Här avgör Island – med "skandalmål"

Uppdaterad 2016-10-07 | Publicerad 2016-10-06

Vände och vann mot Hasse Backes Finland i VM-kvalet

Finlands målvakt hade handen på bollen när Island sparkade in segermålet i minut 95.

Efter det mycket tveksamma avgörandet är Lukas Hradecky rosenrasande.

– Domaren sket ner sig, säger han till Yle.

I somras ledde Lars Lagerbäck och Heimir Hallgrímsson Island till kvartsfinal i EM. I höst är Hallgrímsson ensamt ansvarig för det lag som under torsdagen tog emot Finland hemma i VM-kvalet.

Det såg ut att bli förlust för islänningarna då slutsignalen närmade sig och det stod 1–2 på resultattavlan.

Men de sista minuterna blev händelserika.

Fem fingrar på bollen

I minut 90 slog Gylfi Sigurdsson ett inlägg från vänster som Alfred Finnbogason satte till 2–2.

Fem minuter senare lyfte islänningarna in en boll som i tumultet landade på mållinjen. Den finske målvaken Lukas Hradecky såg ut att få vänster hand på den, men Ragnar Sigurdsson stötte ändå till bollen i mål.

Finländarna ville ha frispark, men domaren Svein Oddvar Moen såg inget regelvidrigt utan godkände 3–2-målet. Det fick bortalaget att reagera starkt, inte minst backen Niklas Moisander som slet domaren i tröjan och varnades.

"Mycket stolt över spelarna"

Matchen slutade 3–2 till Island och efteråt kallar Hradecky det för ett justitiemord.

– Domaren sket ner sig. Bollen var aldrig i mål. Förhoppningsvis gör Uefa … eller Fifa … eller vem fan som helst något åt det här, säger målvakten enligt Yle och fortsätter sedan:

"Går alltid emot oss"

– Vi kämpar i 90 minuter och sedan förstör tre klåpare till domare allt. Hur kan man döma mål om man inte kan se att bollen är i mål? Jag kan inte förstå att domsluten alltid går emot oss.

Finland är nu näst sist i kvalgrupp I och Hasse Backes facit är allt annat än smickrande. Han har lett laget i nio matcher och har på dem två kryss och sju förluster.

Island är i och med segern tvåa i gruppen bakom Kroatien.