Sportbladets Lasse Sandlin: Segern satt långt inne

Varenda AIK-match är en ”måste-match”!

Jag tror det var Nebojsa Novakovic som slag fast denna Superettan-sanning för några omgångar sedan.

Så rätt han hade, Nebo.

Visserligen 3–1 mot Boden denna onsdag men det var en vinst som, trots de klara siffrorna, satt långt inne.

Om sanningen ska fram så var det två smarta byten av AIK-ledningen som räddade segern; när lagets båda målskyttar fick lämna banan och bereda plats för Derek Boateng (71:a minuten) och Arash Talebinejad (73:e).

Smånätt Boden

Då flyttade AIK upp spelet och tog tillbaka det initiativ som det smånätt spelande Boden hade haft både i slutet av första och hela andra halvlek.

Dennis Östlundh – numera ensam intern skytteligaledare i AIK på tre mål före ”Självmål” två – och Andreas Andersson hade då gjort

AIK:s båda mål

i första halvlek.

Östlundhs första per nick på en väl avvägd Kristian Haynes-frispark.

”Addes” andra på ett kraftfullt genombrott i mitten. För övrigt hans första seriemål sedan han gjorde båda borta i 2–1-matchen mot Landskrona 19 maj 2003, en match som på grund av kommunalstrejk spelades på Olympia i Helsingborg.

Det var på den tiden Andreas Andersson fortfarande höll landslagsklass, och från Olympia skrev Sportbladets Stefan Alfelt:

”Andreas Andersson sprang och sprang och sprang.

Fortfarande kvar till landslagsklass

Han skapade chanser ur ingenting. Vände runt motståndare och ryckte ifrån. Höll bollen, passade bollen och sköt.”

Till den klassen har Andreas ännu en bit att vandra. Efter målet såg han mest seg ut, benen darrade emellanåt, men för varje match kommer han naturligtvis närmare ”den gamle Andreas”, så som vi alla vill se honom.

Ut med de båda målskyttarna och plötsligt hittade AIK spelet igen.

Mats Rubarths förlösande 3–1 kom snabbt, i 78:e minuten, efter ett mycket vackert anfall som en bjärt kontrast till den dyngfotboll AIK tidigare presterat under halvleken.

Till sist: här slapp vi i alla fall polska pajaser.