Ruggiga historien en del av vardagen nu

Laul: Vanliga argument är inte vatten värt längre

Matchfixning har blivit en del av svensk fotbolls vardag.

I morgon släpps Brottsförebyggande rådets (Brå) rapport om dess utbredning i Sverige.

Idag inleds den andra rättegången hittills, saker börjar alltså hända.

Men det saknas fortfarande en grundläggande vilja bland spelbolagen för att verkligen komma tillrätta med detta enorma hot mot fotbollens trovärdighet.

Robert Laul direktrapporterar från rättegången

Brå har arbetet med kartläggningen under 2015 och i morgon släpps den i samband med en presskonferens i Stockholm. Materialet är ännu så länge hemligt men vad jag har förstått så kommer olika former av matchfixning redovisas.

Dels hur spelfusk blivit ett av den organiserade brottslighetens ben, dels att det kan förekomma inom föreningar för att stärka upp egna ekonomin (från superettan och neråt i divisionerna).

Sedan finns den så kallade ”omklädningsrumsfixen” där några spelare i ett lag går ihop för att sedan själva satsa på matchen via bulvaner.

Från myndighetshåll har Riksenheten för korruption gått in tungt vad gäller matchfixning men är i huvudsak intresserad av matcher som kan misstänkas vara riggade av den organiserade brottsligheten. Dagens rättegång vid Kristianstad tingsrätt gäller just ett sådant fall där en en misstänkt spelliga – den så kallade ”Smålandsligan – ska höras under fyra dagar. Totalt står sex personer åtalade för olika typer av mutbrott, utpressning och övergrepp i rättssak.

Slutade som 23-åring

Det är en ruggig historia, och den är unik så tillvida att en ung fotbollsspelare valt att gå till polisen för att lägga korten på bordet. Han står därmed själv åtalad för grovt tagande av muta men lever också under tunga hot, enligt vad som framkommer i förundersökningen. Han avslutade fotbollskarriären endast 23 år gammal, bland annat för att han inte ska ha lyckats ta sig ur spelligans klor.

Ett av de största problemen när det gäller att komma tillrätta med matchfixning, enligt Brå:s rapport, är tystnadskulturen. Den är mer kompakt än inom andra typer av organiserad brottslighet – ingen är intresserade av att prata.

Det kan handla om rädsla, skam, egna karriären, ekonomiska intressen eller att man inte vill förstöra för klubben.

En sak har jag lärt mig av att bevaka matchfixning: Argumentet ”Han skulle aldrig göra det, inte med det klubbhjärtat” är inte vatten värt.

Även om statliga Svenska Spel på senaste tiden börjat ta problemen på allvar, precis som Svenska Fotbollförbundet, lyser de stora, internationella spelbolagen med sin frånvaro i debatten.

Tar inte ansvar

För spelbolagen är uppgjorda matcher inte nödvändigtvis något negativt. När rykten om uppgjorda matcher dyker upp så ökar omsättningen. Lagstiftning och kontrollmekanismer har inte hunnit med i takt med att live-spelandet blivit den dominerande spelformen. Att det går att betta på matcher i den allsvenska reservlagsserien och ända ner i division två är inte att ta ansvar. Att dessutom erbjuda spel på straffar, varningar, utvisningar och antal mål är som att uppmuntra till mygel.

Dessa sidospel borde omedelbart förbjudas om inte spelbolagen själva agerar.

Matchfixning handlar idag inte så mycket om att det ena laget ska förlora utan om att det ska bli över ett visst antal mål i matchen. Alltså kan det räcka att en målvakt och en försvarsspelare i ena laget är köpta/hotade medan resten av laget försöker ösa på framåt. Det bäddar för matcher med fem-sex mål. Rättegången som inleds idag handlar just om spelare som bland annat ska ha erbjudits pengar för att ta utvisningar och fixa straffsparkar.

Kommit in på kontot

En annan detalj som komplicerar spelbolagens roll är att när det dyker upp rykten om uppgjorda matcher så ökar omsättningen. Om dessa matcher sedan varit riggade eller inte är svårt att bevisa. Onaturliga spelmönster kan bero på att ett rykte placerats i något forum någonstans som lockat många att spela. Men pengarna har redan tickat in på spelbolagens konton.

Nyligen dömdes en svensk man till 18 månaders fängelse för en matchfixningshärva i Norge. En möjlig väg för fotbollsförbund och myndigheter vore att studera fixarens och hans kumpaners olika spel bakåt i tiden på internationella bettingbolag. Enligt mina uppgifter skulle det nämligen kunna peka ut att matchfixningen har förekommit även i allsvenskan.

Men så länge tydligare bevis saknas vill jag inte peka ut vilka lag och spelare det skulle handla om.

Följ rättegången här från 09.00

Följ ämnen i artikeln