Häcken tappar i guldstriden efter förlust mot Kalmar FF

Publicerad 2023-09-24

Regerande mästarna halkar efter i guldstriden.

Fjärde raka nederlaget på bortaplan, 0–1 mot Kalmar FF, innebär att Häcken är fem poäng bakom Malmö FF.

– Vid varje förlust känns det som tåget går, säger Samuel Gustafson.

Malmö FF

Guldjagande Häcken hade 0–4 mot Bayern Leverkusen både i knopp och kropp i inledningen borta mot Kalmar FF. Hemmalaget var rappt och en snabb anfallssekvens i tionde minuten gav direkt utdelning.

Ett rappt och vackert uppspel från egen backlinje avslutades med passning från Simon Skrabb till Deniz Hümmet som dunkade och placerade in 1–0 i fel hörn för Häckenmålvakten Peter Abrahamsson.

Nära kvittering

Regerande mästarna, som tog grepp om bollinnehavet, var ytterst nära kvittering när anfallsspetsen för dagen, Edward Chilufya, snodde ett svagt Kalmar FF-inkast och rullade bollen tätt, tätt utanför.

Häcken hade bättre spets på avsluten i inledningen av andra halvlek med avslut från Momodou Sonko och Chilufya som gav klassräddningar från Kalmarmålvakten Riccardo Friedrich.

Häckentränaren Per-Mathias Högmo var inte nöjd med offensiven och gjorde ett trippelbyte efter 57 minuter där han plockade av allsvenske poängkungen Mikkel Rygaard, formstarke Amor Layouni och Sonko. In kom Pontus Dahbo, Ali Youssef och Srdjan Hrstic.

Chilufya hade ett nytt bra skottavslut mot Kalmarmålet men åter svarade Friedrich för en vass räddning.

Fjärde raka bortaförlusten

Häckenbytena gav inte avsedd effekt och gästerna fick inte hål på den storspelande brasilianske målvakten. Kalmar FF kunde ta hem en moralisk 1–0-seger efter en stark försvarsinsats mot Häckens slutforcering.

För regerande mästarna innebär förlusten att man som tabelltrea är fem poäng efter ledande Malmö FF. Förlusten var Häckens fjärde raka i allsvenskan på bortaplan efter tidigare nederlag mot IFK Värnamo, IFK Göteborg och Degerfors.

Elfsborg, som ligger tvåa är fyra poäng bakom MFF, och möter Halmstad borta, måndag kväll.

Kalmar klättrar via 1–0-segern mot Häcken till sjätte plats, bara tre poäng bakom fyran Djurgården.

Varningen till MFF

Dock, Malmö FF har kvar att bortamöta Kalmar FF, som besegrat både Elfsborg och Häcken.

– Jag sa att vi skulle förstöra för de guldjagande lagen. Det var ett statement av oss att vi är ett topplag, säger mittbacken Lars Saetra till Discovery. Vi möter Malmö FF också, de får se upp.

Per-Mathias Högmo:

– Relationerna i vårt kollektiva anfallsspel stämmer inte. Vi skapar inte tillräckligt många målchanser i förhållande till spelövertaget.

Samuel Gustafson till Discovery:

– Vid varje förlust känns det som tåget går, det blir tomt och mörkt. Vi är inte så bra som man hoppas. Vi är lite lätta i avgörande lägen och känns inte så farliga då. Vill vi vara med och slåss om guldet måste vi vinna dom här matcherna, säger Häckenkaptenen.