Uppdaterad 2016-10-07 | Publicerad 2016-10-06

Kristoffer Olsson bakom Sveriges 3-0-seger borta mot Estland

Olsson låg bakom allt för Sveriges U21-landslag.

Regerande Europamästarna är nära ett nytt U21-EM-slutspel.

3-0-segern borta mot Estland, där Kristoffer Olsson låg bakom samtliga målen, ger Sverige chansen att avgöra hemma mot Kroatien på måndag.

– Vi gjorde jobbet och nu väntar en otroligt rolig match, säger mittfältaren till CMore.

Förbundskaptenen Håkan Ericson är van vid skador och återbud bland sina U21-spelare.

Inför bortamötet i EM-kvalet mot Estland tappade han sent Gustav Engvall på grund av skada och under torsdagen insjuknade Adam Lundqvist.

Hur det påverkade U21-landslaget? Inte alls.

Stort självförtroende

Med typiskt (?) Blågult U21-självförtroende körde det yngre landslaget över hemmalaget Estland med effektivitet och fint passningsspel.

Midtjyllandmittfältaren Kristoffer Olsson låg bakom Sveriges samtliga mål.

Olsson slog hörnan (8) som Filip Dagerstål vackert nickade i mål.

Även 2-0 (44) bar Norrköpingprägel när Linus Wahlquist hittade Olsson på högerkanten.

Mittfältaren hittade i sin tur Muamer Tankovic med inspelet från höger och AZ-spelaren sköt med precision in Blågults andra mål.

Asoros första U21-mål

I början av andra halvlek, minut 53, stängde jättetalangen Joel Asoro, 17 år, matchen när han behärskat bredsidade in 3-0 på volley åter efter passning från Kristoffer Olsson.

– I första halvlek försökte vi nästan anfalla för mycket. I andra halvlek höll vi i bättre, kunde vila med bollen och sedan anfalla med full kraft. Även om vi bara gjorde ett mål då tycker jag andra halvlek var bättre, säger Midtjyllandmittfältaren till CMore.

Ytterligare en svensk stortalang, AIK:s Alexander Isak, fick debutera i U21 när han ersatte Tankovic i 78:e minuten.

Inspirerande avgörande

Tack vare segern i Estland går Sverige upp som tabelletta i kvalgruppen. Seger mot Kroatien på måndag i Trelleborg säkrar gruppsegern och en direktplats till EM-slutspelet för U21-landslag i Polen nästa sommar.

Oavgjort ger playoffspel mot en annan grupptvåa om en plats i EM-slutspelet.

– Det blir en otrolig rolig match att spela, inspirerande. Vinner vi den så är vi i EM, säger Kristoffer Olsson.

Så är läget i gruppen:

Återstående matcher:

10/10: Sverige–Kroatien, Spanien–Estland.

De nio gruppsegrarna går direkt till EM 2017, tillsammans med värdnationen Polen. Fyra av de nio grupptvåorna gör upp i playoff om de två sista platserna till EM som omfattar 12 lag.