriga vänsternior inte ens är med i truppen (se lista nedan).

På mittnio har Sverige två av 2021 års bästa spelare i världen, Jim Gottfridsson och Felix Claar, och till höger har man erfarne Albin Lagergren och oerhört formstarke Lukas Sandell.

”Hade blivit bra internmatcher”

Faktum är att i andrauppställningen på niometer (Johansson – Claar – Sandell) har alla tunga roller i sina Champions League-lag.

– Det är ruskiga uppställningar, säger assisterande förbundskaptenen Martin Boquist och fortsätter:

– Alla sju niometare spelar dessutom tvåa eller trea bakåt också. Vi har två kompletta lag. Det hade blivit bra internmatcher.

Har Sverige någonsin haft en sådan bredd på niometer?

– Tar man med att de kan spela försvar också så har den nog aldrig varit bredare. Inte vad jag vet i alla fall, säger Boquist.

Det finns alltså en uppsjö alternativ och det gäller att välja rätt bland dem.

– Vi är övertygade om att kan vi rulla på två uppställningar, och lyckas få båda att prestera, har vi otroliga krafter i slutet av turneringen. Sedan ska man ta sig dit också. Det är ett vågspel. Man ska inte stirra sig blind på bredden heller. Man måste hitta uppställningar och spets som vinner matcher, säger Boquist.

Sveriges otroliga bredd på vänsternio

I EM-TRUPPEN

Jonathan Carlsbogård, 26, Lemgo

Nummer ett på positionen. ”Late bloomer” som fick sitt genombrott i VM-debuten i fjol. Högklassig mittförsvarare. Valde mellan Barcelona och Kiel till nästa säsong. Tog Barça.

Eric Johansson, 21, Elverum

Mästerskapsdebutant som spås bli nästa stora, svenska handbollsstjärna. Efter att dominerat i Handbollsligan i fjol lämnade han Guif för norska Elverum där han fått sitt genombrott i Champions League i höst. Utvecklat sitt försvarsspel mycket på sista tiden.

Karl Wallinius, 22, Montpellier

Lämnade Lugi för Montpellier i somras och har haft en otrolig utveckling i franska ligan och Champions League. Fysisk tvåvägsspelare med tungt skott som gjorde sin första landskamp i november efter att kallats in som reserv. Förmodligen trea på positionen i dagsläget.

UTANFÖR EM-TRUPPEN

Alfred Jönsson, 23, Skjern

Supertalang som ung och var med och tog VM-silver i Egypten, där han gjorde några starka insatser. Har sedan tappat sin landslagsplats då han knappt spelar försvar i klubblaget och därmed inte utvecklas där.

Simon Jeppsson, 26, Erlangen

Superskytt som gjorde fyra raka mästerskap 2017–2020 men som inte fått Solbergs förtroende då han heller knappt spelar försvar. Toppar listan över flest spelmål + assist den här säsongen i världens bästa liga (Bundesliga).

Oskar Sunnefeldt, 23, Leipzig

Var med både i VM och OS, om än i mycket små roller och mest för sin allroundhet framåt och bakåt. Vann Champions League och Bundesliga under den knappa säsong han var i Kiel i fjol. Har haft det ganska tungt i Leipzig den här säsongen.

Lukas Nilsson, 25, Rhein-Neckar Löwen

Underbarn som spelade sex raka mästerskap innan han hade fyllt 24 år. Gick till Kiel som 19-åring men spelar i ett Rhein-Neckar Löwen på dekis sedan två år. Tackade nej till VM i fjol på grund av pandemin och har sedan dess ratats av Solberg. Har också sina begränsningar i försvaret.

Ellliot Stenmalm, 19, Redbergslid

Sveriges nya supertalang. Går till polska superklubben Kielce till sommaren. Solberg tror på Stenmalm och lät honom vara med som extraspelare under EM-uppladdningen.

Adam Lönn, 30, Stuttgart

Tvåvägsspelare som ligger femma på listan över flest spelmål och assist i hela Bundesliga. Men han nämns aldrig i landslagsdiskussionerna på grund av den mördande konkurrensen.