1–0 Mathias Gravem (47), 2–0 Wilton Figuiredo (79).

Degerfors: Anders Sulisalo, Henrik Jansson.

Publik: 3654.

Domare: Michael Lerjéus.

Matchen

Gais lyckades knappa in på superettans ledare AIK genom att på torsdagen besegra Degerfors med 2-0.

Det blev en favoritseger på Ullevi inför 3 654 personer.

Degerfors lyckades hålla emot i en halvlek, men i början av den andra gjorde Mathias Gravem 1-0.

Då hade Gravem varit på planen i mindre än två minuter.

Tio minuter före slutsignalen fastställde Wilton Figuiredo resultatet. Målet var Figuiredos nionde mål för säsongen och brasilianaren befäster sin ledning i skytteligan.

Gais knappade med segern in på AIK:s ledning och är nu bara en poäng efter.

Gais

Dime Jankulovski – Andreas Tobiasson, Mattias Östberg, Bobbie Friberg da Cruz (72), Thomas Heed, Patrik Elmander (46), Daniel Nicklasson, Fredrik Lundgren, Edler Frejd, Daniel Blomgren, Wilton Figuiredo.

Avbytare: Mathias Gravem (46) (ut 83), Tomas Rosenkvist (72). Magnus Jacobsson (83).

Degerfors

Sebastian Karlsson – Anders Sulisalo (74), Stefan Larsson, Henrik Berger, Mikael Nilsson, Tobias Solberg (59), Jonas Bergman, Jonas Lindskog, Mikael Mårtensson, Jimmy Rajala, Fredrik Nilsson (67).

Avbytare: Tobias Larsson (59), Henrik Jansson (67), Emil Karlsson.

Boden 0

BP 0

Varningar, Boden: Rickard Nilsson, David Roberts (avstängd nästa match).

BP: Kim Odelius.

Publik: 5 223 (på Björknäsvallen).

Domare: Markus Strömbergsson.

Matchen

En historisk fotbollsmatch. För första gången någonsin avgjordes en svensk elitmatch i midnatssol. Klockan hade passerat midnatt med några minuter när domaren Markus Strömbergsson blåste av matchen och då var det fortfarande fullt dagsljus på välbesatta Björknäsvallen. Hela 5 223 åskådare var på plats – drygt dubbelt upp mot Bodens tidigare publikrekord i seriefotboll.

Storpubliken kunde främst glädja sig åt Kenny Stamatopoulos målvaktsspel. Boden-keepern knep en straff från Mattias Johansson och avvärjde ett friläge från Gabriel Özkan. En gång var Stamatopoulos överspelad, men då räddade ribban Kim Odelius hästspark från långt hall.

Olle Kullinger kom också fram i fina lägen sista tio minuterna, men fick inte bollen på mål. BP överraskade med att peta Olof Guterstam och i stället flytta upp bolltalangen Gabriel Özkan på topp. Han hade en del lovvärda aktioner, men samarbetet med Kullinger fungerade inte alls.

Boden hade åter backklippan Destin Makumbu på bänken eftersom han och tränaren Pär Millquist inte drar jämnt. Nu fick Max Fuxberg och Ulf Hollsten hålla ihop försvaret och det gjorde duon hyfsat.

Framåt var det sämre för hemmalaget. Viktor Brännström ställde till problem för BP:s försvar med sin snabbhet, men så många klara chanser kom Boden inte fram till. Bästa läget fick förre AIK:aren Mani Tourang några minuter från slutet, men hans skott gick over.

Boden

Kenny Stamatopoulos – Mtaka Simba, Max Fuxberg, Ulf Hollsten, Rickard Nilsson (85) – Pär Eriksson, Dave Roberts, Andreas Ingel – Niklas Backman, Mani Tourang, Victor Brännström.

Avbytare: Destin Makumbu (85).

BP

Kristoffer Björklund – Jon Persson, Richard Henriksson, Mikael Nordh, Håkan Malmström – Martin Ekström, Mattias Johansson, Thomas Lagerlöf, Kim Odelius (85) – Gabriel Özkan, Olle Kullinger.

Avbytare: Joakim Runnemo (85).

Falkenberg 0 (0)

AIK 1 (0)

0–1 Mats Rubarth (55).

Varningar, Falkenberg:Ola Sandquist, David Svensson (avstängd nästa match), Marcus Persson

AIK: Daniel Hoch, Kristoffer Arvhage.

