Toivonen isolerad – efter sin sista (?) match

Av: Johanna Frändén

Publicerad:
Foto: Pontus Orre

En timme före avspark i Nya Zeeland fick Ola Toivonens Melbourne Victory veta att karantän väntar när de är tillbaka i Australien.

– Det är klart att vi aldrig skulle ha spelat den här matchen, vi har legat på för att inte behöva göra det, säger Toivonen som nu kan ha gjort sin sista match i Australien till Sportbladet.

Efter den senaste tidens coronautbrott runtom i världen, och med ett par hundra bekräftade fall i Australien, ville Melbourne Victory slippa åka till Nya Zeeland för ligamatch mot Wellington Phoenix. Men matchen blev av, inför publik, och bara en timme före avspark fick Ola Toivonen och hans lagkamrater veta att nya regler med 14 dagars karantän för inresande i Australien väntade när de var tillbaka. Inte de bästa omständigheterna för att spela match. Melbourne förlorade med 0–3, Ola Toivonen kom in i andra halvlek och fick ett mål VAR-bortdömt för offside.

– Det var svårt alltså. Det här är ju en unik och prekär situation som är svår att sätta ord på. Vi är människor och har känslor. Det är klart att vi inte borde ha spelat den här matchen. Vi spelar i en liga som har ett lag som inte är inom landets gränser, det är ovanligt. Man är här i Nya Zeeland en gång per säsong, och det här var sämsta tiden att åka hit. Nu får vi betala för det, säger Toivonen efter matchen.

”Enda vi pratar om”

Melbourne Victory har halkat ner till tionde plats i ligan och ligger nu utanför slutpelsplats. Toivonens kontrakt går ut i maj och mycket tyder på att han gjort sin sista match för laget.

– Ja, så måste det väl bli. Vi får se vad som händer med allt, ingen har några svar nu en söndagkväll. Det är sex, sju matcher kvar i ligan och sedan slutspel, vi får se hur veckan utvecklar sig och hur många nya fall det blir. Vi ligger lite efter hela världen med allt här. Före tidsmässigt, men efter infektionsmässigt.

Melbourne Victory har klarat sig utan kända fall hittills, men spelat Asiatiska Champions League i flera områden som blivit veritabla coronahärdar strax efteråt.

– Vi var utanför Tokyo och spelade en kvalmatch och i Seoul i Sydkorea. Så fort vi var tillbaka i Australien såg vi att det är utbrott i Korea.

Hur mycket coronavirus pratas det i fotbollsvärlden, hur stor är oron?

– Medan vi har varit här är det i stort sett det enda vi har pratat om, hur många gånger vi tvättat händerna och duschat. Men ska man vara någonstans är det kanske Nya Zeeland, vi har känt oss ganska säkra här… Inte rädda för att bli smittade. Men det var jobbigt att lämna familjen.

”Bilden av att det är kaos”

Har du pratat med Albin Ekdal som är smittad?

– Jag har inte pratat med Albin, men det verkar på vad han skrivit på sociala medier som att han är ganska uppåt. Det är skönt att se.

Du har resten av släkten på andra sidan jordklotet, hur känns det?

– Jag får bilden i media av att det är kaos, men mamma och pappa säger att det är lugnt. De stannar hemma och går långa promenader…

Ola Toivonen bekräftar för Sportbladet att det finns en kontakt med TV4 om en roll i kanalens sändningar under sommarens fotbolls-EM.

– Ja, men det är inte så mycket att säga om det. Vi pratade om det. Det är det enda jag kan säga, men inget är bestämt. Nu verkar det ju inte som att EM blir av? Jag har inte hört något.

Men om det skulle bli spel i allsvenskan framöver vill han ännu inte prata om.

– Det känns inte som läge att uttala sig om det, som hela läget är nu.

”Torka på tv-serier”

Tillbaka i Melbourne kommer Ola Toivonen och laget nu att få sitta i karantän i fjorton dagar, medan hans familj får röra på sig.

– Det är så det är sagt. Samtidigt, 14 dagar, det kommer att bli riktigt tråkigt.

Har du någon karantänplan? Något du ser fram emot att se eller läsa?

– Jag har haft så många flygresor efter jul att jag har total torka på tv-serier. Kanske läsa en bok?

Vill du att folk kommer med tips?

– Ja, hojta!

Publicerad:

LÄS VIDARE