Emil Jönsson vidare med svåra smärtor

Vidare som siste man i jakten på OS-biljetten

Uppdaterad 2019-07-03 | Publicerad 2018-01-20

PLANICA/STOCKHOLM. Han tog sig vidare som sista man i kvalet med svåra ljumskproblem.

Ändå valde Emil Jönsson att ställa sig på start i kvartsfinalen och tog sig vidare till semifinal – som sista man.

— Det gör så ont varje tag med höger, det är som att åka spark på ett ben, säger han.

Världscupsprinten i Planica är sista chansen för Emil Jönsson, 32, att ta sig till OS.

Enligt Sveriges olympiska kommittés grundkriterier ska den aktiva enskild eller i lag visat att hon eller han kan konkurrera om en placering inom topp åtta.

Men det räckte inte med femteplatsen individuellt och pallplatsen i lag från Dresden förra helgen på grund av banan och konkurrensen.

– Nej, ändå var det han gjorde bra. Det går inte att bortse helt från. Men det räcker inte. Han är i det läget att han måste visa att han uppfyller grundkriterierna, sa SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo inför tävlingarna i Planica.

Vidare – trots smärtor

Och lördagens sprintkval blev en rysare.

32-åringen var tolv sekunder efter norske giganten Johannes Høsflot Klæbo i mål och stod därefter och följde avslutningen hängandes över ett skidställ tillsammans med tränaren Ola Ravald.

Länge såg det ut som att svensken skulle missa chansen att få köra vidare under eftermiddagen, men Jönsson tog sig vidare som 30:e och sista man.

Desto mer oroväckande är att Jönsson har smärtor i sitt högra ben och haltade inne på skidstadion efteråt.

– Han har någon form av krampkänning, så vi får se. Det sitter i baksida ljumske litegrann, så det är det som spökar, säger Ravald.

”Föll ihop för två dagar sedan”

Jönsson behandlas av landslagets osteopat Leon Spiller och sjukgymnast Fia Bringby att överhuvudtaget kunna köra vidare i eftermiddag. Tillsammans med läkaren Per ”Pliggen” Andersson kommer sedan ett beslut att fattas med hänsyn till den medicinska bedömningen av riskerna att starta.

– Det känns tveksamt att köra. Det är en ljumske. Jag föll ihop för två dagar sedan i backen, det högg till. Det är en kramp i ljumsken, så det är ingen skada men jag skulle ha behövt tre dagar till för att det skulle kännas bra, säger Jönsson.

Hårt tejpad

På frågan om Jönsson hade kört loppet om han hade varit OS-klar svarar 32-åringen ”inte en chans”.

Efter kvalet tejpade Emil Jönsson ljumsken hårt och länge joggade han runt för att känna efter om det skulle hålla. Till slut kom beskedet att Jönsson ändå kör sin kvart – med stor tveksamhet.

– Jag vill köra, men jag inte ens springa. Men nu har jag gjort mig klar för start så jag ska gå upp och känna efter, sa Jönsson.

Väl i kvarten fullföljde Emil Jönsson loppet bra och gick i mål som fyra, en plats som räckte för att återigen gå vidare som sista man på tid.

– Jag är i form och är pigg, men det är fruktansvärt frustrerande. Det känns som jag går upp för backen. Jag kan inte rusa upp för sista knölen och då försvinner Oskar (Svensson) och Emil (Iversen). Det är helt sjukt att behöva tänka (på att hålla igen), säger Jönsson.

– Folk tycker kanske det är dumt att jag kör, men det är inget som är av, säger han.

I semifinalen var dock Jönsson chanslös när Johannes Hösflot Kläbo satte maxfart från start. Totalt blev han tia i dagens tävling.

– Jag har åkt på en väldigt låg procent av vad som går, men det är sådan press för att få åka OS så jag har fått åka smart, säger han.

För Viktor Thorn, som också jagar OS-biljett, tog dagen slut i kvartsfinalen där han blev femma.

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

ÅKARNA SOM JAGAR SISTA OS-PLATSERNA

LÄNGDSKIDOR

Viktor Thorn, 21

Disciplin: Sprint och distans.

Stjärnskott som haft sparsamma framgångar i världscupen med en plats under topp 30. Vass i Skandinaviska cupen nyligen. Kör sprint och distans i Planica i helgen. Aktuell som framtidsnamn.

Emil Jönsson, 32

Disciplin: Sprint och distans.

Har haft skadeproblem och sliter nu för en OS-biljett. Femteplatsen i Dresden förra veckan räcker inte, behöver topp-åtta resultat i dagens sprint. Aktuell för sprint, men kan åka distans, teamsprint och stafett.

Emma Wikén, 28

Disciplin: Distans.