Publik: 4 451 (på Falkenbergs IP).

Domare: Mirko Ukalovic, Hisings Kärra.

Matchen

Två segrar samma dag för AIK. Först blev det positivt besked från TU, vilket gör att ”Gnaget” får behålla sina inspelade poäng och av bara farten blev det tre pinnar i bortamatchen mot överraskningslaget Falkenberg.

Det var AIK:s sjätte raka seger och för femte gången höll målvakten Daniel Örlund nollan.

Mats Rubarth gjorde sin tredje fullträff för säsongen när han satte matchens enda mål efter hörna från inhopparen Gabriel Petrovic som touchades vidare till AIK-mittfältaren.

Allt var dock inte uppåt i AIK-lägret, Både Andreas Eriksson (armbåge i ansiktet) och Kristian Haynes (revbensskada) fick utgå med skador under första halvlek. Andreas Andersson spelade heller inte.

Falkenberg var långt ifrån ofarligt och tvingade Daniel Örlund till flera fina räddningar. Hemmalaget hade också två bollar inne, men båda ”målen” dömdes bort för offside. Det första var domslutet solklart, vid andra tillfället var det inte lika uppenbart.

Falkenberg får trösta sig med klirr i kassan. 4 451 åskådare var nytt publikrekord på Idrottsplatsen.

Falkenberg

Tommy Naurin – Marcus Persson, Jens Gustafsson, Patrik Lundgren, Viktor Elm – Ola Sandquist, David Svensson, Jens Josefsson, Björn Carlsson (77) – Stefan Rodevåg (31), David Elm.

Avbytare: Emil Backlund (31), Markus Thorbjörnsson (77)

AIK

Daniel Örlund – Kristian Haynes (44), Nicklas Carlsson, Niklas Sandberg, Kristoffer Arvhage – Arash Talebinejad, Dennis Östlundh, Daniel Tjernström, Mats Rubarth – Andreas Eriksson (22), Daniel Hoch (76).

Avbytare: Göran Marklund (22), Gabriel Petrovic (44), Derek Boateng (76).

Mjällby 0 (0)

Ljungskile 2 (1)

0–1 Robert Johansson (26, straff), 0–2 Markus Senften (69).

Varningar, Ljungskile: Robert Johansson (avstängd nästa math).

Publik: 1 809 (på Strandvallen).

Domare: Tobias Matsson, Karlstad.

Matchen

Släkten är värst – fråga bara Mjällby. Det var nämligen ex-mjällbyiten Markus Senften som låg bakom Ljungskiles seger, en trepoängare som sensationellt förde laget upp på allsvensk kvalplats.

Efter 26 minuter blev Ljungskile-backen neddragen av Simon Sjöfors med straff som följd. Robert Johansson gjorde inget misstag från elva meter.

Drygt 20 minuter in i andra akten avgjorde så Senften med 0–2-målet, framspelad av inhopparen Dorde Uzelac.

Mjällby parkerar nu sist i serien och väntar ännu på sin första seger. Möjligen hade matchen kunnat få ett annat utseende om Tobis Johanssons träträff efter 22 minuter suttit.

Mjällby

Ola Wendel – Richard Sandström (64), Marcus Lindberg, Simon Sjöfors, Robin Cederberg – Peter Hiir-Salaka, Jonas Andersson, Tobias Johansson, Daniel Nilsson – Marcus Ekenberg, Fredrik Olsson.

Avbytare: Johan Svensson (64).

Ljungskile

David Leinar – Cedomir Zarkovic (61), Daniel Leinar, Markus Senften, Robert Johansson – Kenny Pavey, Jon Stockhaus (69), Anders Augustsson, Daniel Berg – Jörgen Wålemark, Johan Patriksson (65).

Avbytare: David Sällström (61), Dorde Uzelac (65), Erik Lund (69).

Västerås SK 2 (2)

Trelleborg 2 (2)

0–1 Mikael Bengtsson (24), 0–2 Stephen Ademolu (33), 1–2 Johan Svensson (38), 2–2 Martin Andersson (45).

Varningar, VSK: Jonas Stark.

Trelleborg: Ivica Skiljo (avstängd nästa match).

Publik: 793 (på Arosvallen).

Domare: Per-Anders Andersson, Halmstad.

Matchen

Delad poäng – och delade sorger. Både Västerås och Trelleborg fick sin kanske vassaste anfallare skadad, Peter Markstedt respektive Stephen Ademolu fick avbryta matchen före paus.

