England spelar mot orättvisan: ”Stör mig att det är så”

Publicerad 2022-07-31

LONDON. 90 000 på Wembleys läktare, miljontals framför skärmarna.

I dag står dels ett EM-guld på spel för England.

Ett EM-guld och långt, långt mer.

En lätt bris fläktar tacksamt i norra London. Utanför Torriano School sitter tre av lågstadieskolans elever, Lucy, Ava och Molly, trots att det är sommarlov.

Framför dem på ett bord har bitar av citronkaka och cupcakes i kulörta färger radats upp. De frågar försynt om jag vill ha ett bakverk och samtidigt bidra till att bättra på deras lagkassa.

– Vad spelar ni?

– Fotboll, så klart.

Det må vara självklart för denna trio 11-åringar men faktum är att delar av England är fast i en svunnen tid där fotboll anses vara en grabbsport.

Endast 63 procent av landets tjejer ges just nu möjlighet att välja fotboll på idrottslektionerna. I stället uppmuntras de att utföra sporter som landhockey eller netball (på svenska kallat ”korgboll”).

Bronze: ”Förstår det inte”

När en annan Lucy – Bronze – växte upp var hon ensam om att spela fotboll bland tjejerna. Utbudet av lag var därmed begränsat.

– Jag spelade för ett pojklag tills jag var 12, och det var inte så pjåkigt, säger Bronze.

– Ibland kom det småkommentarer från motståndare, att det fanns en tjej i laget. Men jag ägnade aldrig det en tanke.

Att 37 procent av landets skolor än i dag inte erbjuder tjejer att spela fotboll anser ytterbacken vara befängt.

– När jag tittar tillbaka så stör det mig faktiskt att jag blev tvungen att sluta spela med killarna eftersom det hämmade min utveckling, berättar Lucy Bronze.

– Jag kunde bokstavligen talat se fotbollsplanerna där jag brukade spela från mitt hus. Jag gick från det till att resa en timme för att spela i ett tjejlag.

Engelska förbundet, FA, startade i våras en kampanj kallad ”Let Girls Play” och har som mål att öka antalet aktiva. Åldersgränsen har också höjts vilket innebär att tjejer kan fortsätta spela i killag längre än tidigare.

– Jag förstår inte varför inte skolsystemet har ändrats än. Särskilt med tanke på att så många fler tjejer spelar i hela landet, säger Bronze.

– Jag tror det kan vara väldigt skadligt om det inte finns en bra utvecklingsmiljö. Om ett litet barn har en dålig upplevelse kommer de inte känna sig bekväma att fortsätta vad de gör, och det gäller även tjejer inom fotbollen.

Lucy Bronze, Fran Kirby och Lauren Hemp.

Kirby: ”Måste fortsätta bygga”

Det kan låta dramatiskt men för Englands landslag står långt mer på spel under söndagen än ”bara” ett EM-guld.

Att lyckas göra det som herrarna misslyckades med så sent som förra sommaren vore det ultimata kvittot på att damfotbollen är värd att satsas på.

I samband med presskonferensen inför semifinalen mot Sverige fick Fran Kirby en fråga som en engelsk herrspelare aldrig hade fått: Hur viktigt är det att vinna för att gynna den inhemska ligans utveckling?

– Först och främst vill jag vinna en titel, oavsett hur många som ser matchen, säger Kirby.

– Men det kommer med lite press. Att vi måste fortsätta bygga vidare på detta i WSL efter mästerskapet. Med tanke på hur engagemanget har varit så här långt ser jag ingen anledning till att vi inte kan attrahera... jag säger inte att öppningsmatchen av WSL kommer dra 40 000 åskådare men för att ligan ska växa måste vi visa att damfotboll är något folk borde gå och titta på.

”Nästan surrealistiskt”

Den offensiva spelaren berättar att landslaget verkligen har känt av stödet från befolkningen den senaste månaden.

– När vi är ute på promenader applåderar folk när vi passerar. Det har aldrig hänt förut. Att få spela på hemmaplan och få den extra skjutsen från nationen inspirerar en, säger Fran Kirby.

– Det är nästan surrealistiskt när man är ute och går och folk hänger ut genom fönstren och applåderar. Förhoppningsvis innebär det att de är stolta över oss och att vi kan visa dem vad damfotbollen kan.

Matchen mot Sverige slog nytt tittarrekord. 9,3 miljoner engelsmän bänkade sig framför tv:n för att se Alessia Russo klacka in 3–0 för England innan Kirby fastställde slutresultatet till 4–0.

Inte konstigt kanske att 11-åriga Lucy, som säljer kakor utanför sin skola ett par dagar innan finalen, nämner just Russo som en favorit.

– Hon är bra, konstaterar Lucy.

Väggmålning av Kirby.

Väggmålning av Kirby

I södra London finns ett lägenhetsområde vid namn Kirby Estate. Det är ett så kallat ”Council estate”, boenden som hyrs ut till låginkomsttagare.

Kirby Estate har blivit känt för att visa extra mycket patriotism i samband med mästerskap. När det var dags för sommarens EM var det givetvis inga tvivel kring vilken spelare som skulle avbildas på fasaden.

– Om väggmålningen så kan inspirera ett enda litet barn i det här området och i landet att det är okej att spela fotboll precis som killarna är det fantastiskt, säger hyresgästen Chris Dowse om hyllningen till Fran Kirby.

Georgia Stanway, uppvuxen i en liten ort i nordväst med drygt 3 000 invånare, är också starkt uppbackad av sin hemort. Inte minst när hennes familj utsattes för inbrott under mötet med Sverige.

Simon Fell, kommunalråd för Barrow and Furness, påtalade att inbrott förstås alltid är förkastligt oavsett vem det drabbar.

– Men det är än mer upprörande att en lejoninna blir offer medan hon representerar nationen, menar han.

Förhoppningsvis håller någon koll på huset under söndagen då de allra flestas ögon kommer vila på Wembley.

”Sorry grabbar, det är utsålt!”

Finalen mot Tyskland är slutsåld vilket innebär rekordmånga 90 000 åskådare. Omkring 30 000 fler jämfört med herrarnas möte med Italien förra sommaren som tvingades hålla igen med biljetterna på grund av pandemin.

– Rätt många ur herrlandslaget har hört av sig, önskat oss lycka till och frågat om de kan få en biljett, berättar Georgia Stanway och tillägger:

– Sorry grabbar, det är utsålt!

Mittfältaren har tagit till sig särskilt ett råd från förbundskapten Sarina Wiegman.

– En sak som Sarina sa tidigt var ”spela för småtjejerna som hade velat vara i våra skor”, säger Stanway.

– Så jag kommer spela för den lilla flickan som ville spela, åkte till träningar, älskade det och drömde om att vara i vår position. Ja, jag spelar för henne.