Omgång 10

GAIS 0 (0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-03-29

AIK 3 (3)

0–1 Mats Rubarth (12), 0–2 Kristian Haynes (17), 0–3 Andreas Andersson (36, straff).

Varningar, GAIS: Wilton Figueiredo, Patrik Elmander, Thomas Heed.

AIK: Niklas Sandberg, Mattias Moström.

Publik: 8 962 (på Gamla Ullevi).

Domare: Per-Anders Andersson.

Matchen

GAIS saknade skadade Daniel Nicklasson. Patrik Elmander tog hans plats på vänstermittfält och Mattias Gravem började på topp. I AIK ersatte Andreas Andersson en lättare skadad Andreas Eriksson i startelvan.

GAIS inledde piggast men efter tolv minuter höll sig Rubarth påpassligt framme på en hörna och gav AIK ledningen. Fem minuter senare fick gästerna en frispark i bra läge strax utanför straffområdet. Haynes var vaken och såg att Jankulovski stod felplacerad och slog enkelt in 0-2, ett mål som GAIS-målvakten helt klart får ta på sig. GAIS försökte kämpa sig tillbaka in i matchen men deras passningspel var svagt och det var AIK som hela tiden såg farligare ut i sina ständiga kontringslägen. I 35:e minuten gick Frejd klumpigt in i en duell med Rubarth och Andreas Andersson gjorde inget misstag på den efterföljande straffen.

GAIS spelade bättre efter paus. Laget var mer löpvilligt och man slog enklare och rakare passningar. Man hade dock oftast för lite folk inne i boxen och AIK:s stabila backlinje fick sällan några större problem. I takt med klockan avtog GAIS offensivlusta och AIK fick ett par jättelägen till 0-4 men då stod Jankulovski i vägen. Precis som mot Örebro fick AIK en passande matchbild med tidig utdelning och därefter hade man full kontroll.

GAIS

Dime Jankulovski – Edier Frejd (Daniel Blomgren, 64), Mattias Östberg, Andreas Tobiasson, Kenneth Gustavsson – Thomas Heed, Fredrik Lundgren, Tomas Rosenkvist, Patrik Elmander – Wilton Figueiredo, Mathias Gravem (Hans Blomqvist, 65).

AIK

Daniel Örlund – Kristian Haynes, Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Markus Karlsson – Mattias Moström, Daniel Tjernström, Dennis Östlundh, Mats Rubarth (Derek Boateng, 68) – Andreas Andersson (Göran Marklund, 42), Daniel Hoch (Arash Talebinejad, 81).

Västerås SK 0 (0)

Öster 2 (0)

0–1 Pär Cederqvist (49), 0–2 Denis Velic (66).

Varningar, VSK: Dennis Hansson.

Öster: -.

Publik: 1 455 (på Arosvallen).

Domare: Lars Kratz.

Matchen

VSK:s nye tränare Kjell Friman ändrade till 4-3-3 och gjorde en hel del förändringar jämnfört med senaste matchen. Nya i startelvan var Emil Andersson, Patrik Grönvall och Damir Foric. Öster hade fortsatta skadeproblem och kom till spel utan offensiva trion Borg, Pelu, och Claesson. Man flyttade därför upp ytterbacken Markus Jonsson som anfallare.

Första halvlek präglades av mycket kamp och dåligt spel. Västerås SK var det något bättre laget utan att skapa speciellt mycket och gästande Öster hade inte en målchans under de första 45 minuterna. VSK tvingades göra en del förändringar på grund skador i halvtid. Mittbacken Feltendahl utgick och Eberhardson flyttades ner från mittfältet och samarbetet mellan honom och Stark fungerade inte lika bra. Detta utnyttjade Cederqvist redan i den 49:e minuten och hemmalgets defensiv var bristfällig även när Velic nickade in 0-2 efter snyggt förarbete av Markus Jonsson.

Nye VSK-tränaren Kjell Friman var också hård i kritiken mot sin backlinje efter matchen. ”Jag trodde att Stark skulle styra och ställa i försvaret. Men han lyckades inte med det. Han hade väl fullt upp med sig själv” sade han till VLT efter matchen.

En överlag svag match där Östers effektivitet i kombination med Västerås tveksamma defensiv blev matchavgörande. Noterbart var också att båda lagen åkte på nya tunga skador. I VSK tvingades både Markstedt och Feltendahl att utgå medan Öster fick skador på lagkaptenen Gustafson samt högerbacken Nouri.