Duon hade dock redan då satt lite av sitt signum på matchen. Ademolu gjorde gästernas 0–2-mål och Peter Markstedt assisterade Johan Svensson vid 1–2-reduceringen. På stopptid i första halvlek gjorde så Martin Andersson 2–2, som också kom att bli slutresultatet.

För Trelleborg var det andra matchen i rad man släppte 2–0-ledning till oavgjort och laget tappar nu lite mark i toppstriden.

Efter målfesten i första halvlek blev andra akten desto tamare. Trelleborg tog over spelet, men kunde inte avgöra.

– Jag är lite besviken att vi inte kan vinna en match som vi dominerar på detta sätt, sager Trelleborgs tränare Conny Karlsson till klubbens hemsida.

Piggast i hemmalaget var Martin Holmberg som hade ett par intressanta avslut förutom passningen till 2–2-målet. Hos gästerna markets bland annat Jimmie Augustsson.

Västerås SK

David Wikström – Martin Andersson, Jonas Stark, Emil Andersson, Christian Söderberg – Jonas Eberhardson (84), Johan Svensson, Anton Holmberg – David Curtolo, Peter Markstedt (43), Lucian Damianovici (71).

Avbytare: Andreas Eriksson (43), Patrik Grönvall (71), Damir Fohic (84).

Trelleborg

Rickard Richardsson – Dennis Melander, Thommie Persson, Ivica Skiljo, Mikael Bengtsson – Alexander Steen, Jonas Bjurström, Jens Sloth, Jimmie Augustsson – Stephen Ademolu (38), Patrik Redo.

Avbytare: Alban Jusufi (38).

Västra Frölunda 3 (3)

Öster 1 (0)

1–0 Erik Friberg (19), 2–0 Henrik Andersson (29), 3–0 Henrik Andersson (38), 3–1 Marcus Jonsson (83).

Varning, Öster: Marco Da Silva (avstängd nästa match).

Publik: 505 (på Ruddalen).

Domare: Lars Kratz, Rättvik.

Matchen

Frölunda lämnade jumboplatsen efter en överraskande lätt seger mot Öster. Saken var klar redan i paus, då Frölunda ledde med 3–0 sedan gästerna mest agerat åskådare under de första 45 minuterna. Henrik Andersson blev tvåmålsskytt, hans första fullträffar för säsongen. 2–0 på nick efter framspelning av Calle Rendahl, 3–0 med fötterna sedan en inlägg nicktouchats ned på Anderssons fötter.

Öster hämmades av att Daniel Svensson fick kasta in handduken redan efter en dryg kvart, men insatsen var ändå långt ifrån tillfredsställande.

Lite bättre fart på gästerna blev det efter paus, då tränaren Lasse Jacobsson valde att gå över till en formation som närmast kunde liknas vid 3–3–4 med Tyler Hughes som vänsterforward. Det gav ett visst tryck framåt och Marcus Jonsson kunde nicka in en tröstboll.

– Det var dålig inställning i dag. Tyvärr kunde man se det redan på uppvärmningen, sa Lasse Jacobsson till Östers hemsida.

Västra Frölunda

Joakim Olsson – Anildo Spencer, Mohammed Ali Khan, Ante Maletic, Calle Rendahl – Erik Friberg (80), Eddy Lopez (87), Peter Nyström, Arash Bajat (90) – Hannes Tobiasson, Henrik Andersson.

Avbytare: Jesper Johansson(80), Mentor Zhubi (87), Peter Hedin (90).

Öster

Björn Stringheim – Erik Tengroth, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Tyler Hughes – Peter Wibrån, Daniel Svensson (16), Denis Velic (62) – Freddy Söderberg (46), Markus Jonsson, Pär Cederqvist.

Avbytare: Fredrik Gustafsson (16), Emin Nouri (46), Arianit Bunjaku (62).

Örebro 0

Väsby United 0

Varningar, ÖSK: Patrik Anttonen, Patrik Haginge (avstängd nästa match), Fredrik Jansson.

Väsby: Erik Sundin.

Utvisningar, ÖSK: Fredrik Samuelsson (78). Väsby: Özgur Yasar (67).

Publik: 3 324 (på Behrn Arena).

Domare: Zarko Kovacevic, Västervik.

