’Man höll på, det enklaste är låga doser av epo...’

Publicerad 2013-03-01

Saltin säker – siffrorna visar dopade norrmän

laddat i studion  Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson (längst upp till vänster) och reportern Hasse Svens (till höger) fanns på plats för att försvara uppgifterna i sin granskning ”Blodracet”. På sin sida hade de professor Bengt Saltin (i mitten), som fungerade som expert i programmet. Bland de kritiska rösterna hördes utpekade före detta skidåkaren Vladimir Smirnov och skidlegendaren Thomas Wassberg.

GÖTEBORG. Blodvärden hos norska skidåkare från 2001 avslöjar dopning, hävdar professor Bengt Saltin.

Bland de utpekade finns Thomas Alsgaard, Kristen Skjeldal och Håvard Solbakken.

– Man höll på. Det enklaste var att ta låga doser av epo, säger Saltin.

I Uppdrag Gransknings omdebatterade granskning av skidsporten byggde mycket av anklagelserna på blodvärden tagna vid en världscupstävling i Lahtis 1997.

Ytterst få detaljerade uppgifter finns på enskilda åkare, men 2001 publicerade norska Dagbladet ett par veckor efter dopningsskandalen vid VM i Lahtis blodvärden för flera norska toppåkare.

Skidåkarna hade frivilligt gått med på att lämna ut värdena för att visa att de inte dopade sig.

Men nu, 12 år senare, menar dopningsexperten Bengt Saltin att siffrorna avslöjar just det motsatta – att de norska åkarna dopade sig.

”Över det normala”

– Jag såg de här siffrorna precis innan kvällens sändning (av Debatt). Jag ska inte säga att jag blev chockad, men det styrkte mig i tron att man höll på. Jag känner igen namnen, säger Saltin till Sportbladet och går igenom listan med namn och värden:

– Kristen Kjeldal skulle behövt vara på 3 000 meter över havet i fem veckor och sedan ta provet på den höjden för att komma till de värdena. Men ingen kan träna på den höjden.

– Om du slår ihop de här männen, med de normalvärdena – det blir ordentligt över de normala normalvärdena. Jag tvivlar på att det där är normalvärden. Det är ordentligt över 14,5-15 som hade varit normalt.

– Man har säkert gjort någonting. Det har man, det tror jag.

Vad är det man har gjort?

– Det enklaste är lågdos-epo. På den tiden hade man precis lärt sig hur man skulle göra.

– Ligger man där uppe på 17–17,5, upp mot 18 som några har, då är det manipulerat på något sätt, säger Saltin.

Motsvarande de här norska värdena, det finns inte i dag?

– Det finns inte i dag. Det vet jag. Jag har sett de aktuella värdena.

Saltin är inte ensam

Norrmännen hävdar att de höga värdena var resultat av höghöjdsträning.

– Det kan inte stämma. Så fort man åker ner från hög höjd så anpassar sig kroppen och värdena sjunker. Det är så etablerat att värdena återgår efter 48 timmar så hur Norge kan påstå något annat förstår jag inte.

Bengt Saltin är inte ensam om att uttrycka sin skepsis mot ökningarna mellan de normala och de högsta värdena, som finns i de norska uppgifterna.

I sin blogg hos Svt skrev Per Elofsson i går (utan att peka ut de norska åkarna):

”(...) jag har väldigt svårt att se att någon genom normal höghöjdsträning och med standardiserade tester både före och efter en höghöjdsuppladdning (som kan ske under en längre period) på naturlig väg höjt sitt HB-värde upp emot och över 20 enheter. Det upplägget är jag väldigt nyfiken att få ta del utav!”

Följ ämnen i artikeln