Västerås SK

David Wikström – Emil Andersson, Jonas Stark, Patric Feltendahl (Dennis Hansson, 46), Christian Söderberg – Jonas Eberhardson, Johan Svensson, Damir Foric – David Curtolo, Peter Markstedt (Andreas Eriksson, 45), Patrik Grönvall (Boris Ljevar, 85).

Öster

Björn Stringheim – Emin Nouri (Erik Tengroth, 45), Marco Da Silva, Fredrik Bild, Tyler Hughes – Peter Wibrån, Fredrik Gustafson (Denis Velic, 13), Daniel Svensson – Pär Cederqvist, Markus Jonsson, Freddy Söderberg.

Örebro SK 1 (0)

Degerfors 1 (1)

0–1 Henrik Berger (9), 1–1 Tomas Andersson (94).

Varningar, ÖSK: Ricardo Costa, Magnus Samuelsson, Mirza Jelecák (avstängd).

Degerfors: Jonas Lindskog (avstängd), Tobias Larsson.

Publik: 9 451 (på Behrn Arena).

Domare: Keijo Hyvärinen.

Matchen

Örebro SK kom till spel utan avstängde Patrik Haginge och skadade Axel Kjäll. Däremot var lagkaptenen Magnus Samuelsson tillbaka. Degerfors mönstrade exakt samma elva som senast.

Laddad derby inför storpublik på Behrn Arena. ”Lillebror” Degerfors fick en kanonstart när Henrik Berger slog en hörna direkt i mål efter nio minuter. Mikael Mårtensson blev först noterad för målet men enligt egen utsago rörde han aldrig bollen. Första halvlek var ganska chansrik åt båda håll. I den 21:a minuten hade Patrik Anttonen ett bra läge framför mål och i anfallet efter blev Kuhi frispelad av Costa men Sebastian Karlsson gjorde en fin räddning. Därefter blev Jonas Bergman frispelad men Peter Westman lyckades få bollen till hörna. Mot slutet av halvleken tog ÖSK över allt mer och skapade ytterligare ett par bra lägen.

Efter pausen handlade det mesta om ett kvitteringsjagande hemmmalag men Degerfors stod oftast rätt i positionerna och ÖSK skapade sällan de riktigt heta chanserna. Costa fick ett mål korrekt bortdömd för offside men annars hände inte mycket förrän Gigena på övertid slog ett inlägg som mittbacken Thomas Andersson höll sig framme på – och tryckte in en totalt sett rättvis kvittering.

Örebro SK

Peter Westman – Magnus Samuelsson, Fredrik Jansson, Thomas Andersson, Joel Riddez (Niklas Klingberg, 67) – Fredrik Samuelsson, Fredrik Nordback, Mirza Jelecák, Patrik Anttonen – Ricardo Costa (Emra Tahiri, 86), Herish Kuhi (Walter Gigena, 72).

Degerfors

Sebastian Karlsson – Martin Sjölund, Mikael Mårtensson, Stefan Larsson, Emil Johansson (Henrik Jansson, 78) – Jonas Lindskog, Henrik Berger – Jonas Bergman, Ola Toivonen (Tobias Larsson, 80), Fredrik Nilsson – Jimmy Rajala (Tobias Hedberg, 71).

Boden 2 (1)

IFK Norrköping 1 (1)

1–0 Andreas Ingel (19), 1–1 Bruno Santos (44), 2–1 Victor Brännström (50).

Varningar, Boden: Fredrik Norberg, Andreas Ingel (avstängd), Patrik Sundqvist, Destin Makumbu, Pär Eriksson.

Norrköping: Andreas Alm (avstängd), Richard Spong.

Publik: 2 331 (på Björknäsvallen).

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Boden hade mittfältaren Gitselov och högerbacken Simba tillbaka i startelvan. Norrköping kom till spel utan avstängde Kabous samt skadade Thordarson och Patrik Jönsson.

