AVSLÖJAR Elitdomaren spelade på allsvenskan via bulvan – ny utredning inledd

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Den åtalade elitdomaren bettade på allsvensk fotboll via en bulvan.

Sportbladet kan avslöja att en ny förundersökning nu har inletts där det utreds om domaren även spelat på matcher han själv har dömt.

– Han har inte spelat på sina egna matcher, säger advokaten Allan Stutzinsky.

Sportbladet avslöjade i går att domarchefen Stefan Johannesson och Domarkommitténs ordförande Peter Ekström varnades för den nu åtalade elitdomaren redan i februari 2020.

Ändå fick han fortsätta döma fram till han häktades i höstas. I polisförhör lyfts bland annat en feldömd straffspark i ett allsvenskt toppmöte hösten 2019 fram.

Nu kan Sportbladet avslöja att elitdomaren under flera års tid bettade på allsvenska matcher via en bulvan.

Det framgår av polisförhör med en medåtalad som enligt förundersökningen ska ha spelat för 1,3 miljoner kronor åt elitdomaren på olika bettingsajter:

(XX) har fört över pengar till mig vid flera tillfällen. Han är elitdomare och han får inte spela på matcher. Då förde han över pengar till mig för att jag skulle spela på fotboll. Det var på Unibet och Bet365.

Att det var så mycket som över en miljon har jag inte reflekterat över. Han skickade summor hela tiden, det kunde vara varje dag. Några tusen eller fem tusen. Sen när det har blivit vinst så har jag skickat tillbaka pengarna till (XX) via swish”.

Kär i elitdomaren

Den medåtalade förklarar sitt agerande med att hon varit förälskad i elitdomaren, ett mönster som upprepas i andra av de misstänkta ”romansbedrägerier” målet ytterst handlar om.

Hon berättar att hon också spelat via Svenska Spel för elitdomarens räkning vilket framgår av utdrag i förundersökningen.

”Det var mycket allsvenska matcher. Man kan se på de bilder han skickat till mig vilka matcher det var han ville spela på.

POLISEN: Kan han ha spelat på egna matcher han dömde?

Eee.. osäker men det kan säkert ha hänt, jag vet inte.”

Samma dag som allsvenskan 2018 avgjordes gör den medåtalade åtta spel på lången strax före klockan 11.00. Fyra timmar senare dömer han en avgörande match i den allsvenskan slutomgången. Dock utan att vinna pengar på Svenska Spel.

Vann 20 000 kronor

Helgen innan dömer han ett allsvenskt toppmöte, och några timmar tidigare har den medåtalade lagt fyra spel för 500 kronor på lången med en vinst på knappt 20 000 kronor.

Mönstret upprepas under 2017–2019. I SMS-konversationer uppmanas bulvanen att spela på olika allsvenska matcher.

I polisförhör medger elitdomaren att han skickat pengar till den medåtalade för att hon ska spela, men menar att det berott på att hans egna konton är stängda.

Totalt är han åtalad för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri.

Ny förundersökning inledd

Parallellt pågår ytterligare en förundersökning för att utreda vilka matcher domaren egentligen har spelat på.

Det bekräftar åklagaren Martin Elofsson för Sportbladet.

– Inom ramen för de här misstankarna har vi inte gått närmare in på det. Men jag ser ju att han har spelat jättemycket på många olika sorters sporter. Vi kommer att titta närmare på det.

Ni kommer titta närmare på det framöver?

– Ja, med hänsyn till det du också har upptäckt att det är en fotbollsdomare som spelar jättemycket på olika sorters sporter är det klart vi kommer kolla på vilka sporter det är och om han har dömt någon av matcherna.

Finns det redan idag en ny förundersökning om det?

– Ja, det finns en sådan förundersökning.

Och det är du som leder den?

– Ja, det är det.

Vad kan du säga om den?

– Jag kan inte säga så mycket mer i det här läget. Jag förstår att frågorna uppstår i och med hur materialet ser ut, men jag vill inte säga mer än att det är en fråga vi kommer titta på, säger Martin Elofsson.

”Allvarliga konsekvenser”

Svenska Spel har varit och är behjälpliga med att bistå utredningen med information om lagda spel. Enligt den ansvarige för spelsäkerhet, Dan Korhonen, har de inte hittat något exempel på att elitdomaren spelat på matcher han själv dömt via Svenska Spel. Däremot är det inte heller tillåtet att spela på egen tävling (allsvenskan).

– Att bryta mot idrottens regelverk kan få allvarliga konsekvenser för den aktive. Att förstå syftet av förbudet är viktigt då detta förbud är en del av en rad åtgärder för att motverka manipulation inom idrott, säger Dan Korhonen.

Sportbladet har varit i kontakt med elitdomarens advokat Allan Stutzinsky för att höra hur han ställer sig till anklagelserna.

– Vi har bestämt att vi svarar inte på några frågor, inte ens den frågan. Det är rättegång i morgon och då kommer det att klarläggas vad han menar.

En annan fråga, som inte är någon av åtalspunkterna, men har han spelat på egna matcher som han har dömt?

– Nej.

Kan du utveckla det?

– Nej, men det skulle han inte göra.

För han har ju spelat på allsvenska matcher enligt en medåtalad?

– Ja, men inte på sina egna matcher, säger Allan Stutzinsky.

Rättegången inleds under tisdagen i Göteborgs tingsrätt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.