Bragdlaget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-21

”Det är helt fantastiskt att få vara med och skriva historia”

Hoffenheim – det lilla Chelsea.

De är Tysklands svar på Ljungskile, men kallas samtidigt för Mini-Chelsea.

I kväll ska Per Nilsson och Hoffenheim fortsätta den osannolika sagan genom att slå Dortmund.

– Det är helt fantastiskt att få vara med och skriva historia, säger han.

Matthias Jaissle firar platsen i Bundesliga med öl – mycket öl.

De tjugotalet medlemmar som bildade TV Hoffenheim för 109 år sedan hade säkerligen inga planer på att bygga upp ett storlag för Champions League. I stället var det en gymnastikförening, där de flesta tillbringade träningstiden med att dricka öl på någon av de lokala pubarna Zum Engel och Zum Rössel. Mycket mer fanns inte att göra i den lilla byn Hoffenheim, som än i dag bara har drygt 3000 invånare.

Det var här som Dietmar Hopp, i dag 68, växte upp. 1990, när fotbollssektionen harvade längst ner i division sju, bestämde sig han för att göra något åt saken.

27 år tidigare hade Hopp, en glad fotbollsspelare utan större talang, lämnat Hoffenheim för att satsa på den civila karriären. Det gick minst sagt bra, Hopp var med och grundade mjukvarujätten SAP, och var numera miljardär. Men jäkligt trött på att se sitt kära gamla lag harva i botten.

”Allt är proffsigt här”

Samtalet till dåvarande presidenten är klassiskt.

– Det är Dietmar Hopp. Så här kan vi inte ha det. Jag vill hjälpa till.

Resten är, så att säga, historia.

– Det är en helt makalös saga, säger den förre AIK- och GIF Sundsvalls-backen Per Nilsson.

Han köptes till klubben från norska Odd Grenland förra sommaren. Då hade Dietmar Hopp redan pumpat in miljon efter miljon i klubben, och det som från början var ett hobbyprojekt blev efter hand en seriös satsning mot Bundesliga. Under Hopps ledning vann man direkt två divisioner i följd i början av 1990-talet, och från 2000 till 2008 klättrade klubben från division fem till högsta ligan.

– Jag hade aldrig hört talas om Hoffenheim då, men jag kom hit och märkte hur proffsigt allt var. Skillnaden mot andra multimiljonärer som Abramovich i Chelsea är att Hopp aldrig köpt några stora stjärnor, säger Per Nilsson.

I stället investerar tysken pengar så att klubben kan bygga upp en fin struktur, och dessutom köps bara unga talanger in, som kan föra Hoffenheim till en ännu ljusare framtid.

– Jag är 25 år, och äldst i startelvan.

Efter att ha gått till kvartsfinal i tyska cupen 2004 började Hopp satsa rejält. 2006 anställde han förre Schalke 04 – och Stuttgart-tränaren Ralf Rangnick. Målet var givet, klubben skulle upp i Bundesliga. Samtidigt gav han order om att en ny arena skulle byggas. Rhein-Neckar-Arena, med plats för 35 000 åskådare, skulle hålla också för Champions League. Kostnaden, 400 miljoner kronor, stod naturligtvis Hopp själv för. Under Rangnick gick Hoffenheim direkt upp i andradivisionen. Och Hopp pyntade in 250 miljoner kronor för nya spelare, mer än vad de flesta klubbarna i högstaligan värvade för under den sommaren.

”Utan Hopp hade vi spelat i sjuan”

– Utan honom hade det här aldrig varit möjligt. Hoffenheim är ju ett sånt litet ställe, så utan Hopps pengar så hade klubben varit kvar i division sju, säger Per Nilsson.

Hur är han?

– En helt vanlig kille skulle jag säga. Han lägger sig aldrig i det fotbollsmässiga, det överlåter han helt till tränarna. Men han kommer förbi ibland efter träningar och matcher, klappar en på axeln och säger “bra spelat”. Det är skönt att ha en sån kille i ryggen.

Framgång föder avundsjuka, och trots att Hoffenheim i fjol mycket överraskande slutade tvåa i andradivisionen som nykomlingar fick Nilsson höra mycket skit.

– Det är klart, många kallade oss för köpelag och “mini-Chelsea”. Men nu har det vänt.

Efter att ha slängt ut mångmiljonbelopp för att få upp Hoffenheim i Bundesliga valde Hopp i somras att ligga lågt och behålla stommen i laget.

– Våra nyckelspelare är 22–23 år gamla, och vår spelstil är enkel. Det är bara offensiv fotboll som gäller. När vi spelade 0–0 mot Stuttgart senast så var det första gången under hela 2008 som vi inte lyckades göra mål. Folk gillar vår stil, och har snabbt glömt allt snack om köpelag. Dessutom är vi i Bundesliga nu, och där finns många lag med betydligt större budget än vad vi har, säger Nilsson.

Ni gick direkt upp i Bundesliga under din första säsong. Trodde du att det skulle gå så snabbt?

– Nej, det gick överraskande bra. Det är svårt att köpa succé, så jag trodde det skulle ta längre tid. Men det är helt fantastiskt, jag har fått vara med och skriva historia med Hoffenheim.

Bland byns 3300 invånare råder det fotbollshysteri.

Slutsålt hela hösten

– Det är helt otroligt. I fjol, på vår gamla arena, snittade vi 6-7000 åskådare. Jag fattade aldrig varför vi skulle bygga en så stor ny arena, den skulle ju aldrig fyllas ändå.

I stället har folk vallfärdat till den tillfälliga hemmaarenan i Mannheim. Båda hemmamatcherna har varit helt utsålda, drygt 26 000 åskådare. Och likadant kommer det vara när laget flyttar in den nybyggda arenan i februari.

– Varenda hemmamatch under hösten är helt slutsåld. Så fort speldatum bestäms så går biljetterna direkt. Det är helt otroligt.

Med Nilsson som lagkapten vann Hoffenheim både hemma- och bortapremiären.

– Att få ha varit med och vunnit båda de här matcherna är helt fantastiskt. För mig som utlänning är det väl svårare att förstå, men det är ju samtidigt bara att titta på fakta för att förstå hur grymt det här är.

Ni ledde serien efter två omgångar, men hur bra är ni?

– Äh, det finns ingen anledning att prata om placeringar efter fyra matcher. Men vi har absolut tillräckligt med kapacitet för att inte behöva vara med i någon bottenstrid. Jag tycker att vi är ett lag för mitten av tabellen.

Hopp pratar om Champions League i framtiden, men är det verkligen realistiskt?

– Absolut. Kanske inte under min tid här, men i framtiden kommer Hoffenheim säkert att vara med i toppen och kunna ta en kvalplats till Champions League. Det är en seriös satsning, och det finns inget som talar mot det.