Matchen

ÖSK:s kräftgång fortsätter. 0–0 mot Väsby var elfte raka utan seger efter 3–0 mot Boden i premiären. Mot Väsby kunde det blivit ännu värre, målvakten Peter Westman räddade laget undan förlust.

Westman svarade för flera fina räddningar toppat med paraden på Erik Sundins straff tolv minuter från slutet. Då spelade ändå Örebro med en man mer, sedan Özgur Yasar fått sitt andra gula kort elva minuter tidigare.

Trots en man mer kunde hemmalaget inte skapa någonting utan i stället rann Sundin igenom och Fredrik Samuelsson drog på sig en frilägesutvisning förutom straffen. Eftersom Patrik Haginge drog på sig en varning får Örebro klara sig utan dessa två i den svåra bortamatchen mot Brommapojkarna i nästa omgång.

Patrik Haginge var annars en av de få hemmaspelarna som kommer undan med godkänt betyg. Under första halvlek testade han Niklas Westberg ett par gånger, men utan att hitta rätt.

Örebro har bara gjort tio mål på tolv matcher, under ett i snitt och klart underkänt. Efter matchen buades hemmalaget av planen.

– Jag förstår publiken. Vi kommer till mycket inlägg, men sista tredjedelen är vi alldeles ofarliga. Det har gått troll i målskyttet som alla förstår, säger Fredrik Samuelsson till Örebros hemsida.

Örebro SK

Peter Westman – Fredrik Samuelsson, Fredrik Jansson, Thomas Andersson, Magnus Samuelsson – Patrik Anttonen, Fredrik Nordback, Patrik Haginge, Joel Riddez (67) – Ricardo Costa (86), Mirza Jelecak (67).

Avbytare: Herish Kuhi (67), Kristoffer Näfver (67), Amira Tahiri (86).

Väsby United

Niklas Westberg – Peter Holm, Daniel Olsson, Daniel Arnefjord, Daniel Johansson – Filip Bergman, Kali Ongala (68), Andreas Matés – Ösgur Yasar, Erik Sundin (88), Kutshi Kanga (90).

Avbytare: Tamba Yarjah (68), Mahmod Hejazi (88), Marcus Bengtsson (90).

Åtvidaberg 2 (0)

IFK Norrköping 2 (0)

0–1 Dago Funes (59), 1–1 Kristian Bergström (73), 1–2 Funes (75), 2–2 Arsim Gashi (81).

Varningar, Åtvidaberg: Eddie Åhman (avstängd).

Norrköping: Markus Hansson, Patrik Svensson.

Publik: 5 230 (på Kopparvallen).

Domare: Peter Fröjdfeldt.

Matchen

Åtvidaberg med en förändring i startelvan, in gick Christoffer Karlsson och ut Fredrik Elgström. Norrköping hade ett par kännbara avbräck. Bruno Santos och Viktor Rönneklev saknades och ”halvskadade” Stefan Thordarson började på bänken.

Efter tre minuter åkte Norrköping på ännu en skada då Pierre Gallo trampade snett och bars ut på bår med en befarad meniskskada. Norrköping var det bättre laget under östgötaderbyts första halvlek. Man ägde mittfältet mot ett blekt Åtvidaberg där och spelade sig fram till en hel del fina lägen men den rätta skärpan i avsluten saknades.

Efter pausen blev det mer fart på matchen. I den 51:a minuten tvingades Lindberg till en fin räddning på Shhadehs skott och i den 55:e höll sig Thelin framme på en hörna och nickade tätt utanför. Fyra minuter senare får gästerna en hörna som Dago Funes nickade in 0-1 på. Kort därefter hade Norrköping två ypperliga lägen att utöka sin ledning. Först blev Markus Hansson friställd men han sköt rakt på Henrik Gustavsson och sedan fick Andreas Dahlén ett liknade läge men hans avslut gick högt över.

I stället kvitterade ÅFF genom Kristian Bergström. Hemmalagets glädje blev dock kortvarig för två minuter senare tog ”Peking” ånyo ledningen genom ett skott av tvåmålsskytten Funes. Åtvidaberg gav dock inte upp och i den 81:a minuten höll sig inbytte Arsim Gashi framme och utnyttjade passivitet i IFK-försvaret.

Ett ganska rättvist resultat. I första halvlek var Norrköping det bättre laget och man borde ha varit i ledning med ett eller två mål. Åtvidaberg ryckte upp sig i en händelserik andra halvlek där båda lagen hade gott om chanser.