”Inte värt att fortsätta efter de smällarna”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG. Johan Elmanders första tid som fotbollspensionär har varit rolig och intensiv.

Den förra landslagsanfallaren har ett nytt uppdrag för turkiska Galatasaray, ska starta en fotbollsskola och ägnar mycket tid med familjen.

I en exklusiv intervju med Sportbladet berättar han om projekten, men också om turbulensen i Örgryte och huvudskadorna som starkt bidrog till att han slutade spela.

– Jag har haft en del huvudvärk och det är inte värt att fortsätta, säger Johan Elmander.

Johan Elmander, 36, slår sig ner i stolen på andra sidan bordet för en lunch i centrala Göteborg. Han kommer direkt från ett träningspass, ser pigg ut och beställer in vegetariskt.

–Jag försöker att träna varje dag. Ibland blir det två pass om dagen, jag känner mig stark, säger Johan Elmander.

Även om doften av gräset på Stadium Municipal i Toulouse, som han nyligen besökte som hedersgäst i samband med ligamötet mellan de lila och Olympique Marseille, gav honom en släng av längtan så är frihetskänslan av att inte vara bunden till träningar, matcher och resor behaglig.

Johan Elmander, som spelat 85 landskamper med svenska landslaget, valde att sluta i november när Örgryte kvalat sig kvar i superettan.

– Det var skönt. Hade vi åkt ner hade jag nog kört vidare, säger han.

Men det fanns anledningar att sluta. Ett starkt skäl var hälsan.

Under höger öga anar man fortsatt spår av den armbåge Johan Elmander fick i samband med första kvalmatchen mot Mjällby.

Smällen gjorde honom yr under matchen och han såg dubbelt. Huvudvärken kom senare och satt i länge.

– Nu sover jag bra igen..., säger han.

Det var inte första smällen mot huvudet under den senaste säsongen.

– Det var en period när jag fick ganska många smällar i huvudet som gjorde att jag inte mådde helt hundra. Man vill köra vidare och man tänker inte riktigt efter. Jag hade svårt att sova och hade lite huvudvärk, berättar han.

Han fick stöd och råd av det medicinska teamet i Örgryte, men vinnarskallen i honom lyssnade inte helt och hållet.

Du har fått smällar tidigare i karriären, var det annorlunda nu?

– Det blev lite mer klockrena smällar. Det var vid några tillfällen där spelare kom väldigt sent in i situationen. Men det kanske också har att göra med att jag blivit äldre och inte hann undan lika snabbt.

 Tror du att andra spelare ville sätta dit dig, eller markera?

– Det vet jag inte.

Har du varit rädd för framtida men?

– Jag skulle ljuga om jag skulle säga nej. Tankarna har funnits där. När jag har haft som mest huvudvärk har det verkligen varit så. Jag är stolt när jag tänker på min karriär och det hade inte varit värt att fortsätta, säger Johan Elmander som konstaterar:

– Det var en av anledningen till att jag slutade.

Bestämde sig under en match

Ingivelsen till att det var dags att kliva av fick han under en av seriens sista matcher, Helsingborg hemma (0-3) på Gamla Ullevi.

– För första gången i min karriären kände jag verkligen "vad gör jag här?". Spelet fungerade inte, jag gav upp och det är inte min stil. Där och då bestämde jag mig, säger Johan Elmander.

I den första kvalmatchen mot Mjällby den 8 november åkte Elmander på en smäll. Den sista tiden i Örgryte blev en aning turbulent. Bland annat fick tränaren Marcus Lantz (till höger) sparken.
Foto: Bildbyrån och Instagram
I den första kvalmatchen mot Mjällby den 8 november åkte Elmander på en smäll. Den sista tiden i Örgryte blev en aning turbulent. Bland annat fick tränaren Marcus Lantz (till höger) sparken.

Hade du ont i huvudet då?

– Nja, lite men tankarna hade ju ändå funnits där, det var en lång process. Det hade varit mycket turbulens i klubben, bland fans, sponsorer, spelare och tränare. När det blir för mycket är det svårt att klara av allt. Jag var där för att spela fotboll, inte för att fredsmäkla mellan olika led i klubben. Det gick ut över spelet, säger Johan Elmander.

När det var som mest turbulent och sviterna från smällarna gjorde sig påminda blev vardagen påverkad för fotbollsspelaren som vände hem för att avrunda en lång, framgångsrik internationell karriär.

– Det var inte lika lätt att åka till träningen, jag var lite grinig och inte den som jag vill vara det utan kunna fokusera till hundra procent, säger Johan Elmander.

Hur skulle du beskriva den tuffa tiden i Öis?

– Det började med att det sattes press på Pierre Edström (dåvarande klubbchef). Det smittade av sig på hela truppen, säger Johan Elmander.

Så småningom sparkades även tränaren Marcus Lantz och lagets hemvändare tycker så här i efterhand att fansen och sponsorerna fick för stor makt.

– Att fans och sponsorer ska komma in och styra i en klubb tycker jag är fel. Jag tycker att man skulle hållit ihop lite mer, men det gjorde man inte riktigt, säger Johan.

Det hände att fansen besökte Öis-gården.

– De demonstrerade, satte sig för att visa att de var plats. De trodde säkert att det bara blev en påverkan på tränaren, men det var också en påfrestande på laget.

