Göteborg guldrycker efter straffdrama

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Fyra matcher kvar - fyra poängs ledning.

SM-guldet är Göteborgs. Eller?

– Nej nej, det är tolv poäng kvar att spela om, så det här är inte klart någonstans, säger Julia Zigiotti Olme efter 3–0 mot Uppsala.

3-0 mot jumbon Uppsala var dramatiskt under tre minuter. Från den 29:e till 32:a minuten, då Göteborg fick två straffar. Vilde Böe Risa missade den första (fantomräddning av landslagsmålvakten Emma Holmgren). Julia Zigiotti Olme satte den andra, som om hon inte gjort något annat än att slå straffar.

– Jag har faktiskt inte slagit en straff under en match sedan Gothia Cup 2010. Så det var ett tag sen, säger hon och ler.

Mittfältaren skickade Holmgren åt ena hållet, bollen åt det andra. Mer drama inför straffen. Böe Risas straffmiss var henne tredje av tre möjliga, och den norska landslagsmittfältaren ville inte försöka få till ett ”fjärde gången gillt”.

– Det var lite oklart vem som skulle slå den. Vilde ville inte göra det, så jag kände att jag får väl gå fram och sätta den då.

”Inte klart någonstans”

Efter straffdramat så var det över i Göteborg. Pauline Hammarlund gjorde 2-0 i 44:e och Stina Blackstenius 3-0 efter pausen. Mer drama i Malmö, och guldstriden då. Efter Rosengårds högst överraskande hemmaförlust mot Kristianstad leder nu Göteborg serien med fyra poäng, med fyra matcher kvar att spela om.

Dags att börja planera klubbens första guldfirande genom tiderna med andra ord.

– Nej, nej, det är inte klart någonstans. Det gäller att vi bara fokuserar på nästa match, att vi hela tiden har en match i tanken, och inte tänka på vad Rosengård gör. Det är klart att jag har koll på hur det går för dem och i dag är jag lite extra glad för att de förlorade och tappade poäng. Självklart. Men när det är match ska det vara här och nu, fokus på att ta tre poäng.

Göteborg har Örebro (h), Växjö (b), Linköping (b) och Vittsjö (h) kvar att möta. För tränarduon Jörgen Ericson och Mats Gren gäller det att undvika all den guldfrossa som Rosengård verkar ha drabbats av de senaste veckorna.

– Det handlar bara om att fortsätta som innan. Vi har varit med om det här, två år i rad har vi blivit tvåa. Men nu känns det som att vi har truppen för det. Jag hoppas att vi lärde oss läxan senast vi åkte dit mot Rosengård borta, just då det gällde som mest. Nu har vi ändå fått chansen igen och jag tror att vi är starkare mentalt nu, säger Ericson.

”Det enda vi kan påverka”

Hur jobbar ni mentalt för att undvika guldfrossan?

– Vi tittar bara på veckan som kommer. Örebro hemma, det är det enda vi kan påverka. 

Undviker ni att prata om att ni inte ska prata om SM-guld…?

– Haha, nä. Det har varit uttalat från första början att vi ska gå för guldet. Men vi fick oss en riktig smocka på näsan mot Rosengård, då när vi hade chansen ordentligt. Och den besvikelsen där kändes för jävlig. Nu har vi fått möjligheten igen, och den skiten vill vi inte uppleva igen. Vi vill inte komma tvåa igen. 

Så…?

– Du får inte vara rädd för att förlora, utan nu är det bara att vinna. 

Göteborg har under hela säsongen haft hjälp av en idrottspsykolog. Det hoppas de ska hjälpa extra nu.

– Han brukar komma och prata med oss någon gång i månaden. Hjälper oss att förbereda oss på tankar som kan komma, pressen utifrån, pressen från oss själva. Det är klart att vi jobbar på det mentala och det känns som att det har hjälpt oss väldigt mycket, säger Zigiotti Olme. 

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.