Spelberoendes Riksförbund rasar: De måste informeras om riskerna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-15

Spelberoendes Riksförbund riktar skarp kritik mot AIK:s ledning.

- Att spelarna inte informerats om riskerna med poker är anmärkningsvärt, säger ordföranden Anne Nilsson.

Anne Nilsson.

Enligt Mats Björeskog, AIK:s tf vd, har klubben inte talat med spelartruppen pokerspelandet.

- Nej, det har vi inte. Men om man har koncentration på rätt saker löser det sig självt. Jag vill nog påstå att stämningen och harmonin i truppen är så bra som den går att få just nu, säger han.

Ett uttalande som gör Anne Nilsson på Spelberoendes Riksförbund upprörd.

- Som klubbledare har man en skyldighet att ta upp det här med spelarna. Jag tycker det är anmärkningsvärt att man inte informerat om riskerna, säger hon och fortsätter:

"Förrädiskt spel"

- Tyvärr upplever jag en aningslöshet i Sverige när det gäller poker. Man tar inte det på allvar utan tror att det går över av sig självt.

- Det kan det visserligen göra. Men det skadar inte att informera om riskerna. Poker är ett spel som drar till sig unga män. Det är betraktat som ett skicklighetsspel vilket är förrädiskt. Alla vill ju vara skickliga vilket gör att man triggas att fortsätta.

Att det spelats om tiotusentals kronor är ett tecken på att det gått för långt, menar Anne Nilsson.

- Det är en kraftig signal till klubben att informera hur lätt det är att fastna i det här.

Enligt Nilsson är det troligt att spelarnas prestationer på fotbollsplanen påverkades förra säsongen.

- En person som har fastnat i ett destruktivt spelande där man bekymrar sig om sin ekonomi och är skyldig kamrater pengar är knappast något som höjer välbefinnandet.

Pokerspel - en trend

- Det kan så småningom leda till att man undviker att möta personer man är skyldig pengar. I ett fotbollslag blir det väldigt problematiskt. Då måste man måste ständigt hitta på nya bortförklaringar varför man inte kan betala sin skuld vilket kan leda till att sömnproblem och andra besvär.

Anne Nilssons tips till AIK och andra fotbollsklubbledare:

- Klubbarna bör ställa tre frågor till sina spelare: Hur ofta spelar ni, hur ofta spelar ni om pengar och vilka belopp brukar ni spela om?

- Vi vet det finns en trend bland studenter som sitter och spelar om några hundralappar innan de går ut på kvällarna. Tidigare så hade man förfester, nu spelar man poker innan man går ut.

- Precis som i ett fotbollslag är det övervägande grabbar från 17-18 till 30-35, säger Anne Nilsson.

Enligt en undersökning från 1996 anses 125 000 svenskar ha problem med sitt spelande. Av dessa är 3 000 i så dåligt skick att de behöver vård. Anne Nilsson menar att situationen förvärrats i takt med att spelutbuden ökat.

SPELSKANDALER I FOTBOLLEN

Robert Laul

Följ ämnen i artikeln