Rutinerad distansåkare med en topp-tio-plats i världscupen i vinter. Uppåtgående form. ”Jag måste prestera på topp på söndag. Jag känner pressen och måste göra mitt bästa lopp under den här säsongen” säger Emma Wikén.

Maria Nordström, 26

Disciplin: Distans.

Skrällde med femteplats under Tour de Ski i den galna masstarten i Oberstdorf. Kan få chans vid bra lopp i Planica i morgon. Men konkurrensen hård och känslan är att de som finns i A-lagets träningsgrupp går före.

Anna Dyvik, 23

Disciplin: Sprint och distans.

Succé i fjol, men har inte tagit de stora kliven i år. Kan ändå få en biljett sett till framtidskriteriet. Vass i Dresden förra helgen, men osäker på formen. ”Åker jag inte bra här så har jag inte att göra i ett OS heller”, säger Dyvik själv.

Linn Sömskar, 28

Disciplin: Sprint.

Dagens sprint är den tredje i klassisk stil i vinter, OS-disciplinen. Linn har haft bästa resultatet av de som slåss om en plats nu. Hon var elva i Ruka. ”Jag har ju den och hoppas att det betyder något. Jag vill ta mig till en semifinal, det hade känts bra”, säger Linn Sömskar.

Evelina Settlin, 25

Disciplin: Sprint.

Var på 14:e plats i Ruka och 16:e i Lillehammer på de två klassiska sprintarna som varit. Har haft det tuffare på distans, men kan vara aktuell även där. ”Det som talar är väl att jag är ganska stabil. Jag är ganska allsidig”, säger Evelina Settlin.

Jonna Sundling, 23

Disciplin: Sprint.

Formen på väg, men fortsatt en bit kvar. 19:e plats som bäst i klassisk sprint i världscupen i år. ”Jag har väl en chans, kroppen känns pigg och jag får göra så gott jag kan i sprinten”. Aktuell enligt framtidskriteriet.

ALPINT

Kristoffer Jakobsen, 24 

Disciplin: Slalom, ev. storslalom 

Åkte med sent startnummer in på en smått sensationell niondeplats efter första åket i Wengen senast, men körde bort sig i andra och slutade 25:a. Har två slalomtävlingar kvar på sig att klara kvalificeringskraven, men lär ändå bli nominerad av landslagsledningen. 

Lisa Hörnblad, 24 

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har vunnit två Europacuptävlingar och tagit världscuppoäng i två av fyra världscuptävlingar den här säsongen. Lär bli nominerad av landslagsledningen. 

Felix Monsén, 24 

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har tagit poäng i två av elva världscuptävlingar den här säsongen, båda gångerna i alpin kombination. Kommer att nomineras av landslagsledningen. 

Lin Ivarsson, 22

Disciplin: Störtlopp, Super G, alpin kombination

Har bara kört fyra världscuptävlingar den här säsongen och har en 38:e plats som bäst. Ivarsson kör dock i Cortina i helgen och kan komma att nomineras som ett framtidsnamn.

SNOWBOARD, BIG AIR OCH SLOPESTYLE: 

Niklas Mattsson, 25

Slutade femma i slopestyletävlingen förra helgen och är nominerad av förbundet till SOK i både slopestyle och big air. Beslut väntas komma i början på nästa vecka. 

Måns Hedberg, 24 

Har en hälskada som han dras med. Om den blir bättre närmaste dagarna kommer förbundet nominera även Hedberg till både slopstyle och big air på OS. 

Skidor, slopestyle: 

Emil Granbom, 20, Oliwer Magnusson, 17

Tre namn är redan uttagna i herrarnas slopestyle. Den sista platsen står mellan Emil Granbom och Oliwer Magnusson. Kampen beskriver sportchef Stefan Karlsson som ”dött lopp” och allt avgörs i helgens tävlingar i USA. En av talangerna blir garanterat nominerad. 

Emma Dahlström, 25

Kämpar för att komma tillbaka fullt ut efter sin knäskada. Har dels helgens tävlingar i Mammoth Mountain, där hon är regerande vinnare, och nästa veckas X-games på sig att visa form. 

PUCKELPIST

Felix Elofsson, 22

Landskrona-åkaren har haft en stadigt uppåtgående kurva och slutade åtta så sent som förra helgen. 

En bra tävling till i kanadensiska Tremblant i helgen och Elofsson blir nominerad till OS. Bör få ja på framtidskriteriet. 

Loke Nilsson, 19 

Gjorde en vass första tävling i Ruka där han slutade på tionde plats. Men behöver något liknande nu för att bli nominerad. Ligger steget efter Elofsson om de både åker jämnt. Ska båda bli nominerade behövs troligen toppresultat. 

Skicross:
Inga ytterligare åkare är aktuella för OS-nominering.

Sammanställning: Erik Karlsson och Malin Wahlberg