Klassiker – på 6,5 minuter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-11

Så förvandlades Blågult till hjältar

SALZBURG. Petter Hansson har just upplevt sina längsta sekunder i sitt liv.

Då vänder sig målvaktstränaren Lennart Ljung till landslagschefen Lars Richt på läktaren och säger:

— Nu gör Zlatan mål.

Fyra sekunder senare slår blixten ner i Salzburg och Michel Platini tror sig se något gudomligt.

Det här är historien om 6,5 klassiska minuter som tog Sverige ett stort steg mot EM-kvartsfinal.

Den grekiske mittbacken Traianos Dellas slår ett långt inlägg från mittplan som Petter Hansson går upp på.

Hansson är pressad av anfallaren Georgios Samaras som kommer i ryggen på honom. Precis när matchuret visar 65.00 får Hansson halvträff med pannan och bollen går mot det egna målet.

Hansson blir alldeles stel.

– Det är de mest långsamma sekunder jag upplevt.

Isaksson sträcker ut alla sina 199 centimeter men når ändå inte bollen.

Men som tur är går bollen just utanför stolpen.

– Jag vet inte om jag hade nått den, säger Isaksson efteråt.

På hedersläkaren sitter Lars-Åke Lagrell tillsammans med Uefapresidenten Michel Platini och den tyske legendaren Franz Beckenbauer.

Lagrell är som vanligt orolig och nervös när han ser det svenska landslaget spela.

I paus när han rör sig i vip-rummen tror han på en 0–0-match.

Det verkar grekerna också tro på.Och framför allt vilja.

”Nu gör Zlatan mål”

”Det är en fruktansvärd fotboll, om man nu kan kalla det för fotboll”, tänker Tobias Linderoth.

En minut efter Hanssons hemåtnick får Sverige ett inkast på högerkanten som Christian Wilhelmsson tar hand om.

Samtidigt lutar sig målvaktstränaren Lennart Ljung mot landslagschefen Lars Richt på läktaren och säger:

– Nu har inte Zlatan varit inne i matchen på länge, nu gör han mål.

Chippen kastar inkastet till Zlatan som vänder upp, spelar vägg med Henrik Larsson får tillbaka bollen direkt och...

– ...jag ser luckan till vänster och drar dit den på ett.

Zlatan Ibrahimovic har gjort många vackra mål.

Det här är ännu ett i raden. Och ett av de viktigaste.

På hedersläktaren flyger Lars-Åke Lagrell upp och jublar med knutna nävar som så många gånger förr trots att han vet att Lennart Johansson brukar säga:

– En sådan som han kan man ­inte ha på en hedersläktare.

”En gudomlig spelare”

Uefapresidenten Michel Platini, skyttekung i EM 1984, vänder sig om till Lagrell och säger:

– Han är en gudomlig spelare.

Först fram att gratulera Zlatan är Petter Hansson, som alltså bara en dryg minut tidigare varit nära att göra självmål, och Daniel Andersson, som hunnit dömas ut av svenskar i alla möjliga nätomröstningar under eftermiddagen sedan det läckt ut att han skulle spela från start.

Zlatan själv ser mest chockad ut.

När Rami Shaaban ser Zlatans blick från avbytarbänken påminns han om ett par andra måljubel.

– Anders Svensson när han hade satt frisparken mot Argentina i VM och Fredrik när han hade nickat in 1–0 mot Paraguay i förra VM.

Svensson själv ”skriker som en tok” den här gången.

Lars Lagerbäck, som annars brukar vara väldigt återhållsam, flyger upp från avbytarbänken i skjorta och slips med två knutna nävar i luften likt sin ordförande några meter ovanför på läktaren.

På bänken utbryter ett stort kramkalas.

”De ville ju inte gå framåt”

Det är lättnad i svensklägret över att äntligen ha fått hål på den grekiska muren.

– De ville ju inte gå framåt, säger Rami Shaaban.

Fyra minuter efter målet byts Zlatan ut på egen begäran och Johan Elmander ersätter honom.

En minut senare blir Fredrik Ljunberg frispelad efter en genial passning av Henrik Larsson. Ljungberg skjuter inte bättre än att Antonis Nikopolidis i grekiska målet kan rädda. Bollen studsar ut och Elmander sticker ut en fot reflexmässigt och hans första spark i matchen lyfter bollen i en hög bana mot mål.

”Bara att sparka på allt”

Där dyker Petter Hansson upp och lyckas trycka in bollen ensam med tre greker.

– Det var bara att bröta och sparka på allt, som Hansson beskriver det.

Det är målet som avgör premiären definitivt.

– Ett typiskt Zlatanmål och ett typiskt Pettermål, säger Shaaban.

I omklädningsrummet efteråt konstaterar skämtaren Marcus Allbäck:

— Petters mål var vackrast.

På 6,5 minut har Sverige gått från centimeter från ett ödesdigert självmål till 2–0 och ett stort steg närmare ännu en EM-kvartsfinal.