Sverige vann genrepet inför OS-kvalet

Publicerad 2016-01-26

Skottland bjöd inte på något vidare motstånd – och Sverige kunde briljera och ösa in mål.

Sverige hade inför matchen pratat om att öva på att forcera i slutet av den fösta halvleken.

Resultatet?

Tre mål de sista fem minuterna innan paus – som bäddade för en enkel seger mot Skottland.

Sverige valde att genrepa mot Skottland inför ödeskvalet till OS i mars.

Det blev en övning i framför allt anfall, då Skottland inte bjöd på mycket till motstånd och där Sveriges chanser duggade tätt från det att matchen blåstes igång.

Bland annat hade Lotta Schelin ett läge där hon drogs ner i straffområdet när det hade gått tio minuter – och Sverige hade kunnat göra flera mål under den första kvarten.

"Solklar straff för Schelin"

– Solklar straff, säger Hanna Marklund i TV12.

Målen dröjde – men de kom.

Under de sista fem minuterna av den första halvleken rasslade det till ordentligt:

40': Lisa Dahlkvist. Ett lugnt, behärskat och välplacerat skott. Mittfältaren hade inte gjort mål i landslagströjan sedan mars 2013, men i den 103:e landskampen kom äntligen den tionde fullträffen.

45': Magdalena Eriksson ersatte skadade Elin Rubensson i startelvan. Och fick göra sitt första landslagsmål. Ett inspel från Jakobsson nådde Linköpingsbacken som hade följt med upp i anfallet. Skottet gick i en hög båge över målvakten och in i bortre.

45+1': En snabb spelvändning av Sverige där Jessica Samuelsson slog ett inlägg på ett tillslag till en framrusande Sofia Jakobsson – som i farten bröstade ner bollen och dundrade in 3–0.

Hammarlund tvåmålsskytt

– Att forcera sista fem minuterna var en sak vi hade pratat om redan innan matchen. Och funkade ju faktiskt ganska bra, säger assisterande tränaren Lilie Persson.

Den andra halvleken blev betydligt mer avslagen och sönderhackad av byten.

Men Sverige fortsatte att dominera spelet.

Lotta Schelin presenterade sig i målprotokollet i den 68:e minuten innan hon byttes ut. Ersättaren, Pauline Hammarlund, presenterade sig genom att sätta två snabba inom fem minuter.

– Väldigt skönt med sex mål. Roligt och viktigt för vårt självförtroende, säger förbundskapten Pia Sundhage i TV4.