Svensk tränare högaktuell för turkiska ligan

Publicerad:
Uppdaterad:
Albert Bunjaki.
Foto: PRIVAT
Albert Bunjaki.

FOTBOLL

Den svenske tränaren Albert Bunjaki är aktuell för turkiska Super Lig.

47-åringen väntas ta över Rizespor inom kort – och hoppas på hjälp av Tord Grip.

– När allt blir klart är jag redo, säger Albert Bunjaki.

Snart kan vi ha en svensk huvudtränare i den turkiska högstaligan Super Lig.

Det handlar om Kosovos tidigare förbundskapten, Albert Bunjaki, som väntas skriva på för Rizespor inom kort. Något han bekräftar för Sportbladet.

– Ja, jag har varit här i Turkiet i några dagar nu. Det är fortfarande förhandlingar som pågår och min agent håller kontakt med dem hela tiden. När allt blir klart är jag redo.

Rizespor har inlett ligaspelet svagt med två oavgjorda och två förluster på de fyra första matcherna vilket har lett till att tränaren İbrahim Üzülmez fått lämna.

”En topp tio-liga”

Skövdebon kan inte gå in på detaljer kring kontraktslängd ännu, men förberedelserna är redan i full gång.

I helgens match mot Bursaspor kommer de att coachas av klubbens juniortränare, berättar Bunajki. Därefter hoppas han på att leda laget.

– Jag håller på att kartlägga motståndare och har sett en match på plats. Det är en riktigt bra klubb med en fanatisk publik. Det är en topp tio-liga i världen som jag har haft bra koll på eftersom vi hade dem i VM-kvalet med Kosovo.

– Jag förstår en del turkiska men har satt ett mål att jag ska kunna tala språket på presskonferenser efter tre månader.

Tar med sig svensk ledarstab

Om allt går som det ska kommer det även pratas en del svenska i omklädningsrummet, säger Bunjaki.

– Jag har bestämt mig för att ha med mig ett svenskt tränarteam. Man använder de kontakter man har och det kommer vara tränare som har varit i allsvenskan och till och med lite i landslaget. Jag vill inte säga några namn än, men jag har lämnat in en lista på vilka jag vill ha.

Han hoppas även på ett fortsatt samarbete med en av Sveriges mest meriterade fotbollstränare, Tord Grip, som var assisterande förbundskapten åt Bunjaki i Kosovo under två år.

– Ja, jag ska ringa honom. Det skulle vara kul, jag förstår om ett dagligt samarbete blir svårt men han kanske kan komma ner och hälsa på. Han har gett mig den bästa utbildningen jag har kunnat få. Jag får försöka ge tillbaka något till honom, och han har nog fortfarande mycket att ge. Vi får se hur det blir, säger Bunjaki.

Foto: PRIVAT
Bunjaki och Tord Grip.

”Har byggt upp världens yngsta landslag”

I november 2017 lämnade han uppdraget som förbundskapten för Kosovo, som han lett sedan 2009.

Efter många års kämpande fick landet medlemskap i Fifa och Uefa under 2016 och kvalade därmed till VM i Ryssland. Laget tog bara en poäng på tio matcher och kom sist i en tuff grupp där Island och Kroatien tog sig till VM.

Den tio månader långa ledigheten har Albert Bunjaki använt till att ladda batterierna – och skriva på en bok om sin tränargärning i landet.

– Jag är stolt över att ha varit med och byggt upp världens yngsta landslag. Vi startade från ingenting och har byggt upp en väldig potential. Boken kommer handla mycket om resan vi har gjort, om hur vi har samlat spelare från hela världens olika landslag och de politiska svårigheterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.