2002

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-04-30

Bayer Leverkusen-Real Madrid

Inför säsongen 2001/2002 hostade Real Madrid upp 700 miljoner svenska kronor och köpte loss Zinedine Zidane för att vinna ligan. Det sket sig. Real Madrid slutade trea men någon vecka efter fiaskot i La Liga fick presidenten Perez valuta för pengarna.

Raul gjorde 1-0 för Real Madrid i Champions League-finalen på Hampden Park i Glasgow. På samma arena hade legenden Ference Puskas gjort fyra mål på 26 minuter (när Real Madrid slog Eintracht Frankfurt med 7-3 och vann Europacupen) 41 år tidigare.

Brassen Lúcio kvitterade för Bayer Leverkusen bara fem minuter senare men minuten före paus slog Zidane till. Roberto Carlos slog inläggen från vänster och Zidane drog till på volley, med vänstern från en märklig vinkel. Målet är kanske ett av de allra mest spektakulära och vackraste målen som gjorts i en Champions League-final. I andra halvlek tvingades Real byta målvakt men ersättaren – en viss Iker Casillas – gjorde en bra match. Hur det gick senare gick för Casillas vet ni idag. Titeln var Real Madrids nionde i Europacup och Champions League sammanhang.

Förlusten var givetvis tung för Leverkusen men det skulle bli än jävligare för ytterligare några spelare. Michael Ballack var en av tyskarna i laget som under en och samma säsong lyckades med ”meriten” att tappa ligatiteln i sista omgången, förlora den tyska cupfinalen, en Champions League-final och en VM-final.