Jonas Eidevall: ”En fascinerande resa”

Uppdaterad 2022-07-08 | Publicerad 2022-07-07

Utanför Old Trafford vill en strid ström av fans ta en bild med Jonas Eidevall.

Själv är den svenske Arsenal-managern tveksam till om han kan kallas för en stor profil.

– Jag har nog svårt att se det så från min sida, säger han till Sportbladet.


SISTA CHANSEN – TA UT DITT DRÖMLAG I EM-ELVAN

Förra hösten presenterade sig Jonas Eidevall med dunder och brak på de brittiska öarna i öppningsmatchen på The Emirates.

39-åringen, som ledde FC Rosengård till tre ligatitlar, gick en jämn kamp med Emma Hayes Chelsea under säsongen. I slutändan fick Arsenal nöja sig med en andraplats, en ynka poäng bakom lokalkonkurrenten.

PLUS: Sportbladets profiler: Så slutar fotbolls-EM – de tar guld


Fast påståendet att han på relativt kort tid har blivit ett av Women’s Super Leagues affischnamn håller han först inte med om.

– Det vet jag faktiskt inte. Om jag har blivit en enorm profil, invänder Eidevall.

”Jättekul med uppmärksamheten”

Utanför Old Trafford, kort innan Englands EM-premiär, blev det däremot tydligt att fotbollsfans mycket väl vet vem han är. Svensken ställde upp på ett gäng bilder innan han släntrade iväg till nya jobbet som studioexpert för BBC (han kommer även kommentera matcher för TV4/C More).

– Uppmärksamheten... det är jättekul att se uppmärksamheten som damfotbollen får här i England och i Sverige också, säger Eidevall som ser fram emot att se vilka kliv sporten tar i sommar.

– Inför alla mästerskap har man egentligen sagt att ”det är så spännande att se hur snabbt utvecklingen har gått” och ”kolla nu här hur mycket som har hänt sedan senaste mästerskapet”. Jag tror att detta kommer bli ytterligare ett exempel på det vilket är fascinerande. Någonstans tänker man sig att utvecklingen skulle börja gå lite långsammare eller klinga av men den gör ju inte det. Det går i en rasande fart och det känns spännande och kul att vara en del av det.

”Mer taktiskt flexibla”

Framstegen inom den inhemska fotbollen i England är tydliga. Eidevall menar att det som görs på taktikbordet bara är en del i utvecklingen. Spelarna måste även ha nog med teknisk förmåga för att kunna ta till sig och utföra instruktionerna.

Dessutom – när de taktiska valmöjligheterna är fler blir det mer komplext. Dels i det egna spelet, samtidigt som man måste skydda sig när motståndarlaget har bollen.

– Jag tycker det är en väldigt fascinerande resa att vara en del av för man ser hur spelarna och lagen i dag är så mycket mer taktiskt flexibla än de var för 5-6 år sedan, säger Jonas Eidevall.

– Då pratade man kanske om att lag spelade olika formationer. I dag byter lag både arbetssätt och formationer under matchens gång för att anpassa sig till matchbilder vilket så klart ställer enormt mycket högre krav på kunnandet för att kunna klara av det kollektivt på ett bra sätt. Så absolut, det har varit en massiv utveckling och den tror jag bara kommer fortsätta.

”Sa Spanien men...”

Till sist, vem tar hem EM-guldet?

– Jag brukar alltid säga att man ska ta beslut så sent inpå som möjligt. När jag såg att Alexia Putellas är skadad så skulle jag inte ha sagt Spanien, som jag har sagt. För hon är så central för att deras offensiv ska fungera på ett bra sätt.

I BBC:s sändning under onsdagen påpekar Eidevall att det – för första gången på länge – pratas väldigt lite om Tyskland.

Sportbladet undrar om inte England hör till favoritskaran?

– Jo, England är en av dem. Jag har varit så inne på Spanien men jag får tänka till ett varv till här nu, avslutar han.

Gäster på en bar i Manchester kollar på BBC där Jonas är expert under matchen England-Österrike den 6 juli i Manchester.

Följ ämnen i artikeln