Vägrar skicka sina spelare till Ryssland: Moraliskt förkastligt

Av: Tobias Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Axiom oroar sig för spelarnas säkerhet i Moskva

John ”TotalBiscuit” Bain
John ”TotalBiscuit” Bain

Dreamhack Open i Ryssland skakas av avhopp.

Proffslaget Axiom Esports väljer att inte skicka dit sina spelare på grund av landets policy mot homosexuella och konflikten i Ukraina.

– Det är tillräckligt för att hålla våra spelare utanför turneringen både av moraliska skäl och med hänsyn till deras säkerhet, säger ägaren John ”TotalBiscuit” Bain.

Dreamhack Open besöker för första gången Moskva den 13-14 september. Men nu kastas en lång skugga över vad som skulle bli Rysslands första stora Starcraft 2-turnering. Proffslaget Axiom Esports väljer att hålla sina spelare, bland annat Kim ”Impact” Joon Hyuk som tog en andraplats under Dreamhack Bukarest, utanför turneringen. Detta på grund av den ryska diskrimineringen av homosexuella och den rådande konflikten i Ukraina.

– Det är av flera anledningar vi väljer att inte skicka våra spelare. För det första är det på grund av den skenande homofobin i landet. Förutom att det är moraliskt förkastligt så utsätter det våra spelare för risker. Kulturellt sett är koreanska män vana att ha fysisk kontakt med varandra. I Ryssland kan detta misstas för ”homosexuellt beteende” och kan leda till våld. Det finns flera exempel där homosexuella och folk som misstänkts varit homosexuella har misshandlats i Ryssland, skriver ägaren John ”TotalBiscuit” BainTeamliquids forum.

”Hänsyn till deras säkerhet”

Han väljer också att rikta kritik mot Rysslands militära insatser i Ukraina.

– Hur Ryssland beter sig där är också skäl att hålla våra spelare borta, både moraliskt och med hänsyn till deras säkerhet.

Än så länge är Axiom det enda laget som gått ut med att de inte skickar spelare till Moskva. Men en titt på deltagarlistan visar att de största sydkoreanska stjärnorna lyser med sin frånvaro.

Alien Invasion, med Jo “Patience” Ji Hyun och Jo "Golden" Myeong Hwan, är enda laget på plats med spelare från landet som dominerat Starcraft-scenen under alla år.

”Oberoende av politiska ståndpunkter”

Dreamhacks projektledare Michael Van Driel var medveten om att en turnering i Ryssland skulle bli kontroversiell, men menar att Axioms beslut inte ska ses som en bojkott och att Bain fortfarande stöttar eventet.

– Det var något vi räknade med, att folk inte skulle vilja delta av olika anledningar. Men just nu känner vi att det är viktigt att stötta den ryska Starcraft-communityn och ge dem ett event. På Twitch ligger Ryssland alltid i topp om du ser till antal tittare. Och det här handlar inte om politik utan bara om gamingcommunityn.

Kommer ni att visa stöd för människors rättigheter på något sätt under turneringen?

– Nej, det här är bara om Starcraft 2 och är oberoende av politiska ståndpunkter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN