Kaos stoppar miljonavtalet

Publicerad 2015-03-26

Politisk oro och IS-terror – då skjuts Östersunds affär upp

Svensk fotbolls största ­avtal någonsin är i nuläget omöjligt att slutföra.

Östersund kan inte ut­bilda libyska talanger så länge det råder politiskt kaos och IS härjar i det afrikanska landet.

– Det är inte realistiskt, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg.

2011 sköts Muammar Gaddafi av rebeller. Efter diktatorns död har flera ­demokratiska val hållits, ­ändå är Libyen politiskt splittrat, vilket har öppnat för terrororganisationen ­Islamiska Staten.

I januari bombade IS ett hotell i huvudstaden ­Tripoli och i februari tog de på sig ett bombdåd som kostade 40 personer livet i staden al-Qubbah.

400 mil från osäkerheten har Superettan premiär nästa helg. Östersund ­möter Brommapojkarna.

”Vi avvaktar”

Den jämtländska föreningen presenterade i fjol ett samarbete med Libyen som enligt medieuppgifter ­skulle omsätta en halv ­miljard kronor och ge ÖFK tio miljoner kronor i vinst per år.

Projektet syftade till att utbilda libyska talanger i bland annat engelska och fotboll och skulle sätta i gång i mars 2014.

Men datumet har flera gånger flyttats fram och i ­nuläget är det omöjligt att flyga ­talangerna till Sverige.

Ordföranden Daniel Kindberg pratar i ­telefon med ­departementsfolk i Libyen varannan vecka, men han får inte ­resa ner och de ­tillåts inte flyga upp. ­Senaste gången de träffades var i ­november 2013.

Det kan ­låta som att halvmiljardsaffären som Kindberg har kallat ”det absolut största fotbollsrelaterade avtalet som skrivits” går i stöpet. Men så ser inte ÖFK:s ordförande på saken.

– Vi är väldigt trygga med var vi står, men projektet är en liten grej i en stats ­utveckling, så vi förtar oss inte, utan avvaktar. Blir det lugnt kan vi åka över, ­fortsätta diskussionen och köra i gång så fort det ­passar, säger Daniel Kindberg.

”Går fort”

Är du fortfarande ­övertygad om att det kommer passa en dag?

– Ja. Absolut.

Hur mycket förstör IS för ert samarbete med ­Libyen?

– Det är fel att enskilt ­peka ut en företeelse eller organisation. IS föror­sakade inte den turbulens som nu råder, omständig­heterna har gjort att det har blivit såhär. De som nu inte kommer överens, oaktat ­beteckning, har ansvar att se till att Libyen går en lugn och säker framtid till mötes.

Projektet skulle börja i fjol och pågå i fem år. När tror du att det blir av?

– Jag tror att vi kommer gå in i 2016 med en stabiliserad situation.

Så det krävs minst ett år till?

– Ja. Man ska veta att ­utvecklingen går fort såväl när något positivt som ­negativt händer där, men ­realistiskt är att dialogen har utvecklats till våren 2016.

Sveriges största fotbollsavtal någonsin – detta har hänt

September 2013: ÖFK:s ordförande ­Daniel Kindberg har knutit kontakt med den libyska staten som till hösten skickar en ­delegation till Östersund.

November 2013: Kindberg åker ner till ­huvudstaden Tripoli för att diskutera ­upplägg för en kommande utbildning för ­libyska ungdomar. En avsiktsförklaring (LOI) skrivs under av båda parterna.

Januari 2014: Nyheten förmedlas till ­tidningar som skriver att avtalet ska ­omsätta en halv miljard kronor över fem år. I mars ska de första libyska ungdomarna komma, de beräknas bli 60 talanger mellan 18 och 20 år, som under nio månader ska ­utbildas i engelska, datorkunskap, sports management och fotboll. ÖFK ska göra en årlig vinst på tio miljoner kronor, hävdas det.

Ett mejl till Sportbladet från idrottsministern Jomaa Shustlan ministerium ger en ­annan bild. ”En första utvärdering pekar åt 19 miljoner kronor för träning, kläder, försäkring och alla andra behov och kan inte på något vis närma sig siffrorna som nämnts i media” skrivs.

Mars 2014: Konflikten i Libyen stegras. På grund av oroligheterna är inget avtal ännu underskrivet och inga ungdomar kan väljas ut för att flyga från det nordafrikanska landet till Jämtland.

”Vi har flyttat tiden främst för att års­kullen -96 ska ha en möjlighet att vara med. I slutet av maj, sista veckan, ska de första killarna komma”, säger Daniel Kindberg.

Maj 2014: Inga ungdomar kommer.

Mars 2015: Politisk oro i hela Libyen. Två rivaliserande regeringar finns i varsin del av landet, dessutom har IS tagit på sig flera bombdåd.

Fortfarande har inga ungdomar kommit till ÖFK. Kindberg uppskattar att de tidigast kan ansluta när situationen i Libyen lugnat sig, vilket kan bli till våren 2016. Han tar samtidigt ner siffrorna som återkommit i media och på klubbens hemsida: i första hand ska 40 libyska elever komma.

Följ ämnen i artikeln