Systrarna gör OS-debut i olika landslag

Spelar hockey för Korea och USA: Det är galet

Publicerad 2018-02-07

GANGNEUNG. De tillhör samma familj och utövar samma sport men tävlar för olika länder i OS.

Marissa och Hannah Brandt är inte som andra hockeyspelande systrar.

– Det är galet, något vi inte ens vågade drömma om, säger Marissa till CNN.

First thing I must do: find my sister as soon as possible ✔️ can’t believe we are finally here in the Olympic Village!! 🇰🇷 #teamkorea #teamusa

Till slut gav de upp drömmen om att bli biologiska föräldrar och bestämde sig för att adoptera. Greg och Robin Brandt från Saint Paul, den näst största staden i Minnesota, blev godkända av myndigheterna och såg fram emot att ta hand om ett litet flickebarn från Sydkorea.

Då inträffade det ofattbara.

Adoptionsbyrån hade inte ens hunnit få fram en bild på den nya familjemedlemmen när det visade sig att Robin var gravid.

Två skulle bli fyra, och det gick i rekordfart.

– Vi kunde inte ha varit lyckligare eftersom vi tänkte på vilken glädje det skulle vara att ha tvillingar, säger pappa Greg till CNN.

”Mer amerikansk än jag”

Deras adoptivdotter, som fick namnet Marissa, var fyra månader när hon våren 1993 kom till USA, och i november samma år fick hon en lillasyster, Hannah. Flickorna växte upp och växte ihop.

– Vi är goda vänner och umgås mycket men när vi säger att vi är systrar kan folk säga: ”Nej, det är ni inte!” Det beror på att vi ser så olika ut, men jag glömmer att hon är adopterad, tycker att hon är mer amerikansk än jag, säger Hannah Brandt till Twin Cities.

Hon började spela ishockey som femåring och hade snart övertalat Marissa att överge konståkningen för att bli hennes lagkamrat.

Värvad av målvaktstränaren

Systrarna Brandt spelade tillsammans upp till high school, men hamnade sedan på olika college. Efter avslutade studier skrev Hannah, som har två VM-guld på meritlistan, på för Minnesota Whitecaps medan Marissa övervägde att sluta med hockeyn.

Då, 2015, kom telefonsamtalet som fick henne att tänka om. I andra änden: Rebecca Baker, målvaktstränare och assisterande förbundskapten i Sydkorea. Hon förklarade sitt ärende, att Korea ville ha ett slagkraftigt lag till hemma-OS och nu scoutade tänkbara spelare i Nordamerika.

Ett par veckor senare satt Marissa Brandt på planet till Seoul.

– Jag kände ingen och förstod inte språket. Först var det lite skrämmande, men jag är glad att jag tog chansen, säger hon till CNN.

”Otrolig upplevelse”

Marissa spelade till sig en landslagströja under tryouten, den med 23 på ryggen, blev 2016 sydkoreansk medborgare på nytt och började använda sitt födelsenamn, Park Yoon-Jung.

Nu är hon på plats i Pyeongchang för att, precis som sin syster, göra OS-debut. Eftersom Korea och USA hamnade i olika grupper kommer de inte mötas på isen, men systrarna Brandt kommer ändå att samla på sig oförglömliga minnen.

– Jag ser verkligen fram emot öppningsceremonin, men föreställ er då min syster... Att se henne gå in på Olympiastadion inför alla sydkoreanska fans. Det kommer att bli en otrolig upplevelse för henne, säger Hannah till CNN.