Du har rätt, men vilken klant du är

Publicerad 2014-11-14

Frustrerande att det stannar när det bränner till

Björn Ferry, ibland är du en klant.

I din bok har du spritt så mycket sensa­tioner, förolämpningar och anklagelser att din djärvaste åsikt skyms.

Det är synd, för du verkar ha rätt.

Sportbladets Kristoffer Bergström.

Jag har rapporterat om Björn Ferry ett par vintrar. Tre av våra samtal är med i hans bok.

Först beskriver han Fredrik Lindström som ”de rosaskimrande slidväggarnas dröm”. Sedan exemplifierar han mentalt arbete med konsten att tänka på en vulva och få erektion. Det tredje samtalet är om en präktig flaggstång, vilket inte är en metafor, och slutar i en analys av mitt yrkesval.

”Jag tror inte att han trivs som journalist men fortsätter i brist på annat”.

Jag nämner det inte för att skryta. På 436 ­nyhetstäta sidor kan jag enbart faktagranska de tre kapitlen. Och jo, Ferry återger händelserna ungefär som jag minns dem, även om han gissar friskt om min framtid.

Man kan anta att resten av boken blandar minnen och åsikter på samma vis. Fakta följs av tolkningar, sanningar spetsas med bisatser.

Charlotte Kalla är säkert inte insnöad på siffror, men betyder det att hon är dålig på att tänka? Petter Northug körde rattfull, men var han dum i huvudet? Helena Ekholm kanske  inte utnyttjade sin informella ledarroll till att ena gruppen, eventuellt var hon egoistisk, men mobbades de yngre åkarna?

Gårdagens artiklar på svenska och norska sajter följde en given mall. Attack och försvar, förolämpning och motangrepp. Björn har rätt och fel. Björn är elak och rättvis. Björn är Strindberg och en clown.

Ferry tycker att han är ärlig

Själv tycker inte Ferry att han har skrivit en skandalbok, utan en ärlig historia om livet som elitidrottare. Den som fastnar vid kvällstidningarnas rubriker missar poängerna, säger han.

Här bör inflikas att Ferry knappast är ett ­offer för Sportbladet. Ingen nutida svensk idrottare har haft större utbyte av media, och kärleken är besvarad. Naturligtvis har Björn lärt sig

vilka ord- och ämnesval som kommer att ge rubriker.

”Ett sjukt beteende”

Uppgifterna om bråk i damlaget 2012 är relevanta eftersom skidskyttelaget har kollapsat sedan dess. Den dåliga stämningen kan ha påverkat den usla återväxten. Den skulle kunna ha påskyndat Ekholms tidiga pensionering.

Men Ferry vill inte bara skvallra om mobbning. I går pratade vi om ett djupare syfte med publiceringen.

– Varför säger man att tjejer inte kan hålla sams när de hamnar i grupp? Är det kopplat till att det nästan bara är män som jobbar inom idrotten? Det kan inte bero på kön, det är ett sjukt beteende som måste bero på annat.

Jag tolkar Ferrys tes såhär:

Helena Ekholms och Elisabeth Högbergs påstådda maktvälde är uttryck för något större. Elitidrotten har problem med jämställd­heten, män rekryterar män, vilket tyd­ligast märks på ledarsidan. De flesta sporterna domineras av manliga ledare, vilket i förlängningen kan bidra till vad Ferry har upplevt: sporttjejer bråkar mer än -killar. Någonstans sipprar missnöjet ut.

Svindlande?

Fördomsfullt?

”Finns ett tredje skäl”

Jag ringer Sveriges tyngsta auktoritet i ämnet. Professor Håkan Larsson har idrott och genus som specialområde och kallar Ferrys

teori för en ”intressant iakttagelse”. Larsson har hört uppgifter om att damidrott oftare störs av konflikter.

– Ja, det har jag. Har hört, får jag vara tydlig med, för jag känner inte till någon regelrätt ­studie. Det talas mer om det.

Larsson tror att bristen på kvinnliga ledare går att koppla till de påstådda grälen.

– På något sätt hänger det samman, men det är inte säkert att det ena orsakar det andra. Det finns också ett tredje skäl. Det finns regler för hur elitidrottare ska vara, och de rimmar ­bättre med sociala föreställningar vi har om män.

Vilka föreställningar?

– Idrottare förväntas prestera och köra ­aggressivt, vilket vi ser som självklart för män men inte för kvinnor. Det är så pojkar anses ­vara. Då får män lättare att handskas med situa­tioner som uppstår.

Brist på ledare, skeva könsroller, uppgifter om fler bråk på damsidan. Direkt eller in­­direkt hänger det ihop, tror professor Håkan Larsson.

Försvann i bråk och felsatsningar

I sin bok återger Ferry en dialog med sin fru som nosar vid samma förklaring. I intervjuer utvecklar han resonemangen. Det frustrerande är att han tassar in på spännande mark, men stannar precis när det bränner till.

Svenska skidskyttedamer var världsledande i femton år, men försvann i bråk och felsatsningar 2012 och 2013. Det beror såklart inte bara på att det saknades kvinnliga ledare, men det kan ha bidragit.

Det vore synd om Björn Ferrys berättelse inifrån kaoset ­slutade i ett par braskande ­rubriker och några extra sålda böcker.

Följ ämnen i artikeln