Boden var aggressivt och inspirerat direkt från start. Man stressade Norrköping hela tiden och när sedan Ingel fick drömträff från 25 meter i den 19:e minuten var det också helt rättvist. Första halvtimmen var Bodens bästa i år och man spelade i princip ut Norrköping. I slutet av halvleken fick gästerna en hörna som Santos höll sig framme på och gjorde 1-1. Boden lät sig dock inte nedslås av detta utan inledde andra halvlek i samma stil. Fem minuter in på den gav det också utdelning då Brännström chippade in en rättvis hemmaledning. Boden hade sedan inga större problem med att spela av matchen mot ett blekt Norrköping. Det var först på övertid gästerna genom två bra lägen var nära att få till en oförtjänt kvittering. Detta var ett formsvagt Norrköpings femte match i följd utan vinst och laget tappar allt mer i toppstriden.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Mtaka Simba (Rickard Nilsson, 88), Max Fuxberg, Destin Makumbu, Patrik Sundqvist (Niklas Backman, 93) – Pär Eriksson, Peter Gitselov, Andreas Ingel, Victor Brännström – Mani Tourang, Fredrik Norberg (Tomas Eriksson, 78).

IFK Norrköping

Andreas Lindberg – Patrik Svensson, Anders Whass, Mikael Roth, Andreas Dahlén – Markus Hansson (Richard Spong, 74) – Mikael Torin, Pierre Gallo, Viktor Rönneklev (Dago Funes, 65) – Andreas Alm, Bruno Santos.

Ljungskile 0

Brommapojkarna 0

Varningar, Ljungskile: Kenny Pavey (avstängd).

BP: Håkan Malmström (avstängd), Martin Ekström (avstängd), Kim Odelius.

Publik: 979 (på Skarsjövallen).

Domare: Andreas Kovács.

Matchen

Ljungskile gjorde två förändringar i backlinjen. Senften ersatte avstängde Leinar och Sällström gick in istället för Zarkovic. Dessutom var Berg tillbaka efter skada. BP kom till spel med oförändrat lag.

På en regntung och svårspelad plan var det Ljungskile som var klart närmast tre poäng. Hemmalaget radade upp chanser under den första halvleken och stod inte stolpen i vägen så gjorde en storspelande Björklund i BP-målet det. Gästerna hade däremot klara problem att skapa någon mot hemmalagets stabila backlinje. Efter omstarten kom BP aningen bättre in i matchen och spelet var något jämnare. Ljungskile hade dock halvlekens farligaste chans när bollen dansade på mållinjen i den 70:e minuten men inhoppande Jon Persson lyckades få bort den i sista stund.

Ljungskile

Nicklas Svensson – David Sällström, Markus Senften, Darko Matijevic, Robert Johansson – Kenny Pavey, Anders Augustsson, Jon Stockhaus, Daniel Berg – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson (Dorde Uzelac, 75).

Brommapojkarna

Kristoffer Björklund – Jan-Erik Berg, Håkan Malmström, Mikael Nordh, Kim Odelius – Martin Ekström, Mattias Johansson, Thomas Lagerlöf, Gabriel Özkan (Jon Persson, 57) – Olof Guterstam, Olle Kullinger.

Mjällby 1 (1)

Väsby United 3 (1)

1–0 Tobias Johansson (28), 1–1 Erik Sundin (29), 1–2 Mahmod Hejazi (49), 1–3 Hejazi (56).

Varningar, Mjällby: Peter Hiir-Salakka.

Väsby: Daniel Arnefjord, Erik Sundin (avstängd), C-H Jagne.

Utvisning, Mjällby: David Rehn (44).

Publik: 1 672 (på Strandvallen).

Domare: Daniel Stålhammar.

Matchen

Mjällbys tränare Sören Cratz gjorde en förändring jämnfört med senaste matchen, Lindberg var tillbaka efter avstängning och Cederberg fick börja på bänken. I Väsby var Sundin och Bengtsson tillbaka och duon ersatte Ongala och Lekander.

Första halvlek präglades av jämnt och chansfattigt spel. Det hände inte mycket innan Tobias Johansson gav Mjällby ledningen efter 28 minuter. Direkt på avspark kunde dock Väsby kontra in kvitteringen på ett passivt hemmaförsvar. Därefter tog gästerna över allt mer och i slutet av halvleken blev David Rehn frilägesutvisad efter att ha fällt en fri Erik Sundin. Cratz valde att byta in Cederberg i paus och det var hans försvarssjabbel som orsakade 1-2 i den 49:e minuten. Sju minuter senare punkterade Väsby definitivt tillställningen då tvåmålsskytten Hejazi nickskarvade in en hörna vid främme stolpen. ”Vi hade pratat om att Väsby slår inåtskruvade hörnor mot första stolpen och att vi skulle vara vaksamma där. Frågan är om det är någon mening att hålla genomgångar före match. Det kanske är min dialekt spelarna inte förstår”, sade en uppgiven och lätt ironisk hemmatränare Cratz till BLT efter matchen.

