Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2008-10-20

”Det var viktigt”

Gefle såg ut att tappa allting.

Då klev Yannick Bapupa fram och ordnade tre oerhört viktiga poäng.

– Jag försökte bara fokusera på bollen, säger han till PPV efter 3–2-målet mot GIF Sundsvall som kan innebära nytt kontrakt.

Det kunde knappast ha börjat bättre. I streckmatchen, "tiopoängsmatchen" som GIF Sundsvalls tränare Sören Åkeby kallade den, tycktes det mesta gå Gefles väg. Redan efter 4.52 låg bollen i mål sedan Daniel Bernhardsson skarvat in Jonas Claessons frispark.

– Jag hade ögonkontakt med Claesson och så gick jag dit, förklarade Bernhardsson målet i PPV.

Tappade allt

Som om inte den psykologiskt sköna starten fick de ett minst lika viktigt mål i slutet av första halvlek när Amadou Jawo kunde trycka in 2–0 efter en lite trasslig situation. I det läget såg Gefle ut att gå mot tre enkla, men ack så viktiga poäng. Men psykologi är en lustig sak och bara tre minuter in på den andra halvleken reducerade hemmalaget. Det gjorde Gefle räddhågset och gav Sundsvall fart under benen. Kvitteringen dröjde inte länge och i det läget såg Gefle ut som ett slaget lag.

De hade svårt att skapa något riktigt tryck framåt, men tog sig ändå samman och lyckades avstyra den värsta hemmapressen. Till slut dök chansen upp för ett avgörande. På en kontring snurrade målskytten Jawo ordentligt och hittade in till Bapupa som fri kunde sätta upp 2–3 i nättaket i den 73:e minuten.

– Jag försökte fokusera på bollen. Jag tänkte ingenting. Fokusera bara på bollen. I sådana situationer brukar folk missa och skjuta över. Det är därför jag tränar på sådana saker, säger Bapupa till PPV.

Över strecket

Segern innebär två saker för Gefle. Dels lämnar de GIF Sundsvall sex poäng bakom sig, dels kliver de över kvalstrecket. Med fyra omgångar kvar att spela har de sitt allsvenska öde i egna fötter och händer.

– Det var viktigt för oss att vi fick tre poäng, säger Bapupa.