– Vi låg tvåa eller trea efter första hälften av säsongen, sen började allt. Vi hade också spelare i laget som inte vill jobba jämt med tränaren. Då funkade det inte.

Jag skulle ­ljuga om jag skulle säga nej. Tankarna har funnits där.

Var stod du i den röran?

– Mitt emellan spelare, tränare, styrelse, materialare... Det fanns spelare som snackade skit om mig, det har jag inga problem med. Man behöver inte tycka om alla och alla är olika, säger Elmander och pekar på faktorer han försökte styra upp.

– Man måste komma i tid, du går inte in från träningen för att spelövningen inte passar dig eller spelar padel i tre timmar när du är skadad. Sånt skedde…

– Sedan måste jag också säga att det ser mycket bättre ut i Öis i dag än vad det gjorde för några månader sedan. Man har styrt upp många saker, har en intressant trupp och bra tränarteam, säger Johan Elmander som fortfarande har kontakt med klubben.

Har du varit utsatt för hot personligen från fans?

– Nej, det har jag inte. Det är bara trevliga  ans som varit hemma. Det kommer folk i bilar ibland och stannar, pekar och vinkar. Det har hänt att barn har ringt på för en autograf och det är bara trevligt, säger Johan Elmander och ler.

Ville få mer ut av Hamrén

Under hösten kom Erik Hamrén in i klubben i en rådgivande roll till dåvarande tränarteam Sören Börjesson och Fredrik Björck. Johan Elmander hade gärna sett att Sveriges före detta förbundskapten, som tidigare varit verksam i Öis, hade fått ta större plats.

– Jag tycker att det som hände där sköttes fel i det läget, jag tycker att Erik kunde fått en större roll. Han kunde ha hjälpt mer, det är en meriterad tränare. Jag personligen hade önskat att han var med involverad, säger Johan Elmander.

Hade han velat det själv?

– Det vet jag inte.

Nu har vi sneglat bakåt i tiden en lång stund och kaffet står framför oss.

Örgryte har gjort en omstart. Johan Elmander med.

Fått förfrågan om att bli tv-expert

Och han trivs med livet i Göteborg, att vara tillbaka i det svenska samhället och har inget emot att stanna och tala med folk i mataffären, vilket ofta sker. Johan Elmander värderar samtidigt sin tid, gör det han vill, är mer tillsammans med döttrarna och hustrun Amanda, tränar och har en rad projekt på gång.

– Jag startar en fotbollsskola i Alingsås i sommar. Och det kommer några nya uppdrag som jag verkligen ser fram emot. Det är många saker som jag gör nu där jag är utanför min comfort zone.

Vad känner du kring att göra nya saker?

– Nyfikenhet, lite rädsla, obekvämhet. Som spelare försökte jag inte sticka ut alltför mycket. Men det känns roligt att använda nya sidor.

Expertkommentator i tv blir han dock inte.

– Jag har fått frågan, men det är inte jag.

Har du sett Fredrik Ljungberg i sin nya roll på Viasat?

– Han har en otrolig fotbollskunskap, kul att han gör detta. Han har ju varit väldigt skygg och väldigt privat innan. Det lilla jag sett och hört säger han rätt saker.

Anfallaren, som spelat i klubbar som Toulouse, Galatasaray, Bolton, överväger däremot att utbilda sig till tränare.

– Jag är lite sugen på att gå tränarkursen för före detta elitspelare. Jag tror att det är en bra utbildning, jag trivs med fotboll och kan mycket om det, säger Johan Elmander.

– Sen är frågan om man har tiden och kommer med på kursen, det är väldigt få platser och vad jag förstått många som vill gå. Men jag ska anmäla mig, säger Johan Elmander.

Foto: Anders Deros

Ska hitta spelare i Norden

Han har dock redan blivit erbjuden ett tränaruppdrag. I den turkiska Galatasaray.

Hans gamla tränare i storklubben Fatih Terim hörde av sig. Han hade återvänt till klubben efter en tid i landslaget och undrade om Johan Elmander kunde träna lagets anfallare tillsammans med Necati Ates.

Svensken har varit på besök både under klubbens träningsläger på annan ort och i Istanbul.

Men just nu blir det inget tränaruppdrag, som det spekulerats i. För första gången berättar Johan Elmander själv om sin aktuella relation med Galatasaray och sitt nya uppdrag för klubben.

– Vi har haft en otroligt bra diskussion. Men för just den rollen vore det bra med en tränarutbildning. Dessutom har jag och familjen flyttat runt i många år, just nu känns det rätt att vara här. Skulle jag flytta ner och bli tränare skulle familjen bo kvar här och jag prioriterar jag familjen.

Men du jobbar ändå för klubben?

– Ja, jag ska scouta spelare i Norden för klubben, hitta spelare som Galatasaray kan rekrytera.

Vilken typ av spelare tittar du efter?

–Det måste vara spelare som lever upp till den standard som Galatasaray håller som den storklubb det är. Det finns några få spelare av den kalibern i Norden, säger han.

Han har en stark relation med tränaren och flera i staben är personer som fanns i klubben när Johan Elmander spelade där 2011-2013.

– Många i staben är samma som var när jag var där. Fansen vill att jag ska komma ner igen och det är en fantastisk klubb, så bara att få vara involverad är smickrande, säger Johan Elmander.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.