En fullt rättvis seger för Väsby som även innan utvisningen hade börjat att ta över mer och mer.

Mjällby

Ola Wendel – Richard Sandström, Marcus Lindberg, David Rehn, William Leandersson – Tobias Johansson, Peter Hiir-Salakka, Simon Sjöfors, Philip Jonasson (Robin Cederberg, 46) – Marcus Ekenberg (Jonas Andersson, 61), Fredrik Olsson (Johan Svensson, 61).

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Filip Bergman, Marcus Bengtsson (Jonan Tamba Yarjah, 19), Andreas Matés – Erik Sundin (Thomas Lekander, 88), Mahmod Hejazi (C-H Jagne, 66), Kutshi Kanga.

Åtvidaberg 3 (0)

Trelleborg 0 (0)

1–0 Imad Shhadeh (52), 2–0 Kristian Bergström (76), 3–0 Tommy Thelin (85).

Varningar, Åtvidaberg: Christoffer Karlsson, Eddie Åhman.

Trelleborg: Jonas Bjurström, Stephen Ademolu (avstängd).

Publik: 1 608 (på Kopparvallen).

Domare: Tobias Mattsson.

Matchen

Åtvidaberg saknade avstängde Yannick Bapupa. Viktige Martin Jönsson och Fredrik Elgström var däremot tillbaka i startelvan. Trellborg kom till spel utan avstängde försvarskuggen Ivica Skiljo.

Trelleborg fortsatte sin säsongstrend när man svarade för ny en svag bortainsats på Kopparvallen. Första halvlek var riktigt dålig från båda lagen och det handlade mest om kamp på den regntunga planen. Bästa (och halvlekens enda) chansen hade gästernas Ademolu när han kom fri med Henrik Gustavsson i 34:e minuten. Efter pausen blev det bättre fart på Åtvidaberg och man tog över matchen helt. Både 1-0 och 2-0 var dock följden av tveksamt försvarspel hos TFF och det märktes tydligt att Skiljo saknades. En fullt rättvis vinst för Åtvidaberg mot ett Trelleborg som ånyo saknade något eget spel på bortaplan.

Åtvidaberg

Henrik Gustavsson – Eddie Åhman, Daniel Johansson, Richard Ekunde, Fredrik Elgström – Martin Jönsson (Blaise Mbemba, 74), Kristian Bergström, Imad Shhadeh – Christoffer Karlsson, Tommy Thelin (Sheriff Suma, 89), Pontus Karlsson.

Trelleborg

Richard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson, Christian Ahlström, Mikael Bengtsson – Alexander Steen (Patrick Nilsson, 76), Jonas Bjurström, Jens Sloth, Jimmie Augustsson – Alban Jusufi (Patrik Redo, 46), Stephen Ademolu.

Västra Frölunda 1 (0)

Falkenberg 2 (1)

0–1 David Elm (29), 1–1 Peter Nyström (80), 1–2 Viktor Elm (89).

Varningar, Frölunda: Erkan Saglik, Peter Hedin.

Falkenberg: Jens Josefsson, Jens Gustafsson.

Publik: 520 (på Ruddalen).

Domare: Johnny Lundbäck.

Matchen

Västra Frölunda åkte på en ny tung förlust och är fast förankrat i botten av tabellen. Tränaren Gerth Larsson var missnöjd med insatsen senast i förlustmatchen mot BP och gjorde flera förändringar i startelvan. Detta hjäpte dock inte för i första halvlek handlade det mest om gästande Falkenberg. David Elm gav också laget följdriktigt ledningen efter 29 minuter på ett mycket snyggt anfall. FFF skapade ytterligare tre vassa chanser under de första 45 minuterna och pigge Rodevåg var ett ständigt orosmoment för hemmaförsvaret så 0-1 i paus var snarare i underkant. Efter paus bytte matchen skepnad och ett betydligt mer taggat Frölunda tog över helt. Man fick dock sällan ut några riktiga farligheter av sitt konstanta tryck och det krävdes slarv i bortaförsvaret för att Peter Nyström skulle kvittera med tio minuter kvar. Därefter vaknade dock Falkenberg till igen och man lyckades också forcera in ett vinstmål i den 89:e minuten. Lagen ägde varsin halvlek och totalt sett hade nog oavgjort varit mer rättvist.