Potter: Jag är riktigt stolt över spelarna

Publicerad 2017-09-15

LVIV. En historisk match, en historisk seger, men mitt i allt stod en ytterst samlad dirigent.

Gruppledning i Europa League?

Äh, Graham Potter hade bara gjort ett jobb.

– Jag är lyckligt lottad som får jobba med de här spelarna, säger Östersunds mirakelmanager.

Det var kanske inte den mest bubblande fotbollsuppvisning man sett, men femtusen åskådare fick se ett taktiskt flexibelt och effektivt Östersund manövrera ut Zorija Luhansk i Lviv och vinna med 2–0 efter mål av Saman Ghoddos och Alhaji Gero.

Det var klubbens bästa insats någonsin i Europa League, det var deras största seger någonsin i Europa League och deras mest imponerande prestation någonsin i Europa League.

Det var, för all del, Östersunds FK:s allra första match någonsin i Europa League. Och efter 2–0 var det en lugn, lycklig tränare som pratade.

– Jag är riktigt stolt över spelarna. De kämpade för varandra, de sprang mycket, de var fantastiska. Deras attityd, deras karaktär… jag är lycklig lottad som får jobba med dem. Det är helt fantastiskt, säger Graham Potter.

”0–0 i paus var okej”

Han var nöjd med starten av matchen, när ÖFK hade bra kontroll på Zorijas kontringsspel, men kände sig lite orolig efter avslutningen av första halvlek.

– De kom kom in i matchen då, så 0–0 i paus var okej. Sedan gjorde vi mål, och sedan fick vi bara kämpa.

Ni hade svårt att etablera anfall periodvis, hade du velat ha en annan matchbild?

– Vi försökte ha längre anfall, men det svåraste för oss är att anpassa oss till miljön, till planen. Särskilt i andra halvlek, när vi leder med 1–0 blir anfallen lite för korta. Vi kan lära oss något av det, jag tycker att vi är bättre när vi har lite mer kontroll.

Bildextra från matchen

Förändrade spelsystemet

Mitt i andra halvlek förändrade han spelsystemet med ett par byten, och stabiliserade matchen. Just förmågan att vara trygg i flera olika system är en av ÖFK:s stora fördelar i matcher som den här.

– Det är en del av vår identitet, det kan hjälpa laget om vi kan byta system, hjälpa spelarna. När de anföll på kanten så måste vi anpassa oss. Man behöver spelare som är öppna, som är flexibla, som förstår, som kan ta rätt beslut, som kan ta ansvar för sina beslut. Det är därför jag är stolt över dem. De kommer ut i Europa och spelar en historisk match och vinner med 2–0. Jag är riktigt, riktigt stolt över dem, säger Potter.