OS-åkaren om kärleksstödet från skidåkarsambon

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

RUKA-LILLEHAMMER. Den norska OS-vinnaren Simen Hegstad Krüger tror att hans nyförälskelse var en guldfaktor.

Svenska skidlandslagets Anna Dyvik är beredd att hålla med om den positiva effekten och hyllar stödet från sambon och landslagskollegan Gustav Eriksson.

– Man har perioder i förhållandet och när det är bättre tycker jag att man också åker bättre, säger hon.

Efter premiären i Ruka förra helgen har skidlandslaget förflyttat sig till norska Lillehammer.

Med i truppen, precis som i Finland, är Anna Dyvik, 23, och 27-åriga Gustav Eriksson, skidparet som numera följs åt både hemma och ute på tävling.

Anna Dyvik är sedan genombrottet inför VM i Lahtis med i a-landslaget, medan Gustav Eriksson i sommar tillhört b-landslaget.

I och med landslagens upplägg har det ändå blivit flera lägerdagar tillsammans för skidparet. Dessutom tävlar de, precis som vid flera tillfällen i fjol, under samma helger i världscupen.

För Anna Dyvik betyder tryggheten av att ha sin käraste nära enormt mycket. Dyvik har tidigare öppet berättat om sina problem med ångest- och panikattacker.

– Jag kan ju ha lite problem med att varva ner när jag är med många människor som jag inte är supernära. Då har det hjälpt när Gustav är med, säger hon.

– Det är en trygghet och det tror jag att båda uppskattar. Det är skönt att vara på samma ställe och ha stöd från varandra. Det är roligt när båda är med, säger Gustav Eriksson.

”När någon är nykär går det bättre”

Tidigare i höstas publicerade norska tidningen VG en artikel i vilken skidåkaren Simen Hegstad Krüger sa att han tror att förälskelsen till Kristine Ringsjö Tufte var en del av förklaringen till OS-guldet (skiathlon) som han vann i Peyongchang.

– Vi blev tillsammans den här tiden i fjol. Och jag gjorde min bästa säsong någonsin. Så superenkel forskning visar att det hjälper att vara förälskad, sa Krüger.

Simen Hegstad Krüger och Kristine Ringsjö Tufte
Foto: Bildbyrån/ Instagram
Simen Hegstad Krüger och Kristine Ringsjö Tufte

Anna Dyvik är inte sen att hålla med.

– Vi brukar prata om det i laget att om någon är nykär så går det bättre för den personen.

Ser ni det?

– Jag vet att vi talade om det redan på skidgymnasiet. Jag kommer ihåg att när jag blev tillsammans med Gustav på skidgymnasiet gick det jättebra!

Okej, är det någon i landslaget som åker extra fort nu...?

– (Hmmm) kanske någon, men inget jag kan avslöja...

Anna Dyvik skrattar, men återvänder sedan till sin relation med Gustav.

– Vi har varit tillsammans i snart åtta år. Man har perioder i förhållandet och när det är bättre tycker jag att man också åker bättre, säger hon.

Hur mycket skidsnack blir det mellan er?

– Vi kan ha lite olika åsikter om träning och börjar vi lägga oss i varandras träning, vad vi tänker och gör blir det inte jättebra stämning... Men det är väl som med vanliga jobb. Men visst det blir en del snack. Det blir speciellt eftersom vi tränar mycket tillsammans också, säger Anna Dyvik.

1 av 2 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Anna Dyvik

Under tävlingshelgerna är det dock mycket annat som tar deras tid och uppmärksamhet. Fokus ligger på förberedelser och genomförarandet av tävlingarna.

– Man umgås mer hemma, nu blir det lite uppdelat när man tävlar olika tider. Men man hinner ses lite. Det är positivt att ha henne på plats, säger Gustav Eriksson.

I Lillehammer väntar en minitour som inleds med sprint på fredag.

Förra helgen körde Anna Dyvik sprinten och tog sig till semifinal. Gustav Eriksson körde söndagens distanslopp, 15 km klassisk stil, och blev 32:a efter att ha kört delar av loppet på endast höger skida.

– Jag tappade skidan under loppet, längst ner i sprintbacken. Det var någon som körde på den. Jag körde hela backen upp på en skida och sen till varvning, sen fick jag nya, säger Gustav Eriksson som var nöjd med placeringen efter den incidenten.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE